Articles

viure sense tu

Tot per fer

Un 17% de catalans de més de 14 anys coneixen els líders científics

Mira que el dia que arren­cava la cam­pa­nya elec­to­ral coin­ci­dia amb el setè ani­ver­sari de la mort de Miquel Martí i Pol, i mira que el número 7 el seduïa com cap altre, però ni amb això les cròniques reco­llien que cap can­di­dat hagués uti­lit­zat el famós i últim vers del poema Ara mateix: “Que tot està per fer i tot és pos­si­ble”.

És clar que el fet que no ho reco­llis­sin les cròniques no vol dir que no es pro­nunciés, i en tot cas que­den prou mítings per sen­tir el que és un lema trans­ver­sal. Tam­poc vol dir que Miquel Martí i Pol hagi per­dut posi­ci­ons en el rànquing dels poe­tes més cone­guts pels cata­lans. La seva ener­gia i vita­li­tat, mal­grat l'escle­rosi que l'asso­tava, el van fer res­se­guir mig país, rega­lant ver­sos, i aquell som­riure i ulls esba­ta­nats que tenia. En cam­pa­nya poètica i profètica. És clar que quan la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona li va con­ce­dir el títol de doc­tor hono­ris causa, va dir que “la poe­sia no pre­diu el futur, però sovint l'anun­cia”. Vaja, una mica com el CIS. Al marge de pronòstics elec­to­rals i repar­ti­ment d'escons, els sociòlegs també inves­ti­guen quin grau de popu­la­ri­tat tenen els polítics, i si tenim el cos espa­nyol i/o català, i ali­an­ces pre­fe­ri­des i si ho han fet bé opo­si­tors i gover­nants.

Tota una ciència no des­proveïda de poe­sia, per allò que també pre­gun­ten pel que està per fer i pel que és pos­si­ble.

Par­lant de cone­guts, i de ciència, resulta que un 17% de cata­lans de més de 14 anys conei­xen els líders científics i iden­ti­fi­quen cor­rec­ta­ment el cardiòleg Valentí Fus­ter, l'arqueòleg Eudald Car­bo­nell i l'oncòleg Joan Mas­sagué, entre d'altres. Gai­rebé sufi­ci­ent per mun­tar una llista amb pos­si­bi­li­tats d'entrar al Par­la­ment. Però el CIS augura per a Cata­lu­nya que els debats de política gene­ral seran si fa o no fa. El CIS aplica la llei d'Arqui­me­des sobre els cos­sos flo­tants tot i que el pano­rama que ens dibuixa el des­criu­ria millor l'escrip­tor tar­ra­goní, home­nat­jat a la tar­dor literària de la ciu­tat, Josep Anton Bai­xe­ras. Ell par­lava d'un vai­xell, però ara mateix tenim un Par­la­ment “vacil·lant com una car­bassa en un safa­reig”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.