Articles

PEL QUE FA A la separació de PODERS

estem instal·lats en l'escepticisme i LA INCREDULITAT

Els llestos i els càndids

“Els que han governat Catalunya aquests darrers anys no tan sols no han combatut el mal, sinó que l'han agreujat”

Si fóssim a Dina­marca, o a Suècia, o a Noru­ega, les coses serien dife­rents. Des d'aque­lles lati­tuds sep­ten­tri­o­nals podríem creure en l'estricta sepa­ració de poders; i en la rigo­rosa inde­pendència de jut­ges i fis­cals; i en la per­fecta neu­tra­li­tat ideològica dels Defen­sors del Poble –ombud­sen en diuen allà dalt, que és on els van inven­tar–; i en el caràcter apar­ti­dista de totes les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques; i en la con­dició qua­si­sa­cer­do­tal dels ins­pec­tors d'Hisenda, lliu­rats en cos i ànima al ser­vei de l'interès gene­ral; i en la irre­prot­xa­ble impar­ci­a­li­tat d'alts orga­nis­mes que són públics, però no gover­na­men­tals, per exem­ple el Cen­tro de Inves­ti­ga­ci­o­nes Sociológicas, o la Comisión Naci­o­nal del Mer­cado de Valo­res, o…

Però som aquí baix. I al llarg de les dar­re­res dècades hem escol­tat Alfonso Guerra cer­ti­fi­car la defunció de Mon­tes­quieu; i hem con­tem­plat els senyors Jiménez de Parga i Múgica Her­zog, o ara la senyora Cava de Llano, posant altíssi­mes ins­ti­tu­ci­ons de l'Estat al ser­vei de les seves fílies i fòbies par­ti­cu­lars; i hem vist una vegada i una altra, fins a acos­tu­mar-nos-hi, l'Aso­ci­ación Pro­fe­si­o­nal de la Magis­tra­tura i Jue­ces para la Demo­cra­cia (braços mal dis­si­mu­lats del PP i del PSOE, res­pec­ti­va­ment) mer­ca­de­jar i repar­tir-se com un pastís els càrrecs més lla­mi­ners del sis­tema judi­cial; i hem obser­vat que les pre­sidències d'orga­nis­mes regu­la­dors, de super­visió i con­trol, com ara la CNMV, o la CNMT, o la Comisión Naci­o­nal de Energía, can­vi­a­ven sem­pre al compàs dels can­vis en el govern cen­tral; i hem lle­git que un man­da­tari autonòmic impu­tat es decla­rava “más que amigo” del pre­si­dent del tri­bu­nal que l'hau­ria de jut­jar; i hem cone­gut el cas Hisenda; i hem sabut (fa un mes i mig) que la direc­tora del CIS, Belén Bar­reiro, era des­tituïda per manca de doci­li­tat envers el govern que l'havia nome­nada; i hem sofert i sofri­rem (els cata­lans, vull dir) les con­seqüències del sec­ta­risme ideològic i de la par­ci­a­li­tat política dels magis­trats del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal.

EN AQUEST CON­TEXT, és com­pren­si­ble que esti­guem ins­tal·lats en l'escep­ti­cisme i la incre­du­li­tat; que, davant d'una reso­lució judi­cial, o d'una ini­ci­a­tiva de la fis­ca­lia, o d'un informe de l'Agència Tri­butària, o d'un son­deig ofi­cial, molta gent sos­piti que hi ha inten­ci­ons ocul­tes, interes­sos poc con­fes­sa­bles, par­ci­a­li­tats. Els afi­ci­o­nats al melo­drama diran que, entre tots, ens hem car­re­gat el pres­tigi d'aque­lles ins­ti­tu­ci­ons que hau­rien d'estar per damunt de la lluita par­ti­dista. És pos­si­ble. Però, en tot cas, els que han gover­nat Cata­lu­nya aquests dar­rers anys no tan sols no han com­ba­tut el mal, sinó que l'han agreu­jat. Aga­fem un exem­ple con­cret: la famosa Ofi­cina Anti­frau.

