Opinió

Mirades

El Fòrum de la cuina catalana

El Fòrum Gastronòmic de Girona comença dilluns amb la brasa, la cuina clàssica i els professionals de sala com a grans pilars

El Fòrum Gas­tronòmic de Girona con­voca des del pro­per dilluns 17 fins al dime­cres 19, al Palau de Fires de la Devesa, tota aque­lla gent interes­sada pel món de la cuina, la res­tau­ració i l’ali­men­tació, pre­ci­sa­ment l’any en què Cata­lu­nya ha estat reco­ne­guda amb la dis­tinció de Regió Mun­dial de la Gas­tro­no­mia. El Fòrum, la pri­mera edició del qual es va fer el 2007, arriba a l’onzena edició amb la volun­tat de mirar cap a casa, cap al país, i posar el focus en els pro­fes­si­o­nals que tenim i en els pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat. Gent i pro­ducte de casa, un binomi imba­ti­ble. Aquest any, doncs, la cuina cata­lana és la gran pro­ta­go­nista i dins d’aquesta es vol donar una gran importància a la cuina acadèmica, la cuina clàssica, la base de tot ple­gat, que pot­ser havia que­dat rele­gada. I es donarà una atenció molt espe­cial als pro­fes­si­o­nals de sala, que tor­na­ran a tenir el seu pro­ta­go­nisme. I també atenció a un nou pro­jecte Ala­brasa, la cuina ances­tral del foc a la cen­dra, en què es vol recu­pe­rar la cul­tura tan nos­trada, ofe­rint els millors pro­duc­tes i les millors eines per acon­se­guir ofe­rir la millor carn feta a la brasa, com va expli­car Pere Giri­bets, el seu por­ta­veu, en la pre­sen­tació del Fòrum feta a l’Escola d’Hos­ta­le­ria de Girona, allà on van començar tan­tes coses. Per cert, alum­nes i pro­fes­sors ges­ti­o­na­ran aquest any el res­tau­rant del Fòrum i el direc­tor del cer­ta­men, Albert Labas­tida, va expli­car que tot el bene­fici gene­rat els tres dies als espais de res­tau­ració “es des­ti­narà ínte­gra­ment a la cons­trucció d’una nova aula de tast per a l’Escola d’Hos­ta­le­ria i Turisme de Girona”.

El direc­tor de con­tin­guts del Fòrum, Sal­va­dor Gar­cia-Arbós, va des­ta­car del pro­grama “el retorn a la cuina essen­cial, amb un pes específic de les cui­nes clàssica i tra­di­ci­o­nal”. I va remar­car també l’apar­tat dedi­cat al foc i la brasa. En el Fòrum, hi par­ti­ci­pa­ran 150 ponents i 180 expo­si­tors. Hi haurà des dels tres ger­mans Roca, d’El Celler de Can Roca fins a Edu­ard Xatruc i Oriol Cas­tro, del Dis­fru­tar; Sal­va­dor, Joan i Màrius Jordà, de l’Empòrium; Paco Pérez, del Mira­mar, i Mar­tina, Car­lota i Clara Puig­vert, de Les Cols. Seran tres dies de sim­po­sis, diàlegs, debats, tas­tets i con­cur­sos. L’Audi­tori Gas­tronòmic reu­nirà els pro­fes­si­o­nals en ses­si­ons de cuina en directe i degus­ta­ci­ons. La Barra Gas­tronòmica per­metrà tas­tar pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat. L’Aula Debat ser­virà per deba­tre i refle­xi­o­nar i a més s’hi tro­ba­ran l’Espai Vi i l’Espai Oli, l’Espai Cafè i l’Espai Ala­brasa.

Dilluns els pro­fes­si­o­nals de sala deba­tran pre­sent i futur amb la presència de Toni Gerez, del Cas­tell de Pere­lada; Pere Monje, del Via Veneto; Joan Mori­llo, del Divi­num; Sal­va­dor Jordà, de l’Empòrium; Albert Izqui­erdo, del Nexe; Clara Puig­vert, de Les Cols, i Júlia Trota, d’El Celler de Can Roca. I una xer­rada molt espe­rada, Dones de sala: pro­fes­si­o­na­li­tat, lide­ratge i passió, amb l’enòloga Car­lota Pena; Maria Case­llas, del Casa­mar; Noe­lia Méndez, i Laura Tejero, del Divi­num. Hi afe­gei­xin Ter­ri­tori d’Estre­lles, una acti­vi­tat exclu­siva en què par­ti­ci­pa­ran res­tau­rants amb estre­lla Mic­he­lin de les comar­ques giro­ni­nes i cada res­tau­rant pre­sen­tarà el plat més icònic. Els visi­tants el podran degus­tar, però les pla­ces són limi­ta­des.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia