Opinió

opinió

Dèiem

És incert afirmar que un estat centralitzat és més eficient en conjunt que un de federal. No es pot racionalment mantenir que França funciona millor que els EUA

Són cone­gu­des les parau­les de fra Lluís de Lleó quan, després d'anys de per­se­cució i presó injusta per la inqui­sició, va ser alli­be­rat i va tor­nar a la seva càtedra de la Uni­ver­si­tat de Sala­manca: “Decíamos ayer”. Sig­ni­fi­cava això que donava per no exis­tits els anys de la seva vida mal­me­sos per raons d'odi a la intel·ligència i enveja. Però també es podrien fer ser­vir aques­tes matei­xes parau­les per posar en relleu la per­ti­nença i directa apli­cació d'argu­ments del pas­sat en l'actual pre­sent.

Hi ha pocs dub­tes que tots aquells que són par­ti­da­ris d'una recen­tra­lit­zació de l'admi­nis­tració pública a Espa­nya, tant a la dreta com a l'esquerra, ini­ci­a­ran una cam­pa­nya amb ajut de certs mit­jans de comu­ni­cació sobre l'opinió pública per tal d'acon­se­guir un argu­ment polític accep­tat per la majo­ria que per­meti al govern sor­tint de les elec­ci­ons gene­rals del 2012 intro­duir can­vis en el repar­ti­ment de poder entre govern esta­tal i comu­ni­tats autònomes, per tal de reta­llar les com­petències i els recur­sos econòmics de què aques­tes dis­po­sen. Les raons esgri­mi­des són que la dupli­ci­tat i el des­ple­ga­ment de com­petències a les comu­ni­tats autònomes són més ine­fi­ci­ents en l'exer­cici que una acció gene­ral feta per a tot l'Estat, a causa de la manca de massa crítica i la inne­cessària com­petència entre ser­veis.

La pro­xi­mi­tat als pro­ble­mes per­met defi­nir les pri­o­ri­tats, és a dir, saber què és impor­tant i què és secun­dari. El cost d'opor­tu­ni­tat mesura el cost per­dut per fer el que no és essen­cial dei­xant de fer el que sí que ho és. Aquí té avan­tat­ges el fede­ra­lisme. Aquesta major eficiència s'ha de con­tra­po­sar amb el cost de fer, que pel que fa a mobi­lit­zació de recur­sos i de gene­ra­lit­zació de pro­ces­sos pot ser en algun cas menor, si es fa de manera gene­ral, per a tots, que si es fa de manera par­cial, només per a alguns ter­ri­to­ris o províncies, avan­tat­ges, aquests, del cen­tra­lisme.

És fàcil fer demagògia sobre la neces­si­tat d'una recen­tra­lit­zació de l'Estat en temps de crisi, però és incert que un estat cen­tra­lit­zat sigui més efi­ci­ent en con­junt que un de fede­ral. No es pot raci­o­nal­ment man­te­nir que França fun­ci­ona millor que els EUA.

L'època de més crei­xe­ment de l'eco­no­mia i del nivell de vida s'ha produït a Espa­nya en els últims trenta anys a par­tir de la ins­tau­ració del règim de les auto­no­mies amb l'arri­bada de la democràcia i la inte­gració a Europa. El balanç no ha estat objec­ti­va­ment nega­tiu.

Però hi ha pos­si­bles millo­res: en con­cret, és el govern cen­tral, el res­pon­sa­ble de no haver reduït la seva pròpia estruc­tura mal­grat haver fet trans­ferències a les comu­ni­tats, i cal recor­dar que, del dèficit de l'Estat, les comu­ni­tats autònomes en son res­pon­sa­bles de menys del 20%, pro­porció tres vega­des infe­rior a la del govern esta­tal en funció dels recur­sos que aquest i aque­lles ges­ti­o­nen. No seria també el moment de recor­dar que l'exces­siu dèficit de cer­tes comu­ni­tats autònomes con­tribuïdores direc­tes té efec­tes ine­vi­ta­bles que dema­nen cor­rec­ci­ons?

El que no es mesura no exis­teix i, per tant, prèvia­ment a la poten­cial modi­fi­cació del règim autonòmic de gestió pública, s'han de quan­ti­fi­car per cada ser­vei els avan­tat­ges de la cen­tra­lit­zació i de la des­cen­tra­lit­zació, i extreure'n con­seqüències. Fins i tot si hi hagués casos que reque­ris­sin una modi­fi­cació, on hi ha escrit que les carències d'un sis­tema impli­quen imme­di­a­ta­ment la seva subs­ti­tució per un altre de radi­cal­ment dife­rent? Què impe­deix que de l'anàlisi de la situ­ació es puguin deri­var les neces­si­tats d'intro­duir modi­fi­ca­ci­ons par­ci­als que opti­mit­zin els pro­ces­sos de gestió? Quan les con­clu­si­ons pre­ce­dei­xen l'anàlisi, hi ha dret a sos­pi­tar que el que s'uti­litza com raons són sim­ple­ment excu­ses. Alguns polítics han uti­lit­zat l'argu­ment que l'Espa­nya de les dis­set auto­no­mies pot ser un pro­blema, accep­tant els argu­ments que fan ser­vir els que ata­quen el règim autonòmic, però fent l'excepció de Cata­lu­nya, perquè aquesta comu­ni­tat té, segons ells, raó de ser, i les altres, menys. Aquesta argu­men­tació posa Cata­lu­nya a la defen­siva, perquè s'admet la crítica i es modula la res­posta. Dialècti­ca­ment és més eficaç i més clar deman­dar les raons que sus­ten­ten les tesis dels que ata­quen l'admi­nis­tració autònoma en el cas con­cret de Cata­lu­nya. Vegem totes les dades del pro­blema i ana­lit­zem-ne no només alguna de manera par­cial.

S'argu­men­ta­ven en un arti­cle publi­cat fa uns dies en aquest diari els avan­tat­ges de la monar­quia quant al man­te­ni­ment de la Cons­ti­tució i el seu desen­vo­lu­pa­ment en els últims trenta anys. A par­tir d'aquest atac al règim autonòmic, l'argu­ment gua­nya força. El petit neces­sita la pro­tecció de la llei. Un canvi de règim a Espa­nya no seria per als que defen­sen una estruc­tura fede­ral una bona notícia, perquè aug­men­ta­rien els ris­cos d'una invo­lució de l'estruc­tura de l'Estat. L'estratègia hau­ria de ser ara man­te­nir l'estruc­tura actual de les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques, i nomes fer can­vis per causa jus­ti­fi­cada i quan­ti­fi­cada. Els mari­ners saben que al mar s'ha de saber nave­gar, que no és altra cosa que saber exac­ta­ment on s'és i nave­gar “en con­serva” quan fa molt vent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.