Pro­posta estel·lar d'Esquerra Repu­bli­cana des dels dies del pri­mer tri­par­tit, la llei de l'Ofi­cina Anti­frau de Cata­lu­nya va tenir una ges­tació lenta, en bona part per les reticències del PSC a per­me­tre-li ins­pec­ci­o­nar els seus ajun­ta­ments, i no va ser apro­vada fins al novem­bre del 2008. Cal­gue­ren sis mesos més i una reforma de la fla­mant llei abans de des­blo­que­jar-ne el nome­na­ment de direc­tor (l'exfis­cal David Rodríguez Madero) i poder posar en marxa la nova enti­tat, el maig de 2009. Doncs bé, en l'any i mig trans­cor­re­gut des d'ales­ho­res, els prin­ci­pals càrrecs que con­fi­gu­ren l'staff de l'Ofi­cina han estat con­fi­ats a per­so­nes afins al PSC.

El pri­mer direc­tor d'inves­ti­ga­ci­ons i número 2 de l'orga­nisme va ser Josep Maria San­genís Ara­gonès, mili­tant soci­a­lista a Vila­nova (el seu nom encara apa­reix avui al direc­tori digi­tal del par­tit) i con­se­ller de la Fede­ració de l'Alt Penedès-Gar­raf. Quan, fa pocs mesos, notícies no gaire exem­plars sobre el seu pas­sat pro­fes­si­o­nal com a inter­ven­tor de la Gene­ra­li­tat l'obli­ga­ren a dimi­tir, se'l va recol·locar dins la mateixa Ofi­cina com a cap de l'Àrea de Sec­tor Pri­vat, Gestió Ètica (sic) i Res­pon­sa­bi­li­tat Social. I qui l'ha subs­tituït com a direc­tor d'inves­ti­ga­ci­ons? El senyor Jordi Cli­ment i Martí, que a les elec­ci­ons muni­ci­pals del 2007 era el número 3 de la can­di­da­tura del PSC per Mont­cada i Rei­xac, va ser ele­git i exercí com a regi­dor fins al pas­sat mes de febrer, en què el des­en­con­tre amb l'alcalde César Arri­za­ba­laga (poste­rior víctima col·late­ral del cas Pretòria) el forçà a la renúncia. En fi, un altre dels tres direc­tors fun­ci­o­nals de l'Ofi­cina Anti­frau, el de Pre­venció, és Xavier Sis­ter­nas Surís, alt fun­ci­o­nari de l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona i titu­lar de càrrecs d'inequívoca con­fiança política del govern muni­ci­pal soci­a­lista, com ara el de direc­tor de la Fun­dació Car­les Pi i Sunyer. Sense dub­tar de l'hones­te­dat de tots i cadas­cun d'ells, ¿poden per­so­nes amb aquests per­fils garan­tir la imatge i la praxi d'inde­pendència que pre­dica l'orga­nisme al qual han estat assig­nats?

Fa poques set­ma­nes, en plena pre­cam­pa­nya, les Joven­tuts d'Esquerra Repu­bli­cana van dis­tri­buir El Futur.​cat, un fals diari datat el pro­per 29 de novem­bre, amb dues por­ta­des dife­rents: una dibui­xant l'endemà de les elec­ci­ons si ERC és deci­siva, i l'altra si no ho és. En aquesta segona, una de les notícies d'impacte diu: “CiU supri­meix l'Ofi­cina Anti­frau, […] un ens de con­trol con­tra la cor­rupció ins­tau­rat per Esquerra per garan­tir la trans­parència en el finançament de par­tits, entre altres. Tor­nen els temps de l'oasi català”. Ben­vol­guts amics de les JERC: ser jove no dis­culpa deter­mi­nats nivells de can­di­desa. La vos­tra esti­mada Ofi­cina Anti­frau ha estat abduïda pel PSC, i aquest no neces­sita res­ta­blir cap oasi català, perquè porta 31 anys, sense inter­rupció, gau­dint-ne les fres­cors i crus­pint-se'n bona part dels dàtils.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.