Articles

Les guerres del segle XXI

“En la guerra actual, Alemanya és un jugador clau. Creu que legítimament ara li toca recuperar alguns dominis perduts”

La guerra del segle XXI ja no segueix les coor­de­na­des geofísiques del pas­sat. Tam­poc es fona­menta en exèrcits i arma­ment con­ven­ci­o­nal. Els estats ja no bata­llen avui per engran­dir els seus ter­ri­to­ris. Llui­ten per incre­men­tar els seus àmbits d'influència per altres vies més indi­rec­tes: les dels domi­nis finan­cers. I és que la pau i les concòrdies asso­li­des a través de les uni­fi­ca­ci­ons, fetes per la via dels acords entre supo­sa­da­ment iguals, no pas­sen el millor moment. Les Naci­ons Uni­des i el Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal juguen a divi­si­ons de dife­rent rellevància.

Per a molts ana­lis­tes, el preu avui dels res­cats finan­cers dels estats en fallida con­sis­teix a con­di­ci­o­nar pri­mer i gover­nar després la política econòmica dels altres. L'Estat espa­nyol, sobi­ra­nista com cap altre, ens diu així que lliura aquests dies una guerra oberta con­tra els “atacs” exte­ri­ors, a la borsa, a les sub­has­tes del deute sobirà, en dife­rents camps de bata­lla, per pre­ser­var, recorda, els interes­sos “naci­o­nals”. És la por del veí cai­gut: Irlanda i Grècia ja han clau­di­cat. Dar­rere dels seus res­cats finan­cers, hi entra la supe­di­tació de bona part de les sobi­ra­nies fis­cals. Quina fis­ca­li­tat, quina des­pesa pública, qui­nes refor­mes estruc­tu­rals.

La teo­ria bonista par­lava d'aliança de civi­lit­za­ci­ons, de com­par­tir parts de sobi­ra­nies de manera voluntària. La rea­li­tat ens diu que és impos­si­ble en eco­no­mia seg­men­tar sobi­ra­nies, vista la inter­re­lació que mos­tren les polítiques en gene­ral: la fis­cal i la monetària, des del dèficit comer­cial fins a l'estalvi brut d'un país, des del superàvit de capi­tal fins a un con­sum basat en la capa­ci­tat pro­duc­tiva, i no peren­ne­ment basada en la impor­tació a crèdit. Recor­dem-ho: no pot haver-hi una zona monetària única sense una política fis­cal har­mo­nit­zada.

L'ana­lista no pot cul­par aquí les parts que pug­nen. Alguns dels països que ara es quei­xen, pri­mer foren bene­fi­ci­a­ris de la situ­ació cre­ada: basta com­pro­var com les pri­mes de risc del crèdit naci­o­nal es reduïen quan els dife­rents països s'incor­po­ra­ven a la UE, i es bene­fi­ci­a­ven d'un spread per l'euro que cor­res­po­nia bàsica­ment al bon ale­many. Quan al BCE li mana­ven que vetllés per l'euro, és a dir, per la inflació de la unió monetària, ens tocava saber que sense deva­lu­ació de moneda pos­si­ble l'única deflació era la de ren­des. Que les des­vi­a­ci­ons obser­va­des en l'interès real dels diners no podien pro­ce­dir d'aquest con­text sinó del dife­ren­cial d'inflació, ja que el tipus d'interès nomi­nal era pràcti­ca­ment idèntic. I si el nivell de preus d'un país esde­ve­nia més ele­vat que la mit­jana euro­pea, calia deflac­tar el con­sum, d'entrada amb una actu­ació pública con­tracíclica deci­dida. Altra­ment es cre­a­ven mirat­ges. Mirin si no el cas espa­nyol recent: amb tipus d'interès real nega­tius, pels majors cos­tos uni­ta­ris interns, a aquell que no s'endeu­tava se'l mira­ven com si fos un gamarús. Un alt direc­tiu con­fes­sava que difícil que li era davant d'un con­sell d'admi­nis­tració, durant l'etapa que vivíem peri­llo­sa­ment, no mos­trar pol­tro­na­ments crei­xents. Endeu­tant-se si calia per inver­tir en llocs extra­va­gants o sec­tors ali­ens als cone­guts. Altra­ment, el con­ser­va­do­risme es valo­rava a la baixa. I així ens ha anat.

