Opinió

Tribuna

Açik Radyo: la millor escola de periodisme

“Açik Radyo celebra 30 anys de ràdio ètica, crítica i compromesa amb el periodisme i la ciutadania, i continua mantenint la ràdio viva tot i les pedres del camí
“L’octubre del 2024 van cancel·lar la llicència terrestre de la ràdio, i durant cinc setmanes va deixar d’emetre. Esperen la resolució judicial i han tornat en format digital

“Açik Radyo –ràdio oberta– va actuar com un cen­tre de comu­ni­cació per aju­dar en l’alleu­ja­ment del ter­ratrèmol, va ser com un tipus de xarxa amb el suport dels nou­vin­guts arri­bats de dife­rents països, i també de les ONG de la zona. Actuàvem com un hub. Teníem un cen­tre de tru­ca­des, gent que venia, buscàvem coses o intentàvem aju­dar els que ho neces­si­ta­ven.” D’aquesta manera va néixer el pro­grama de ràdio Altin Saat­ler, el 1999, quan hi va haver un dels últims ter­ratrèmols amb més danys a la falla del Màrmara. Altin Saat­ler és un dels pro­gra­mes més antics de l’emis­sora turca Açik Radyo, explica Ilk­sen Mavi­tuna, tre­ba­lla­dor del mitjà.

Fins als noranta, a Tur­quia no hi havia ràdios pri­va­des –a Espa­nya, en canvi, és a par­tir dels anys vint– i les pri­me­res van començar a eme­tre de forma pirata, sense una regu­lació dar­rere. Les for­ces poli­ci­als van aca­bar tan­cant les emis­so­res, però la reacció pública, sobre­tot a les grans ciu­tats –on els taxis­tes van ves­tir els cot­xes amb llaços negres mos­trant el seu des­con­ten­ta­ment–, va pro­vo­car-ne la lega­lit­zació. Omer Madra, el fill del fun­da­dor d’Açik Radyo, va ser qui va pro­po­sar al seu pare fer una emis­sora inde­pen­dent. Altres emis­so­res ja esta­bler­tes no van donar suport a la idea, i va ser lla­vors quan van deci­dir fun­dar la seva pròpia ràdio.

“Tot­hom es mos­trava reti­cent a aquesta emis­sora de ràdio inde­pen­dent sense inten­ci­ons comer­ci­als. Però sí, després de 30 anys podem dir que no tenien raó”, explica Yesim Burul, també tre­ba­lla­dora del mitjà. Açik Radyo cele­bra 30 anys de ràdio ètica, crítica i com­pro­mesa amb el peri­o­disme i la ciu­ta­da­nia. “És l’única emis­sora de Tur­quia que no té una sola pro­pi­e­tat, perquè el capi­tal ini­cial l’hi van posar cent socis amb acci­ons iguals. A més, l’any pas­sat, tres quar­tes parts de les nos­tres des­pe­ses van ser cober­tes pels nos­tres oients. I aquest model de crowd­fun­ding és també el pri­mer en els mit­jans turcs”, remarca.

Dos cops a l’any, l’emis­sora s’obre a noves pro­pos­tes de pro­gra­mes: en total, n’ha emès més de 2.000. Tot i tenir 29 tre­ba­lla­dors, la majo­ria dels par­ti­ci­pants són volun­ta­ris. Els temes són tan vari­ats que durant aquests 30 anys els oients han pogut apren­dre sobre cavalls, música de viola de gamba o el geno­cidi de Ruanda –de fet, van ser dels pri­mers del país a par­lar-ne–. I sobre­tot han après d’eco­lo­gia, sent refe­rents en aquest àmbit amb 18 pro­gra­mes a la gra­e­lla. “El nos­tre lema és que Açik Radyo està obert a tots els sons, colors i vibra­ci­ons de l’uni­vers. I aquí recau el sen­ti­ment col·lec­tiu de justícia”, des­criu Yesim Burul.

La Yesim diu que és on va apren­dre peri­o­disme. La seva for­mació uni­ver­sitària no era en l’àmbit de la comu­ni­cació i, de forma voluntària, va començar a col·labo­rar fent un pro­grama sobre la guerra de Bòsnia. Des de l’inici es van dei­xar molt clares les línies ètiques: no explo­tació, no exa­ge­ració. “Alguns dels prin­ci­pis bàsics del peri­o­disme que real­ment ens falta avui en el món con­tem­po­rani. Com que Açik Radyo des del prin­cipi es va cons­truir sobre uns estàndards tan alts, crec que em vaig gra­duar a la millor escola de peri­o­disme de Tur­quia.”

El fet que hi hagi tants volun­ta­ris i que siguin experts en temes con­crets fomenta que la xarxa col·labo­ra­tiva sigui molt àmplia i que es creï una comu­ni­tat com­pro­mesa amb la ràdio i un sen­ti­ment de per­ti­nença. La comu­ni­cació bila­te­ral és tanta que quan hi ha una infor­mació errònia o una falta de pro­nun­ci­ació els oients tru­quen per rec­ti­fi­car-ho. Que l’audiència senti seu el pro­jecte és símbol de res­pon­sa­bi­li­tat com­par­tida i de salut periodística. I és el que con­ti­nua man­te­nint la ràdio viva tot i les pedres del camí.

L’octu­bre del 2024, RTUK va can­cel·lar la llicència ter­res­tre de la ràdio, i durant 5 set­ma­nes va dei­xar d’eme­tre. Espe­ren la reso­lució judi­cial i han tor­nat en for­mat digi­tal, amb el nom d’Apa­cik Radyo –ràdio òbvi­a­ment oberta–, i bus­quen noves mane­res de con­ti­nuar arri­bant arreu. “No vull sonar dramàtic, però el ter­ratrèmol és una rea­li­tat a Istan­bul. No estar a l’aire en aques­tes cir­cumstàncies m’esgar­rifa. Inter­net no fun­ci­o­narà i ho sabem dels últims sis­mes. Hem començat expli­cant que Açik Radyo va ser un cen­tre de comu­ni­cació i hem per­dut aquesta capa­ci­tat. I crec que és una pèrdua enorme”, acaba refle­xi­o­nant Ilk­sen Mavi­tuna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.