PLAÇA MAJOR
Ciutat global
La sociòloga jueva-holandesa-argentina-nordamericana Saskia Sassen, una de les principals estudioses de la ciutat global, ha explicat que la globalització ha tendit a concentrar més que mai els processos de producció. Com que les grans corporacions necessiten molts serveis especialitzats (financers, comptables, legals, publicitaris, mediàtics, arquitectònics), aquests serveis s'han concentrat en unes poques ciutats globals, les quals han adquirit quatre rols bàsics: com a centres organitzatius de l'economia mundial; com a centres d'empreses de serveis especialitzats; com a llocs d'ideació de nous productes; i com a mercats per a aquests nous productes. Si bé Sassen va estudiar l'aparició de la ciutat global als anys noranta, al seu últim llibre, Territory, Authority, Rights: From Medieval to Global Assemblages, s'ha centrat en les noves funcions dels estats com a agents organitzadors d'aquesta economia articulada al voltant de les ciutats globals.
Espanya és un cas paradigmàtic d'aquesta nova organització productiva. Durant els últims trenta anys, Madrid ha anat concentrant les principals multinacionals de la península, no només gràcies a la política centralista de l'estat, sinó també perquè les multinacionals necessiten la proximitat d'una varietat de serveis especialitzats. En aquestes circumstàncies, Barcelona, tot i que ha aconseguit especialitzar-se en les indústries del turisme (que inclou la cultura, l'arquitectura, el disseny i la gastronomia) i de la investigació lligada a les indústries química i farmacèutica, ha deixat clarament de ser el motor econòmic d'Espanya.
Les anàlisis de Sassen són clau per adonar-nos que el centralisme madrileny que ofega l'economia catalana no és només un problema polític, sinó que també obeeix a una lògica econòmica estricta. En aquest sentit, tant li fa si a Espanya governen els uns com els altres. Per això si necessitem la independència no és tan sols per desempallegar-nos de l'autoritarisme centralista, sinó també per una qüestió de mera supervivència econòmica. Ser una regió satèl·lit de Madrid o tenir autonomia per participar al mercat global: aquesta és la qüestió.