Opinió

Opinió

Echelon i l'independentisme

Als USA els pot interessar vigilar que l'emergent independentisme català sigui fidel als ideals de la cultura de les Time Warner, Coca-Cola, Ford, General Electric, Westinghouse i General Motors

John Le Carré, escrip­tor de fama i exa­gent de l'M16, con­si­de­rava el setem­bre pas­sat en una entre­vista a La Van­guar­dia que els ser­veis secrets podrien estar ana­lit­zant la situ­ació política cata­lana i l'aug­ment del sobi­ra­nisme.

No cal ser expert en el tema, ni que aquesta reve­lació formés part dels docu­ments fil­trats per Wiki­le­aks, per pen­sar que tots els grups inde­pen­den­tis­tes emer­gents d'Europa són vigi­lats pels depar­ta­ments espe­ci­a­lit­zats de la Nati­o­nal Secu­rity Agency. L'NSA és l'àrea específica de la segu­re­tat dels USA dedi­cada a la tec­no­lo­gia informàtica i a des­xi­frar i inter­cep­tar mis­sat­ges. Per fer aquesta tasca uti­litza satèl·lits i cen­trals electròniques com el de la impres­si­o­nant gàbia de Chick­sands a Bed­ford, a la Gran Bre­ta­nya, com­par­tida amb la Royal Air Force. Sobre la capa­ci­tat d'aquesta ins­tal·lació vin­cu­lada a la xarxa Eche­lon vaig publi­car durant els anys vui­tanta diver­sos repor­tat­ges gràcies a les infor­ma­ci­ons que va faci­li­tar-me el pro­fes­sor Mauro Di Vita, de la Uni­ver­si­tat de Cam­bridge. Chick­sands fou el tema sug­ge­ri­dor de la meva pri­mera novel·la, Acció paral·lela (La Magrana, 1984), sobre els grups inde­pen­den­tis­tes con­tra­ris als Jocs del 1992.

Els acords secrets que el govern Aznar va fer amb la CIA per llui­tar con­tra ETA han uti­lit­zat aquests sofis­ti­cats mètodes de l'NSA que han aca­bat donant resul­tats posi­tius. La reunió es va pro­duir el 30 de novem­bre de 2001 a Was­hing­ton entre Aznar i el direc­tor de Segu­re­tat Inte­rior dels USA, Tom Ridge, amb la par­ti­ci­pació del direc­tor del Cesid, Jorge Dez­ca­llar. La coo­pe­ració anti­ter­ro­rista con­tem­plava l'espi­o­natge mit­jançant els satèl·lits Eche­lon i Car­ni­vore, que faci­li­ten el con­trol dels cor­reus, mòbils, transac­ci­ons de tar­ge­tes de crèdit i qual­se­vol tipus de trans­missió electrònica. Inte­rior del govern espa­nyol va entre­gar a l'NSA la llista de sos­pi­to­sos, parau­les i fra­ses en clau per fer els segui­ments.

Tot i que l'acció d'aques­tes xar­xes viola el dret a la pri­va­ci­tat i la Con­venció Euro­pea dels Drets Humans, el govern Zapa­tero ha man­tin­gut els acords amb la CIA. L'espi­o­natge, però, es podria haver ampliat als grups inde­pen­den­tis­tes paci­fis­tes.

A Cata­lu­nya hau­rem de con­viure amb aquesta sos­pita de con­trol men­tre dis­se­nyem el trànsit cap a la decla­ració uni­la­te­ral d'inde­pendència i l'accés a la con­dició d'un nou estat de la Unió Euro­pea. Accep­tarà Was­hing­ton, però, la nos­tra futura sedició o la deses­ta­bi­lit­zarà com va fer amb la Revo­lució dels Cla­vells a Por­tu­gal?

‘Way of life'

Pen­sem en un ele­ment geo­es­tratègic. Interessa als USA una Cata­lu­nya depri­mida i ensor­rada, domi­nada per la màfia russa? La nos­tra situ­ació en l'àrea medi­terrània (Bar­ce­lona és la seu de la Unió per la Medi­terrània, UpM) esdevé clau per al Pentàgon.

Tot i haver votat majo­ritària­ment con­tra l'ingrés a l'OTAN en el referèndum del 12 de març de 1986, junt amb Navarra i Euskadi, la cul­tura cine­ma­togràfica, audi­o­vi­sual i publi­citària de Cata­lu­nya i els nos­tres hàbits de con­sum han estat copi­ats del way of life ame­ricà. Els Jocs del 1992 varen ser la porta d'entrada d'aquesta moderna “colo­nit­zació de l'ima­gi­nari”, en parau­les del pen­sa­dor del decrei­xe­ment Serge Latouche.

Als USA els pot interes­sar vigi­lar que l'emer­gent inde­pen­den­tisme català sigui fidel als ide­als de la cul­tura de les Time War­ner, Coca-Cola, Ford, Gene­ral Elec­tric (segons Wiki­le­aks la del con­tracte d'helicòpters NH-90 reco­ma­nada pel pre­si­dent Zapa­tero), Wes­ting­house i Gene­ral Motors. No obli­dem, però, que de la crisi en sor­girà una eco­no­mia ecològica que reque­rirà noves com­pli­ci­tats i ali­an­ces.

Veu­rem, doncs, com els nos­tres líders inde­pen­den­tis­tes s'espa­vi­len i juguen intel·ligent­ment la par­tida inter­na­ci­o­nal.

Han pas­sat quasi 25 anys del referèndum de l'OTAN. Aquells que vàrem votar con­tra l'ingrés seríem ara pro­at­lan­tis­tes si aquesta orga­nit­zació mili­tar avalés una decla­ració d'inde­pendència amb el suport del Tri­bu­nal Inter­na­ci­o­nal de Justícia de l'ONU? That is the ques­tion.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.