Opinió

La informació, clau per al desenvolupament

El 1972, l'Assem­blea Gene­ral de l'ONU va ins­ti­tuir el Dia Mun­dial de la Infor­mació per al Desen­vo­lu­pa­ment el 24 d'octu­bre, per emplaçar la soci­e­tat mun­dial a infor­mar-se i a ser infor­mada de les dife­rents pro­blemàtiques exis­tents arreu del món a causa de la manca de justícia i desen­vo­lu­pa­ment.

Actu­al­ment, cen­te­nars de mili­ons de per­so­nes només men­gen una vegada al dia, dese­nes de mili­ons con­vi­uen amb la sida o la malària sense trac­ta­ment i milers de mili­ons no tenen garan­tit l'accés a l'aigua pota­ble. I si igno­rem aquests fets i girem l'esquena a la rea­li­tat, serem còmpli­ces de la seva per­pe­tu­ació. Pren­dre consciència del pro­blema és el pri­mer pas per poder-lo solu­ci­o­nar.

La soci­e­tat glo­bal sovint actua com aquells tres micos que es tapen la boca, les ore­lles i els ulls. I el repte és obrir els ulls i des­ta­par-nos les ore­lles per cons­ta­tar com aug­men­ten els dese­qui­li­bris arreu del món, i alli­be­rar la boca per poder expli­car a tot­hom aquesta situ­ació i exi­gir els can­vis per­ti­nents per modi­fi­car-la.

Això és el que fan milers de per­so­nes que tre­ba­llen cada dia arreu del món a través de la coo­pe­ració al desen­vo­lu­pa­ment, acom­pa­nyant els pro­ces­sos de canvi que pro­ta­go­nit­zen tan­tes altres per­so­nes de països empo­brits. Mili­ons d'euros són inver­tits cada dia en dife­rents països del Sud en infi­ni­tat de pro­jec­tes de desen­vo­lu­pa­ment, però també són mili­ons els que han de pagar molts d'aquests països en con­cepte de deute extern, en una sag­nia que els impe­deix sor­tir del pou. Aquests i d'altres fets pas­sen sovint des­a­per­ce­buts per la majo­ria de la ciu­ta­da­nia.

Allò que ves­tim, allò que men­gem, allò que com­prem... té un ori­gen, i perquè arribi a les nos­tres mans han hagut de pas­sar mol­tes coses abans. I no totes han estat posi­ti­ves. Si les nos­tres saba­tes les han fet menors d'edat que tre­ba­llen en règim d'explo­tació labo­ral o la soja que men­gem s'ha cul­ti­vat a costa de la des­a­pa­rició dels bos­cos tro­pi­cals, estem col·labo­rant incons­ci­ent­ment en una cadena de pro­ducció i de con­sum que genera misèria.

En vista d'aquesta situ­ació, la infor­mació i l'edu­cació són una eina impres­cin­di­ble de trans­for­mació social per can­viar visi­ons, acti­tuds i, de retruc, les acci­ons que duem a terme diària­ment. I en aquest repte, els mit­jans de comu­ni­cació poden ser la clau de volta per aju­dar a trans­for­mar el món. De la mateixa manera que la gent ha modi­fi­cat la seva acti­tud davant del canvi climàtic gràcies a la difusió de les seves pit­jors con­seqüències, també podem can­viar els nos­tres hàbits si millo­rem la infor­mació del que com­prem i conei­xem l'impacte del nos­tre con­sum. La coo­pe­ració al desen­vo­lu­pa­ment no es basa només en la tra­mesa de recur­sos i l'enfor­ti­ment de capa­ci­tats als països empo­brits. A través de la infor­mació, l'edu­cació, la sen­si­bi­lit­zació i l'acció a casa nos­tra, podem con­tri­buir d'una manera molt més efec­tiva a can­viar aquesta situ­ació fent que la ciu­ta­da­nia de Cata­lu­nya actuï de manera més res­pon­sa­ble i justa res­pecte als habi­tants de la resta del pla­neta. No és només una qüestió de soli­da­ri­tat sinó, sobre­tot, de res­pon­sa­bi­li­tat.

Direc­tor gene­ral de Coo­pe­ració al Desen­vo­lu­pa­ment i Acció Huma­nitària de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.