Articles

Puja aquí

Aznar, en bona companyia

La política espa­nyola acon­se­gueix un ressò inter­na­ci­o­nal cada dia més remar­ca­ble, gràcies a la rellevància de les apor­ta­ci­ons d'alguns dels seus pro­ta­go­nis­tes. Tenim, sense anar més lluny, el cas sin­gu­lar del senyor Zapa­tero, que després de la seva penúltima cagada amb el tal Gómez s'ha de sen­tir dir de tot fins i tot per part d'aquells mit­jans que en altres temps li havien donat suport. En vista de l'èxit, a Zapa­tero no se li ha acu­dit res més que res­pon­dre que ell també s'equi­voca alguna vegada: s'agra­eix que ho digui, perquè no se'ns havia acu­dit. Més aviat, sem­bla oportú pre­gun­tar-se si arriba a encer­tar-la mai.

De tota manera, i com no podia ser altra­ment, l'èxit més apoteòsic és per al pre­de­ces­sor de Zapa­tero en el càrrec, l'evi­tern José María Aznar, que ha estat inclòs per la pres­ti­gi­osa revista Foreign Policy –espe­ci­a­lit­zada, com el seu nom indica, en política inter­na­ci­o­nal– en una llista dels cinc pit­jors excaps de govern del món. Aznar hi surt just dar­rere d'un vell cone­gut, Ger­hard Schröder, que en el seu comiat com a can­ce­ller ale­many es va mun­tar un nego­ciet amb la com­pa­nyia de gas russa Gaz­prom que va ser una excel·lent demos­tració del refrany que diu que, de porc i de senyor, se n'ha de venir de mena.

Val la pena visi­tar la pàgina web de Foreign Policy per conèixer la resta d'il·lus­tres mem­bres de la llista, que no tenen pèrdua. Olu­se­gun Oba­sanjo, expre­si­dent de Nigèria, va inten­tar modi­fi­car la Cons­ti­tució del país per poder tenir un ter­cer man­dat, i, com que això li va fallar, va fer pujar al poder un pre­si­dent tite­lla. Està acu­sat de nom­bro­sos casos de cor­rupció i va decla­rar que la homo­se­xu­a­li­tat és “una abo­mi­nació”, men­tre es pre­gun­tava si algú volia “fer-li l'amor a un cavall”. Ell pre­fe­reix fer-ho amb la seva nora, cosa que ha donat peu a un escàndol naci­o­nal.

També li agra­den les senyo­res a Joseph Estrada, expre­si­dent de Fili­pi­nes, i per mor d'aquesta afició acu­mula gai­rebé tants fills fora del matri­moni com acu­sa­ci­ons de cor­rupció. De fet, l'any 2007 va ser con­dem­nat a cadena perpètua per saqueig, però l'actual pre­si­denta el va per­do­nar, a con­dició que no tornés a la política. Estrada, però, torna ara a pre­sen­tar-se de can­di­dat, tenaç com els herois d'acció que anys enrere solia inter­pre­tar en films de sèrie B. Per la seva banda Thak­sin Shi­nawa­tra, expri­mer minis­tre de Tailàndia, es troba fugat de la justícia i duu una vida errant de país en país, usant pas­sa­ports fal­sos i gau­dint d'una for­tuna bilionària.

Aznar ocupa el segon lloc en aquesta cons­tel·lació de figu­res no perquè se'l con­si­deri cor­rupte, sinó pel seu intent de men­tir sobre l'auto­ria de l'11-M i per la seva “retòrica extre­mista”. En resum, per ser un men­ti­der i un boques. Estem tots molt orgu­llo­sos de tu, José Mari. A veure si ho millo­ren Zapa­tero o Rajoy, això.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.