Articles

Un any complicat

“Sembla poc just haver de fer tantes reformes seguint el dictat dels mercats. Sobretot perquè toquen aspectes importants de la vida del ciutadà mitjà i de la nostra percepció de l'estat del benestar. Però aquestes reformes poden posar les bases per a un llarg període de creixement de l'economia espanyola”

En el dar­rer informe econòmic del depar­ta­ment d'eco­no­mia d'Esade fem una valo­ració de la situ­ació actual de l'eco­no­mia i també una pre­dicció per aquest any 2011, asse­nya­lant alguns àmbits d'actu­ació impres­cin­di­ble, tant en l'àmbit euro­peu com de l'Estat espa­nyol, per tal de millo­rar les coses.

Cal espe­rar que, en aquest exer­cici, l'eco­no­mia espa­nyola creixi encara per sota de l'1%, un crei­xe­ment massa dèbil i insu­fi­ci­ent per gene­rar ocu­pació. La taxa d'atur es man­tindrà per tant al vol­tant del 20%. L'eco­no­mia cata­lana pos­si­ble­ment creixi alguna dècima més que la mit­jana de l'eco­no­mia espa­nyola, apro­fi­tant l'impuls una mica més fort de les expor­ta­ci­ons pel fet de trac­tar-se d'una eco­no­mia més oberta. Però serà també un crei­xe­ment pobre, que man­tindrà la taxa d'atur a Cata­lu­nya al vol­tant del 17% al llarg de tot l'any. Hau­rem d'espe­rar fins al 2012 perquè l'eco­no­mia, tant l'espa­nyola com la cata­lana, creixi a taxes sufi­ci­ents per gene­rar ocu­pació. En aquest sen­tit no podem par­lar encara d'una veri­ta­ble recu­pe­ració econòmica durant aquest any.

El prin­ci­pal pro­blema de l'eco­no­mia espa­nyola és que està for­ta­ment endeu­tada res­pecte de l'exte­rior. En una quan­ti­tat que equi­val apro­xi­ma­da­ment al 150% del seu PIB. Gai­rebé la mei­tat d'aquest deute és del sec­tor finan­cer, en una quan­ti­tat supe­rior al 70% del PIB. El sec­tor pri­vat no finan­cer deu a l'exte­rior l'equi­va­lent al 45% del PIB, men­tre que el sec­tor públic deu l'equi­va­lent a poc més del 30% del PIB.

En rea­li­tat, no són xifres gaire ele­va­des, sobre­tot les dues dar­re­res. Però, a l'hora de finançar el deute, els inver­sors es fixen en el volum d'aquest deute, però també en la capa­ci­tat del deu­tor de gene­rar les ren­des necessàries per pagar-lo. I aquí és on es troba el veri­ta­ble pro­blema. L'eco­no­mia espa­nyola mos­tra grans difi­cul­tats per recu­pe­rar el crei­xe­ment i, per tant, per gene­rar aques­tes ren­des. Per una vari­e­tat de raons. La poca com­pe­ti­ti­vi­tat dels pro­duc­tes a l'exte­rior, una taxa d'atur molt ele­vada que llas­tra el con­sum agre­gat o la manca de crèdit del sec­tor finan­cer cap a les empre­ses en són algu­nes.

Les refor­mes ini­ci­a­des a mit­jan any pas­sat, impo­sa­des en rea­li­tat des de la resta d'Europa, van en aquesta direcció. Recu­pe­rar la capa­ci­tat de crei­xe­ment, i amb això recu­pe­rar també la con­fiança dels inver­sors. De moment, però, no s'ha asso­lit l'objec­tiu: ni l'eco­no­mia creix a un ritme sufi­ci­ent ni la con­fiança dels mer­cats ha tor­nat. Caldrà seguir apro­fun­dint-hi.

La més impor­tant és la del mer­cat de tre­ball. La reforma apro­vada el dar­rer mes de setem­bre va en la bona direcció però fa curt. No eli­mina els dos grans pro­ble­mes del mer­cat de tre­ball: la dua­li­tat entre tre­ball tem­po­ral i inde­fi­nit i la poca vin­cu­lació dels sala­ris amb el cicle econòmic. Cal avançar cap al dis­seny d'un con­tracte únic amb fle­xi­bi­li­tat sufi­ci­ent per garan­tir, d'una banda, la segu­re­tat en el lloc de tre­ball, però que eviti alhora que, en períodes de recessió, tot l'ajust es faci mit­jançant l'ocu­pació i cre­ant atur. Per la mateixa raó, és impor­tant que el salari que paga cada empresa esti­gui més rela­ci­o­nat amb la seva pròpia situ­ació. Les dis­fun­ci­ons en el mer­cat de tre­ball són pos­si­ble­ment la causa més impor­tant per expli­car la menor com­pe­ti­ti­vi­tat de l'eco­no­mia espa­nyola i el seu menor poten­cial de crei­xe­ment.

Un altre àmbit impor­tant d'actu­ació és el sec­tor finan­cer. El flux de crèdit des d'aquest cap a les empre­ses encara és massa baix i això està difi­cul­tant la recu­pe­ració. Les enti­tats finan­ce­res, sobre­tot algu­nes cai­xes d'estal­vis, tenen seri­o­sos pro­ble­mes per finançar-se en els mer­cats exte­ri­ors. La nova nor­ma­tiva inter­na­ci­o­nal els exi­geix aug­men­tar el seu capi­tal i també tenen molts actius immo­bi­li­a­ris que no estan valo­rats a preu de mer­cat. S'ha de con­ti­nuar el procés de fusi­ons per gua­nyar eficiència. I, si és neces­sari, cal reconèixer les pèrdues deri­va­des dels béns immo­bles. Encara que això impli­qui reque­rir ajut públic. Fins que això no es faci, els mer­cats segui­ran posant tra­ves al finançament de les enti­tats finan­ce­res. I aques­tes no podran recu­pe­rar el nivell de crèdit cap a les empre­ses.

La reforma del sis­tema públic de pen­si­ons també és una neces­si­tat impe­ri­osa. Atesa l'evo­lució demogràfica, el sis­tema actual és insos­te­ni­ble i sense la reforma es podria posar en perill l'existència mateixa d'aquest sis­tema. Un dels pilars de l'estat del benes­tar tal com l'ente­nem a Europa. A més, com en la seva forma actual impli­ca­ria un aug­ment con­si­de­ra­ble de la des­pesa pública futura, els mer­cats estan espe­ci­al­ment atents a l'evo­lució d'aquest tema.

Sens dubte, podem pen­sar que sem­bla poc just haver de fer tan­tes refor­mes seguint el dic­tat dels mer­cats. Sobre­tot perquè toquen aspec­tes impor­tants de la vida del ciu­tadà mitjà i de la nos­tra per­cepció de l'estat del benes­tar. Però vivim en el món que vivim. I aques­tes refor­mes, por­ta­des a terme de manera ade­quada, poden posar les bases per a un llarg període de crei­xe­ment de l'eco­no­mia espa­nyola.

Final­ment, l'eco­no­mia cata­lana es bene­fi­ciarà de totes aques­tes refor­mes. En ter­mes macro­e­conòmics com­par­tim un pai­satge molt simi­lar. És cert que els dar­rers dies sem­bla que es dibui­xen també esce­na­ris més con­flic­tius. La can­ta­re­lla de la “insos­te­ni­ble càrrega de la des­pesa autonòmica”. Però pot­ser podrem donar la volta a algun d'aquests argu­ments, acla­rir algu­nes qüesti­ons i treure'n pro­fit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.