Opinió

LA TRIBUNA

De Roca i Caball a Cañellas

És que la majoria
de polítics d'avui saben alguna cosa, més enllà del nom, de gent com Cañellas?

La història d'Unió Democràtica de Cata­lu­nya, que aquest any arriba a la vui­tan­tena, i la bio­gra­fia dels fun­da­dors de 1931 (els Romeva, Roca i Caball, Vila-Aba­dal, Car­rasco i For­mi­guera, Ser­ra­hima, Coll i Alen­torn i Trias Peitx) ja fa anys que han començat a ser estu­di­a­des i publi­ca­des, per part, entre d'altres, d'his­to­ri­a­dors com Hilari Raguer, Josep Benet, Albert Bal­cells i Joan B. Culla.

Ara, el peri­o­dista i assa­gista Josep M. Puig­ja­ner (Bar­ce­lona, 1937) –des de fa anys, també com Anton Cañellas en els temps més difícils, ha mirat de traçar ponts de concòrdia entre Cata­lu­nya i Espa­nya– aborda la bio­gra­fia de l'home, el líder demo­cra­ta­cristià, el cata­la­nista i euro­pe­ista que, ja des de 1947, tre­ballà per fer tor­nar la democràcia i les lli­ber­tats a aquesta nos­tra soferta pell de brau.

Ho fa en el lli­bre Anton Cañellas: de la resistència democràtica a la tutela de la dig­ni­tat humana, publi­cat de poc per Acon­tra­vent, aquesta valenta casa d'edi­ci­ons que timo­neja Quim Torra. Recor­dant i posant al seu lloc –encara que no ho sem­bli, pri­mor­dial en molts casos– el nom d'Anton Cañellas i Bal­cells (Bar­ce­lona, 1923- 2006), Puig­ja­ner remarca el paper d'esforçat con­ti­nu­a­dor de l'espe­rit ini­cial d'UDC que va assu­mir Anton Cañellas, ja des de 1947, quan ingressa a aquest par­tit (amb dos joves més, Agustí Bas­sols i Josep M. Piñol), just l'any, i no és pas casu­a­li­tat, en què, aquell mes d'abril, a Mont­ser­rat es viu la gran festa cata­lana, reli­gi­osa i de recon­ci­li­ació, després del gran trauma de la Guerra Civil, de l'entro­nit­zació de la Mare de Déu, una moguda –com ara es diria– en la qual Cañellas ja va par­ti­ci­par, al cos­tat de Josep Benet i de Fèlix Millet i Maris­tany, amb molts d'altres arreu de Cata­lu­nya, entre els quals, el meu pare, Xavier Gar­cia i Soler (Vila­nova, 1919-1998), que ja mili­tava a UDC des de 1934 i que, sens dubte, va ser bon com­pany d'ide­als amb Cañellas.

No és estrany, per tant, que amb aquests ante­ce­dents fami­li­ars jo ara evo­qui amb gust la figura d'aquest líder demo­cra­ta­cristià, pro­ta­go­nista de la llarga i tur­men­tada segona part de la història política i humana d'Unió, entre 1945-47 i 1975, una història que cobreix igual­ment els deci­sius anys de la Tran­sició (1975-1980), en la qual Cañellas, lluny de tac­ti­cis­mes de par­tit i empès per la seva vocació con­ci­li­a­dora hispànica, tracta de coor­di­nar arreu de l'Estat, més enllà de l'ano­me­nat Equip Demòcrata Cristià Espa­nyol, el que ell en diu el “cen­tre ampli”, a causa de l'apa­rició, el 1976, de la Unió de Cen­tre Democràtic (UCD), lide­rat per Suárez.

Va ser la història d'una noble ambició, fona­men­tada en els ide­als bàsics d'Unió Democràtica, l'huma­nisme cristià, final­ment fra­cas­sada (tant per la part espa­nyola com per la cata­lana), tal­ment com deu anys més tard no pros­perà la idea refor­mista de Miquel Roca i Junyent, del qual Cañellas era cunyat.

I ara, en fer-nos càrrec de tot aquest gava­dal d'històries que explica Puig­ja­ner al vol­tant del món de Cañellas –algu­nes intuïdes, força sabu­des, mol­tes des­co­ne­gu­des o poc o mal expli­ca­des–, hom té la temp­tació de pre­gun­tar-se: és que la majo­ria de polítics d'avui saben alguna cosa, més enllà del nom, de gent com Cañellas? És que saben, o reco­nei­xen, la lluita a con­tra­cor­rent que van haver de con­duir, sense viure de la política i, pit­jor encara, havent d'esmerçar bona part de la seva for­tuna per­so­nal?

Són qüesti­ons que qual­se­vol, amb dos minuts de reflexió sobre el que ens va tocar de viure, hau­ria de poder for­mu­lar-se fàcil­ment. Al vol­tant de Cañellas, cer­ta­ment, com relata el seu biògraf, van moure's laics i reli­gi­o­sos, homes de fe, amb sotana o sense, que van empren­dre un com­bat de coherència per­so­nal i civil, d'acord amb aquest com­promís tem­po­ral i trans­cen­dent. Tot aquell movi­ment, tot aquell món, tot aquell neguit altru­ista i generós, sem­bla com si la història dels dar­rers trenta anys l'hagi esbor­rat per sem­pre, tot i que, entre l'espessa selva escrita i oral del com­bat polític gene­ral, els qui ho vul­guin podran tro­bar-hi frag­ments d'aquest com­bat, el de Cañellas, que a hores d'ara segu­ra­ment sor­prendrà més d'un. Em refe­reixo, sobre­tot, al seu pen­sa­ment social i econòmic, que fàcil­ment va qua­li­fi­car-se de dretà o con­ser­va­dor, quan, des­mar­cant-se de l'àmbit del qual pro­ce­dia, cal­dria qua­li­fi­car d'arris­cat, reno­va­dor i com­promès amb el món del tre­ball, ate­nent a les con­vic­ci­ons d'aquell huma­nisme cristià que va rebre, en here­tatge, entre d'altres, de Joan-Bap­tista Roca i Caball, pare de Miquel Roca, de Car­les Cardó i de Jac­ques Mari­tain, noms que, per desgràcia, avui tam­poc diuen gran cosa –o res– als que es pen­sen que tot va començar amb la mort de Franco.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.