Opinió

El factor humà

La Caterina té qui l’estima

Alfons Solà, patriota de Ciutat Vella, fa realitat la restitució de la carassa del segle XV als carrers del barri de Santa Caterina

Bar­ce­lona té una sort, la sort que hi ha gent que se l’estima, incon­di­ci­o­nal­ment, a canvi de res, només pel goig i la sort de viure-la. L’Alfons Solà, sisè inte­grant d’una llarga gene­ració d’adro­guers del barri de Sant Pere, és un bar­ce­loní amb estampa de cava­ller urbà, generós en el fer i deci­dit en l’acció, com si del germà major d’una ine­xis­tent con­fra­ria dels defen­sors dels bons car­rers i les bones pla­ces es tractés.

Tot això, ater­rant-ho a un llen­guatge menys pro­saic i posant-ho en boca del mateix Solà, es defi­neix per una manera de ser i de fer, una carac­terística: “Soc una mosca collo­nera.” Això vol dir que per­se­gueix regi­dors de dis­tricte i qui sigui que faci falta per acon­se­guir el seu propòsit, sem­pre amb la idea de crear un bene­fici per a la ciu­tat, que la ciu­tat sigui ben viva.

És per aquesta manera de ser que Solà manté oberta al públic la seva adro­gue­ria, al car­rer dels Mes­tres Casals i Mar­to­rell, molt a prop del número 39 de Sant Pere Més Baix, on a mit­jans del segle XVIII va néixer el negoci fami­liar. Que el comerç segueixi fun­ci­o­nant, ofe­rint els seus pro­duc­tes, però també gene­rant segu­re­tat al barri, amb la il·lumi­nació que pro­jecta l’apa­ra­dor fent que la via pública deixi de ser un lloc fosc i soli­tari, i cre­ant caliu veïnal, actu­ant quasi com un club social per als cli­ents de tota la vida, és sim­ple­ment con­seqüència que en el fer de Solà pesa més la con­dició d’acti­vista de barri que de nego­ci­ant obses­si­o­nat a fer diners.

L’última bata­lla d’aquest adro­guer de 71 anys ha estat la coro­nació de la reforma urbanística feta al car­rer dels Mes­tres Casals i Mar­to­rell i que per la inter­venció de Solà ha cul­mi­nat amb l’Ajun­ta­ment res­ti­tuint al lloc un adorn que s’havia reti­rat a causa d’unes obres, una peça que enllaça aquest racó de la ciu­tat amb el seu pas­sat medi­e­val. Es tracta de la carassa cone­guda com la Cate­rina, que algu­nes fonts sos­te­nen que va ser cre­ada al segle XV per for­mar part del con­junt del ja des­a­pa­re­gut mones­tir de Santa Cate­rina i que, més tard, es va posar a la façana de la casa del número 2 del car­rer dels Mes­tres Casals i Mar­to­rell. Es tracta d’una peça que repro­du­eix la figura en relleu d’un àngel que plega braços i mans en creu sobre el pit i replega les ales a les espat­lles. Es creia que era una de les caras­ses que indi­ca­ven l’existència de prostíbuls a Bar­ce­lona, però aquesta pos­si­bi­li­tat s’ha des­car­tat i se li atri­bu­eix només una funció de pro­tecció de l’edi­fici on va aca­bar reu­bi­cada.

La casa del número 2 del car­rer dels Mes­tres Casals i Mar­to­rell és una de les que es van tirar a terra, ja en temps de l’alcalde Trias, per fer un equi­pa­ment públic des­ti­nat a la gent gran. A força de dema­nar la res­ti­tució al lloc de la Cate­rina, que va que­dar en dipòsit al Museu d’Història de la ciu­tat, l’Ajun­ta­ment va aca­bar per fer-ne una còpia i l’octu­bre pas­sat es va aca­bar col·locant l’àngel en una paret mit­gera al cos­tat del casal de gent gran i a una alçària con­si­de­ra­ble perquè no pugui ser danyada.

El propòsit de Solà és que l’Ajun­ta­ment s’impli­qui per aca­bar d’embe­llir la paret amb una rea­lit­zació de l’artista Mar­cos Palazzi. En aquesta bata­lla està impli­cat ara aquesta mosca collo­nera amb corda encara per seguir defen­sant, des del car­rer, el patri­moni de Ciu­tat Vella, els drets dels veïns i, des d’on faci falta, la ciu­tat més bella: Bar­ce­lona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.