Articles

després del tc, les propostes per avançar

passen per una reformA de la constitució

Promeses electorals

“Si volem la independència, podem;
si volem l'Estatut, la federació, el referèndum o el concert econòmic,
no podem sense permís d'Espanya”

La pro­xi­mi­tat de les elec­ci­ons fa que totes les for­ces polítiques tre­guin les pro­me­ses i pro­pos­tes que, al seu enten­dre, han d'acon­se­guir que els ciu­ta­dans els votin. Cal apli­car el cri­teri de la cre­di­bi­li­tat, què fa que puguem con­fiar que cada par­tit farà efec­ti­va­ment allò que pro­met ara, quan abans no ho havia fet. La nove­tat, per si mateixa, no és signe d'engany: és ben lícit que un par­tit evo­lu­ci­oni i pro­meti ara el que no havia fet mai abans, quan podia fer-ho, bé perquè can­via de parer, bé perquè el canvi de cir­cumstàncies i l'evo­lució de la soci­e­tat i del seu elec­to­rat l'empeny ara a fer allò que abans mai no havia vol­gut o pogut fer. El judici de cre­di­bi­li­tat cor­res­pon a cada per­sona, i en funció del seus vere­dic­tes sub­jec­tius les pro­me­ses elec­to­rals atrau­ran vots, o no.

Més objec­tiva és l'anàlisi, no de la cre­di­bi­li­tat de la pro­mesa, sinó de la seva via­bi­li­tat, si allò que pro­met un par­tit és o no fac­ti­ble, tenint en compte qui­nes són les con­di­ci­ons necessàries per dur-lo a la pràctica, i és sota aquesta llum que cal exa­mi­nar les pro­pos­tes dels par­tits cata­la­nis­tes per superar la liqui­dació de l'auto­no­mia que ha orde­nat el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal espa­nyol, que redu­eix l'auto­go­vern a una des­cen­tra­lit­zació sub­or­di­nada, sot­mesa tot­hora a la volun­tat del govern i les Corts espa­nyo­les en tot i per tot, i el poble català a una “espe­cie del género español”. Mol­tes han estat les pro­pos­tes, que en con­junt cal tit­llar d'irre­als i aven­tu­res irres­pon­sa­bles:

Ini­ci­a­tiva és la més honesta, pro­posa un Estat fede­ral mit­jançant la reforma de la Cons­ti­tució espa­nyola, que és efec­ti­va­ment l'única manera de fer-ho. També pro­posa un referèndum per triar entre inde­pendència, fede­ració o auto­no­mia, que només una reforma cons­ti­tu­ci­o­nal pot fer pos­si­ble.

El soci­a­lis­tes pro­po­sen la recu­pe­ració dels con­tin­guts de l'Esta­tut mal­me­sos per la sentència, ama­gant que és impos­si­ble fer-ho sense reforma cons­ti­tu­ci­o­nal. Tot allò que el Tri­bu­nal ha anul·lat i inter­pre­tat amb efec­tes anul·lato­ris ha estat, jus­ta­ment, perquè el seu con­tin­gut era con­trari a la Cons­ti­tució, que s'imposa jeràrqui­ca­ment a qual­se­vol altra norma espa­nyola, com ara l'Esta­tut. Es faci com es faci, són con­tin­guts incons­ti­tu­ci­o­nals, i com a tals seran anul·lats una vegada i una altra men­tre la Cons­ti­tució no canviï. És la pro­mesa del PSC: la frus­tració perpètua, pido­lar del PSOE unes refor­mes legals que per incons­ti­tu­ci­o­nals no són via­bles, o denun­ciat el PP perquè no les accepta. Cal recor­dar Zapa­tero: “El PSC somos noso­tros”, i, després de la sentència, “misión cum­plida”.

