Articles

Puja aquí

Tòfol Colom, navegant felanitxer

Ara sí que ja hi som tots: final­ment l'Ajun­ta­ment de Fela­nitx, mítica vila del sud-est de Mallorca, s'ha deci­dit a pro­cla­mar fill il·lus­tre l'almi­rall Cristòfol Colom, des­co­bri­dor d'Amèrica. Que Colom era en rea­li­tat fela­nit­xer és cosa que alguns pre­di­ca­ven des de feia anys, però ningú fins ara havia gosat reco­llir tal vin­di­cació i ele­var-la a un rang ofi­cial. Però ja ho tenim: Biel Tau­ler, actual bat­lle de Fela­nitx pel Par­tit Popu­lar, ha tin­gut el punt d'honor de posar-se al cap­da­vant del clam per la fela­nit­xe­ri­tat de Colom, i el tema ha revi­fat amb ener­gia reno­vada.

El pri­mer a defen­sar l'ori­gen fela­nit­xer de Colom va ser l'his­to­ri­a­dor Gabriel Verd Mar­to­rell, que ha dedi­cat més de vint-i-cinc anys d'inten­ses inves­ti­ga­ci­ons a l'assumpte. Segons Verd Mar­to­rell, Colom hau­ria nas­cut a la pos­sessió fela­nit­xera de Son Ramo­net, fill natu­ral del príncep Car­les de Viana, germà de Fer­ran el Catòlic, i de Mar­ga­rida Colom, amb qui el príncep hau­ria man­tin­gut un afer amorós durant el seu con­fi­na­ment a Mallorca. Cristòfol Colom, doncs, s'afe­gi­ria a la nòmina de fills il·legítims del senyor de Viana: això expli­ca­ria, entre d'altres coses, el suport dels Reis Catòlics a la seva visionària expe­dició marítima.

L'alcalde Biel Tau­ler esgri­meix altres argu­ments a l'hora de jus­ti­fi­car la seva ferma pro­posta de con­ver­tir Colom en fill il·lus­tre de la vila. “Estic con­vençut que és fela­nit­xer perquè el sim­ple fet de fer-se a la mar sense saber amb cer­tesa on ani­ria a parar, i de des­co­brir després una cosa tan gran­di­osa, indica un cert grau de boge­ria que carac­te­ritza els habi­tants del nos­tre muni­cipi”. Cer­ta­ment Amèrica no és petita, i Fela­nitx és pròdiga en fills geni­als: per posar només tres exem­ples entre molts, el poeta Miquel Bauçà, el pin­tor Miquel Bar­celó i l'artista Tià Moix són d'allà. Els fela­nit­xers tenen fama d'excèntrics i de tallats de lluna, i per això mateix no seria gens estrany que Colom fos un d'ells. Hi ha encara un altre indici igual­ment irre­fu­ta­ble, que el bat­lle Tau­ler no men­ci­ona, però que aporto jo. Al cos­tat de Fela­nitx hi ha la lle­ial i rival vila de Mana­cor, que tam­poc es moca amb el colze i que té un port ano­me­nat Porto Cristo. El port de Fela­nitx, per la seva banda, es diu Porto Colom. Porto Cristo + Porto Colom = Porto Cristòfol Colom. És d'una obvi­e­tat cla­mo­rosa.

Tant de bo el nou fill il·lus­tre con­tri­bu­eixi a fer anar fins a Fela­nitx turis­tes ame­ri­cans a car­re­ta­des, tal com espera Tau­ler. “Si hem de col·locar una estàtua, ja ho farem”, ha dit el bat­lle, eufòric. Fela­nitx s'afe­geix amb lle­tres d'or a la llista de muni­ci­pis que situen dins els Països Cata­lans la pro­cedència de l'almi­rall: de fet, la his­to­ri­o­gra­fia ofi­cial sem­pre ha afir­mat que era de la loca­li­tat valen­ci­ana del Genovés, molt a prop de Xàtiva. Com ho podrem acla­rir? Ai, Tòfol!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.