Opinió

Mirades

‘Projecte Westmorland’, a Girona

Art, música i història, dimecres a l’Auditori Josep Irla de Girona, en el desè aniversari de la Càtedra Doctor Bofill

La Càtedra de Ciències i Huma­ni­tats Doc­tor Bofill de la Uni­ver­si­tat de Girona, de la qual és direc­tor hono­rari el doc­tor Hum­bert Mas­se­gur, vol cele­brar el seu desè ani­ver­sari d’una manera nota­ble, i ha acon­se­guit por­tar, dime­cres a les sis de la tarda, a l’Audi­tori Josep Irla de la Gene­ra­li­tat a Girona, el Pro­jecte West­mor­land, un esde­ve­ni­ment que com­bina art, història i música. El Pro­jecte West­mor­land: Recu­er­dos del Grand Tour, és una pro­posta única que ofe­reix una experiència que trans­porta qui la pre­sen­cia a un viatge a l’Europa del segle XVIII mit­jançant la història d’un vai­xell britànic i la música que acom­pa­nyava els viat­gers de l’època en l’ano­me­nat Grand Tour, un viatge edu­ca­tiu que feien joves aristòcra­tes per conèixer i obser­var de pri­mera mà la cul­tura i l’art d’Europa. Un viatge que es feia en un vai­xell britànic, el West­mor­land, que dona nom al pro­jecte i que va ser cap­tu­rat el 1778 quan trans­por­tava obres d’art, lli­bres i objec­tes valu­o­sos que havien estat adqui­rits pels viat­gers. Aque­lla cap­tura es va con­ver­tir en un epi­sodi clau per enten­dre la difusió i con­ser­vació del patri­moni cul­tu­ral euro­peu.

La West­mor­land era una fra­gata corsària britànica de 26 canons, que nave­gava pel mar Medi­ter­rani i actu­ava con­tra el trans­port marítim francès en represàlia pel suport que França donava als revol­tats als EUA durant la guerra d’Inde­pendència. El desem­bre de 1778 va sal­par del port de Liorna (Itàlia) en direcció a la Gran Bre­ta­nya. A més d’obres d’art por­tava els diners per al paga­ment del bacallà de Ter­ra­nova que havien por­tat a Liorna i 57 cai­xes d’objec­tes artístics envi­ats pels viat­gers del Grand Tour. Després de sor­tir de Maó en direcció a Gibral­tar, va ser per­se­guida i cap­tu­rada per qua­tre vai­xells fran­ce­sos, i el capità Willis Mac­hell es va haver de ren­dir el 7 de gener de 1779. Espa­nya era ali­ada dels fran­ce­sos i va auto­rit­zar l’entrada del vai­xell al port de Màlaga. Les obres artísti­ques van ser venu­des a comer­ci­ants euro­peus, però la majo­ria van arri­bar a la Real Aca­de­mia de San Fer­nando, com­pra­des pel rei Car­les III. Al final, Espa­nya va alli­be­rar els pre­so­ners en inter­canvi per d’altres cap­tu­rats per la Royal Navy. La majo­ria d’obres d’art són encara al Museu del Prado, al Patri­mo­nio Naci­o­nal i al Museo Arqueológico Naci­o­nal.

El que es veurà dime­cres al Josep Irla en un for­mat inno­va­dor és la música con­tex­tu­a­lit­zada, una experiència que com­bina nar­ració històrica i música en directe. El nar­ra­dor serà el pro­fes­sor José María Luzón Nogués, expert en història de l’art i exdi­rec­tor del Museu del Prado, qui guiarà els espec­ta­dors mit­jançant la història del vai­xell i els seus pro­ta­go­nis­tes. La música anirà a càrrec del grup West­mor­land Ensem­ble, amb els pro­fes­sors Pedro Bonet, Rocío Cabe­llo, Miquel Molina, Ana Gon­za­lez i Paloma García, dues flau­tes, dos vio­lins i una vio­lon­cel·lista. El con­cert inclou les par­ti­tu­res històriques iden­ti­fi­ca­des gràcies a la cap­tura del vai­xell, obres de músics com Thom­son, Hen­der­son i Rober­ton, viat­gers que havien dei­xar les seves par­ti­tu­res al vai­xell. Peces que reflec­tei­xen el gust musi­cal de l’època i que són repre­sen­ta­ti­ves de la influència cul­tu­ral del Grand Tour.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.