ERC pro­met ara un referèndum sobre la inde­pendència, i diu que sub­or­dina qual­se­vol acord de govern a la con­vo­catòria d'aquest referèndum, però la sentència va anul·lar la com­petència de la Gene­ra­li­tat per regu­lar i con­vo­car referèndums, fos quina fos la matèria. Només el govern espa­nyol, auto­rit­zat per les seves Corts, pot con­vo­car referèndums, i per can­viar-ho cal inex­cu­sa­ble­ment refor­mar la Cons­ti­tució. Qual­se­vol llei o decret català que el con­vo­qui que­darà suspès i anul·lat pels jut­ges, qual­se­vol acte per imple­men­tar-lo el pro­hi­bi­ran els jut­ges, i els fun­ci­o­na­ris que hi col·labo­rin seran pro­ces­sats i con­dem­nats per deso­bediència als man­dats judi­ci­als. Men­tre siguem dins l'Estat espa­nyol, només hi ha una lega­li­tat, l'espa­nyola, que es pot can­viar can­vi­ant la Cons­ti­tució, o subs­ti­tuir per la lega­li­tat cata­lana si ja som un Estat inde­pen­dent, i a par­tir del moment que ho siguem. Després de la sentència, no hi ha dre­ce­res.

CiU pro­posa dema­nar i obte­nir del govern espa­nyol que es formi després de les elec­ci­ons a Corts pre­vis­tes el 2012 un sis­tema de finançament com el con­cert econòmic. Política­ment fóra via­ble, com un Majes­tic-bis, si aquell govern, del PP o del PSOE, neces­sités els vots de CiU per a la inves­ti­dura, i invi­a­ble si té majo­ria abso­luta, o si en té prou amb la majo­ria sim­ple, com va ser inves­tit el 2008 Zapa­tero. El pro­blema que fa impos­si­ble el con­cert econòmic és, de nou, la sentència. Abans d'ella, n'hi havia prou que les Corts refor­mes­sin la Lofca, i per tant que ho aprovés el govern espa­nyol, però ara cal can­viar la Cons­ti­tució, i això neces­sita l'acord simul­tani del PP i del PSOE. El fona­ment cons­ti­tu­ci­o­nal del con­cert econòmic són els drets històrics dels ter­ri­to­ris forals, i la sentència ha dit expres­sa­ment que Cata­lu­nya no és ter­ri­tori foral ni té aquests drets, i a més ha anul·lat per incons­ti­tu­ci­o­nals les nor­mes esta­tutàries que millo­ra­ven el finançament. Qual­se­vol reforma legal que vagi més enllà és incons­ti­tu­ci­o­nal, men­tre la Cons­ti­tució no canviï.

Totes les pro­me­ses reque­rei­xen reforma cons­ti­tu­ci­o­nal, que neces­sita: si no afecta l'estruc­tura de l'Estat i la defi­nició de la nació espa­nyola, 210 dipu­tats que hi votin a favor, 3/5 del Senat, i referèndum a tot l'Estat; si afecta l'estruc­tura de l'Estat, 234 dipu­tats que hi votin a favor i 2/3 del Senat, elec­ci­ons, de nou 234 dipu­tats que hi votin a favor i 2/3 del Senat, i referèndum a tot l'Estat. CiU, PSC, ERC i IC van apro­var al nos­tre Par­la­ment un Esta­tut que només reque­ria, per ser apro­vat a les Corts espa­nyo­les, el vot de 176 dipu­tats i la majo­ria del Senat, i no van saber, no van poder, o no van voler obte­nir-lo. Com, els que fra­cas­sa­ren lla­vors, pen­sen ara obte­nir el suport de 210 o 234 dipu­tats a les Corts, impres­cin­di­bles per fer via­bles les seves pro­me­ses? Com pen­sen acon­se­guir el suport simul­tani de PP i PSOE, i del poble espa­nyol, per can­viar la Cons­ti­tució?

Només és via­ble la inde­pendència , perquè és l'única decisió que només depèn de la volun­tat majo­ritària dels cata­lans, sense modi­fi­car cap norma espa­nyola. Si volem la inde­pendència, podem; si volem l'Esta­tut, la fede­ració, el referèndum o el con­cert econòmic, no podem sense permís d'Espa­nya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.