Articles

catalunya no hauria de tornar a fallar

deixant passar un patrimoni cultural com aquest

El llegat Balcells

Han pas­sat uns dies i encara veig la Carme Bal­cells a la pri­mera fila de la sala noble de l'Acadèmia Sueca. Mario Var­gas Llosa dicta el dis­curs d'agraïment pel Nobel. Parla del poder de la lite­ra­tura per crear fra­ter­ni­tat entre la diver­si­tat humana. Insis­teix en una visió dels naci­o­na­lis­mes que resulta impos­si­ble de com­par­tir des de casa nos­tra. Fa l'elogi més gran que s'hagi fet a la ciu­tat de Bar­ce­lona, on va viure, als setanta, cinc anys deci­sius per a la seva vida i tra­jectòria com a novel·lista. Es refe­reix a la capi­tal de Cata­lu­nya com un símbol: d'una banda hi res­salta la capa­ci­tat de la cul­tura com a eina per acon­se­guir la lli­ber­tat; d'altra banda elo­gia la ciu­tat dels setanta com a lloc d'unió entre els dife­rents països de parla his­pana i les cul­tura res­pec­ti­ves.

Carme Bal­cells plora d'emoció. Segu­ra­ment pel cap li passa la seva llarga tra­jectòria pro­fes­si­o­nal. Veu aque­lla jove gene­ració de volun­ta­ri­o­sos aspi­rants de talen­to­sos escrip­tors lla­ti­no­a­me­ri­cans que ella va saber con­ver­tir en magnífics escrip­tors pro­fes­si­o­nals. Repassa els cen­te­nars d'autors que ha fet créixer a través de l'agència, els milers de con­trac­tes sig­nats. “La meva bio­gra­fia –ha dit– és el catàleg de l'agència, és el recor­re­gut pels autors que he repre­sen­tat, defen­sat i esti­mat per sobre de tot”. Carme Bal­cells ha tin­gut el talent de des­co­brir talent d'arreu del món i fer que ens arribés en forma de lite­ra­tura. Ha des­ple­gat una feina incom­pa­ra­ble a favor de la lite­ra­tura cata­lana, espa­nyola i lla­ti­no­a­me­ri­cana. Ha for­jat tres gene­ra­ci­ons d'escrip­tors, tres gene­ra­ci­ons d'edi­tors, ha con­tribuït a posar la lite­ra­tura cata­lana al món, a posar Bar­ce­lona en el mapa de les ciu­tats literàries i cul­tu­rals, a des­ple­gar una feina impa­ga­ble a favor dels drets dels autors. Els autors, la cre­ació, com a matèria pri­mera de la cul­tura.

Per totes aques­tes raons, un dia de l'any 2006, fent de con­se­ller de Cul­tura, en el marc d'un home­natge, vaig tenir l'ocasió de dir-li que, ella, hau­ria de ser decla­rada patri­moni cul­tu­ral de Cata­lu­nya. Ella, la seva per­so­na­li­tat fas­ci­nant i sobre­tot la seva feina. Havíem tot just començat a par­lar de la seva prin­ci­pal il·lusió d'ales­ho­res: tro­bar la manera de donar visi­bi­li­tat al seu colos­sal arxiu de manus­crits, dia­ris inèdits i pri­me­res edi­ci­ons aquí a Bar­ce­lona. Una part subs­tan­cial del lle­gat que sus­tenta la història de la lite­ra­tura ibe­ro­a­me­ri­cana de l'últim segle és a les seves mans, i ella volia –i per tant era fac­ti­ble– que esde­vingués un nou i sig­ni­fi­ca­tiu capi­tal cul­tu­ral per a Bar­ce­lona i per a Cata­lu­nya.

El diari ‘El País' ha expli­cat fa uns dies que el Minis­teri de Cul­tura nego­cia per que­dar-se aquest fons. En des­co­nec els detalls i tal vegada parlo per par­lar, però si això s'acaba pro­duint, l'admi­nis­tració pública cata­lana haurà dei­xat pas­sar una altra opor­tu­ni­tat d'enri­quir el capi­tal cul­tu­ral del país i de que­dar-se un fons de nota­ble valor simbòlic. Haurà posat en relleu la poca ambició del nos­tre pro­jecte cul­tu­ral públic. A la Bibli­o­teca de Cata­lu­nya hi ha, entre molts altres fons, la magnífica col·lecció cer­van­tina Bon­soms, amb més de 8.000 volums, un dels millors tre­sors que es con­ser­ven arreu del món de l'obra de Cer­van­tes. En la soci­e­tat cata­lana s'ha escrit molt bona lite­ra­tura en cas­tellà, i un dels fenòmens lite­ra­ris del dar­rer mig segle –el boom lla­ti­no­a­me­ricà– s'ha for­jat a Cata­lu­nya. Quina llàstima, no donar-hi valor, no saber com­pren­dre que les raons del cata­la­nisme es refor­cen amb patri­mo­nis com aquest, no saber veure que l'ambició d'una cul­tura com la cata­lana s'expressa apro­fi­tant opor­tu­ni­tats com aquesta! Jo creia que calia decla­rar Carme Bal­cells bé d'interès naci­o­nal, i ara em sem­bla intuir que no sabrem con­ser­var el magnífic patri­moni cons­truït des de la seva excel·lència pro­fes­si­o­nal. Si final­ment és així, em seguiré pre­gun­tant per quina raó fallem tant, per quina raó sem­pre ens arron­sem quan es tracta de posar-hi ambició, per quina raó sem­pre acaba gua­nyant la cata­la­ni­tat més defen­siva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.