Opinió

Tribuna

Abans et matarà la calor

“Segons ‘The Lancet’, a escala mundial, el 2019 varen morir 489.000 persones degut a la calor extrema; més que les que ho varen fer per armes de foc o consum de drogues
“El llibre de Jeff Goodell presenta alternatives que diverses ciutats del món estan ponderant o implementant per tal d’adaptar-se millor a la calor

O, The heat will kill you first (Back Bay Books, 2023), és el lli­bre amb què Jeff Goo­dell ens vol fer ado­nar que, de totes les con­seqüències nega­ti­ves de la crisi climàtica, n’hi ha una, la calor, que ja és aquí entre nosal­tres.

Goo­dell ens recorda l’onada de calor que va patir París, on durant nou dies de l’agost del 2003 la tem­pe­ra­tura es va man­te­nir entre 35º i 40º C, cau­sant més de mil morts, molts d’ells habi­tants de les plan­tes just a sota les teu­la­des de zinc, tan icòniques de París però que en aquest cas varen con­ver­tir els pisos a sota seu en forns. I que, segons la revista mèdica The Lan­cet, a escala mun­dial, el 2019 varen morir 489.000 per­so­nes degut a la calor extrema; més que les que ho varen fer per l’ús d’armes de foc o pel con­sum de dro­gues.

Les morts per calor ocor­ren, en essència, perquè el cos humà deixa de poder eva­cuar la calor gene­rada inter­na­ment, bé per l’exer­cici o tre­ball físic, bé pel sol fet de man­te­nir el nos­tre meta­bo­lisme en fun­ci­o­na­ment. El cos humà pot refri­ge­rar-se bé trans­me­tent calor a un ambi­ent més fred que la seva pròpia tem­pe­ra­tura, bé a través de l’eva­po­ració de la suor, que eli­mina calor del cos en con­ver­tir-se de líquid a vapor.

Però si la tem­pe­ra­tura ambi­ent puja, cada cop podrem trans­me­tre-li menys calor, ço que minva el pri­mer meca­nisme. I com que l’aire que ens envolta només pot absor­bir una certa quan­ti­tat d’humi­tat, com més humit ja és aquest aire, menys capa­ci­tat té d’absor­bir humi­tat addi­ci­o­nal, min­vant així el segon meca­nisme. Per això les con­di­ci­ons de calor més peri­llo­ses per a l’ésser humà no són necessària­ment les de tem­pe­ra­tu­res més altes, sinó aque­lles en què es com­bi­nen tem­pe­ra­tu­res i humi­tats altes.

Aquesta com­bi­nació de tem­pe­ra­tura i humi­tat es pot con­den­sar en una sola mesura, que s’ano­mena la tem­pe­ra­tura de bulb humit (TBH). Aquesta és la tem­pe­ra­tura que mesura un termòmetre que té el bulb embo­li­cat amb un drap moll: com que part de l’aigua del drap s’eva­pora, això refresca el termòmetre i fa que mar­qui una tem­pe­ra­tura infe­rior a l’ambi­ent. Com més humit l’ambi­ent, menys aigua es pot eva­po­rar, i més s’assem­bla la TBH a la tem­pe­ra­tura ambi­ent. A una TBH de 32º C es con­si­dera perillós fer res que incre­menti la tem­pe­ra­tura cor­po­ral, com cami­nar o tre­ba­llar a l’exte­rior. I a una TBH de 35º C, fins i tot una per­sona jove i sana morirà al cap de 6 hores, inde­pen­dent­ment de si seu a l’ombra o beu aigua sense parar. Un informe del 2020 ens infor­mava que TBH de 35º ja s’havien asso­lit al sud-est asiàtic, al golf Pèrsic i a la costa oest dels Estats Units, si bé per períodes de dues hores o menys.

Al lli­bre, Goo­dell ens explica l’esgar­rifós cas d’una família jove de Califòrnia, amb la seva filla d’un any, que varen morir de calor en anar a una excursió de dia d’uns 13 km, que pri­mer bai­xava fins a un riu, i després tor­nava a pujar. La cadena de mis­sat­ges i imat­ges que varen enviar, i de tru­ca­des que varen fer en els seus dar­rers moments, ens per­me­ten enten­dre que els seus pro­ble­mes varen començar en ini­ciar la pujada de tor­nada, amb una tem­pe­ra­tura de 38º C i per un camí expo­sat al sol i sense ombres. Al cap de 90 minuts, i amb una tem­pe­ra­tura ambi­ent de 42º C, varen enviar mis­sat­ges de text dema­nant ajuda, i varen fer tru­ca­des, que no varen sor­tir per falta de cober­tura. Al cap de dues hores d’haver començat la pujada, varen fer el seu dar­rer intent de tru­car. La poli­cia els va tro­bar tots tres morts l’endemà, a mei­tat del camí de pujada. I també el cas, a tall d’exem­ple, d’un tre­ba­lla­dor del camp gua­te­ma­lenc, mort al camp en una granja d’Ore­gon per haver estat tre­ba­llant a tem­pe­ra­tu­res de 41º C durant hores, sense haver pogut fer prou pau­ses a l’ombra.

Evi­dent­ment, amb la crisi climàtica, això només anirà a més. El lli­bre pre­senta alter­na­ti­ves que diver­ses ciu­tats del món estan pon­de­rant o imple­men­tant per tal d’adap­tar-se millor a la calor (plan­tar més arbres; pin­tar els car­rers amb pin­tura reflec­tant; túnels sub­ter­ra­nis per a des­plaçar-se a res­guard del sol i la calor; el nome­na­ment de fun­ci­o­na­ris la funció dels quals és com­ba­tre la calor extrema (Chief Heat Offi­cer, en anglès), etc.). Entre aques­tes hi tro­bem la de donar nom a les ona­des de calor, tal com fem amb els hura­cans, a fi de poder fer-les visi­bles, i adver­tir i mobi­lit­zar la població amb ante­lació sufi­ci­ent com perquè tot­hom es pugui pre­pa­rar, en pugui estar pen­dent i perquè se les pren­gui amb la seri­o­si­tat que es merei­xen, tal com es va fer a Sevi­lla, amb l’onada de calor Zoe del juliol del 2022.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.