En la guerra actual, Ale­ma­nya és un juga­dor clau. Creu que legítima­ment ara li toca recu­pe­rar domi­nis per­duts. Ens ho recorda: ells feien deflació real quan alguns països del totxo feien booms, tan irre­als com incom­pren­si­bles en vista dels fona­ments en què es basa­ven. El seu superàvit comer­cial era alhora la sor­tida dels seus capi­tals, d'estal­vis ale­manys que bus­ca­ven ubi­ca­ci­ons més interes­sants que els que donava en aque­lles cir­cumstàncies la demanda d'inversió interna. A ells tocava nego­ciar sin­di­cal­ment la bai­xada de sala­ris i redis­se­nyar l'estat del benes­tar, tot i que Schröder per­dia el suport social demòcrata, i les elec­ci­ons. Men­tres­tant, nosal­tres, que vivíem de mira­cle, ens fèiem a la carta un estat del benes­tar que pel nos­tre compte no ens podíem pagar. Però el crèdit extern fluïa i ens pensàvem que era xauxa.

Però el capi­tal tÉ això: tal com entra, surt. Amb un clic d'ordre de com­pra, a la recerca de la millor ren­di­bi­li­tat dels estal­vis; estal­vis en què hi ha també els nos­tres estal­vis, lec­tor, els seus i els meus. O és que nosal­tres no volem que els ges­tors dels fons de pen­si­ons pro­pis o dels nos­tres dipòsits no bus­quin ren­di­bi­li­tat, o opor­tu­ni­tats de guany quan apa­re­guin? Si espe­cu­lar vol dir bus­car avan­tat­ges allà on n'hi hagi, és clar que tots espe­cu­lem! I quan el crèdit exte­rior ha dei­xat de fluir cap a l'eco­no­mia espa­nyola, ens hem vist sense ves­ti­men­tes: unes ver­go­nyes de con­sum al des­co­bert. Si es cal­cula que hem vis­cut un 10% per sobre de les nos­tres capa­ci­tats pro­duc­ti­ves efec­ti­ves, toca bai­xar ren­des. Per les fun­ci­o­na­ri­als, via decret, ja hem fet la mei­tat del camí. Dels tre­ba­lla­dors per compte aliè, costa sang, suor, ERO i falli­des. Però si els sin­di­cats ale­manys ho feren, quina excusa tenim nosal­tres per no fer-ho? De la resta, dels autònoms, no ens pre­o­cu­pem, que ho faran, si no ho estan fent, ja, pel seu compte, perquè les seves ren­des van a preus i si volen recu­pe­rar ven­des no els toca cap més remei que abai­xar-les.

Però i les del capi­tal? Aquí tenim el gran pro­blema: sobi­ra­nies de qui i per fer què? En les guer­res del segle XXI els gene­rals dels exèrcits del capi­tal són d'acadèmia; de la finan­cera, vull dir. Alguns tenen domini en domi­ci­lis que són quasi ciu­tats estat. La seva poli­cia de segu­re­tat, la seva ban­de­rola, els colors iden­ti­fi­ca­tius, la cul­tura orga­nit­za­tiva, la cre­den­cial pròpia per pas­sar fron­tera, el règim intern de cir­cu­lació, de comu­ni­ca­ci­ons, amb vali­ses, per dele­ga­ci­ons, sucur­sals, ofi­ci­nes. Piràmides jerar­quit­za­des on se sap qui mana, es deu obediència i admi­ració pro­cla­mada en mit­jans que domi­nen. Els gene­rals són trans­na­ci­o­nals per vocació i interès. No accep­ten retalls –hair cuts, se'n diu ara– ni per­dre quan les coses no van bé. Poden els estats pre­te­sa­ment sobi­rans fer-hi front? Alguns estats ho inten­ten, almenys: pro­hi­bició de ven­des en des­co­bert, fis­ca­li­tat sobre el capi­tal, impo­sen lle­ves, por­ten a la presó el delicte fis­cal, etc. Altres països es doble­guen al seu man­dat. Són les guer­res del segle XXI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.