Opinió

LA TRIBUNA

‘Terra animada'

Ens permet presentar de manera diferent el món de les ciències als estudiants

A finals d'octubre es va publicar Terra animada (Stephan Harding - Llibres de l'Índex), un llibre que fa dues contribucions molt importants. La primera, rellevant per a qualsevol persona amb inquietuds, és presentar-nos com, a dia d'avui, la ciència, ha aconseguit reconciliar les seves conclusions amb les que sempre havien sostingut els pobles animistes. Ells dirien que l'home només és una part d'un tot més important, el món natural, sense el qual no pot existir; i ara la ciència, a través de la teoria de Gaia, coneguda acadèmicament com la ciència del sistema Terra, diu exactament el mateix: que només podem viure gràcies al fet que tot el conjunt d'éssers vius que poblen el planeta treballen per a mantenir les condicions d'habitabilitat.

Terra animada ens presenta, de forma molt accessible, els principis bàsics de tots els cicles (oxigen, carboni, etc.) que fan, amb la seva acció constant, que el nostre planeta sigui com és, i ens explica com hi intervenen indispensablement els éssers vius. Amb ell podem comprendre, sense haver de menester intermediaris, els principis directors bàsics del funcionament del nostre planeta i, a partir d'aquí, ni ens distraurà el soroll dels detalls que semblin aparentment discordants, ni la confusió deliberadament sembrada per aquells que ens voldrien a les fosques, tal com ningú creuria que les pedres poden volar espontàniament, un cop un ha interioritzat la realitat inexorable de la llei de la gravetat.

Aproximació

La segona contribució que fa el llibre és possibilitar la presentació d'una manera diferent el món de les ciències als estudiants de secundària quan s'hi aproximen per primer cop amb una certa profunditat. Llavors se sol produir una divisió molt clara del món en dues meitats: la dels estudiants als quals els agraden les ciències i la dels que no. Malgrat els avenços efectuats, en general, no s'aconsegueix superar un distanciament que fa que molts dels conceptes presentats siguin percebuts com totalment aliens a la realitat i als interessos quotidians d'una gran part de l'alumnat. És difícil dir fins a quin punt és això el que es troba a l'arrel de la manca d'interès, però no sembla escabellat pensar que hi pugui jugar un rol important.

Terra animada elimina la distància i la fredor, amb descripcions com la següent, quan descriu una part del cicle del carboni: “T'hi apropes deixant-te dur pels remolins que et porten, i voreges per una mata suculenta, plena de delicioses flors grogues. Topes amb un porus a la part inferior de la fulla, i t'atrapa mitjançant una suau inspiració que t'engoleix cap a l'interior verd translúcid de la fulla. Alliberant l'aire d'una molècula de diòxid de carboni, la teva immersió dins la fulla refreda la Terra. Éssers moleculars gegants t'envolten i et porten cap a dins una gran cambra verda: el cloroplast. Un raig intens de llum encegadora t'agita i et porta al teu lloc. Ara estàs unit/da a altres àtoms de carboni i hidrogen. Els nous enllaços químics que s'han format, i que t'uneixen als teus nous companys, contenen l'energia del Sol. Ara formes part d'una molècula de sucre, i comences un nou viatge per dins la saba verdosa i calma”.

Que aprofitar aquest llibre per a l'ensenyament de les ciències en la secundària és possible, ho exemplifica la traductora del llibre, l'Agnès Torres, actualment a l'IES Alcúdia (Mallorca), que fa anys que l'utilitza com a eina de treball.

Una àrea vital

És una llàstima veure que una part dels nostres estudiants pot estar distanciant-se, o directament ignorant, una àrea de coneixement tan vital, en part degut al fet que es percep com a aliena als seus interessos, quan, en realitat, els podem explicar la historia més meravellosa, la que els pot fer mirar la realitat amb uns ulls diferents: el nostre planeta és “viu”, car manté les condicions d'habitabilitat propícies a la vida per l'acció constant i incessant de tot el conjunt dels éssers vius. Sense ells, seria un planeta tan mort com Mart o Venus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.