Articles

Borsa amb rècord, en positiu

Ahir l’Íbex-35 va viure la pujada més gran de la seva història, del 6,9%. També les altres bor­ses occi­den­tals van tan­car amb puja­des simi­lars. En el cas espa­nyol és un rècord, en posi­tiu, que con­trasta, gai­rebé en exac­tes pro­por­ci­ons, amb la xifra nega­tiva de fa dos dies. La bona evo­lució de Wall Street i els índexs asiàtics, la millora de la con­fiança empre­sa­rial ale­ma­nya i les dades del crei­xe­ment xinès van per­me­tre redreçar els mer­cats. Una altra bona notícia que va empènyer els mer­cats mun­di­als va ser el prin­cipi d’acord a què van arri­bar la Casa Blanca i el Congrés nord-ame­ricà, domi­nat pels demòcra­tes, per posar en marxa al juny un paquet de mesu­res per esti­mu­lar l’eco­no­mia del país.

Les famílies ame­ri­ca­nes rebran fins a un màxim d’uns 800 euros, segons el pla de devo­lució d’impos­tos que ha impul­sat Bush. El total del paquet de mesu­res anun­ci­a­des equi­val a l’1% del PIB del país. Una aposta arris­cada, però que avui ha tin­gut el seu efecte. Acom­pa­nyada també d’una decla­ració de prin­ci­pis del Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal. Tot i que l’FMI pre­veu algu­nes tur­bulències, també apunta que encara tenim anys de crei­xe­ment al davant. Pre­vi­si­ons opti­mis­tes, des­ti­na­des a enco­ma­nar aquests bons augu­ris als par­quets inter­na­ci­o­nals.

Els alt i bai­xos de la borsa dels últims dies són con­seqüència de la crisi de les ano­me­na­des hipo­te­ques sub­prime dels Estats Units. Aquests dies comença a haver-hi dades con­cre­tes sobre el seu impacte en l’eco­no­mia real i –tot i que encara ens falta infor­mació— fins ara els bancs se n’han sor­tit prou bé. Una prova d’això són els aug­ments en els bene­fi­cis que anem conei­xent aquests dies a la banca euro­pea. Avui mateix publi­quem que el Banc de Saba­dell i el BBVA van tan­car l’any amb bene­fi­cis a l’entorn d’un 30-40% més que l’any ante­rior. Aques­tes són dades que la borsa hau­ria de tenir en compte per evi­tar els ter­ratrèmols dels últims dies. El ner­vi­o­sisme i el pànic nei­xen de la incer­tesa, però les bor­ses hau­rien de pren­dre nota de les dades objec­ti­ves que ens ofe­rei­xen els bancs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.