Opinió

PLAÇA MAJOR

L'adéu de Llovet

Potser cal pensar noves maneres de transmetre els textos del passat sense refugis nostàlgics ni propostes de resistència

El lli­bre Adéu a la uni­ver­si­tat, del pro­fes­sor Jordi Llo­vet, ha fet que es torni a par­lar de la trans­for­mació de la uni­ver­si­tat huma­nista en la uni­ver­si­tat empresa. Una de les pre­o­cu­pa­ci­ons cen­trals de Llo­vet és ben cone­guda: el cri­teri que orga­nitza la uni­ver­si­tat actual ja no és l'edu­cació huma­nista i filosòfica sinó la mera uti­li­tat i l'apli­ca­bi­li­tat dels conei­xe­ments que s'impar­tei­xen. A causa d'aquesta mer­can­ti­lit­zació de la uni­ver­si­tat, les huma­ni­tats cada cop reben menys suport i esde­ve­nen més resi­du­als.

Però a Llo­vet el pre­o­cupa la pèrdua d'una deter­mi­nada con­cepció de les huma­ni­tats: les huma­ni­tats defi­ni­des (per l'ide­a­lisme ale­many) com a tasca des­in­te­res­sada, que creen una estètica uni­ver­sal i que pro­du­ei­xen el cànon de l'alta cul­tura. I és que l'ànsia que sent Llo­vet, jun­ta­ment amb tants pro­fes­sors d'huma­ni­tats, no és només sobre els plans d'estudi sinó també sobre la pèrdua de sig­ni­fi­cació de l'alta cul­tura en la nos­tra soci­e­tat. Efec­ti­va­ment, la cul­tura avui dia s'ha bana­lit­zat a tot arreu. L'eco­no­mia del conei­xe­ment ha des­di­bui­xat la fron­tera entre cul­tura i màrque­ting; la indústria turística ha museïtzat els patri­mo­nis artístics i lite­ra­ris sobre­tot de la vella Europa; inter­net ha pro­vo­cat una dis­se­mi­nació de la cul­tura sense cap fil­tre ni cri­teri, de manera que ja no és que tot­hom asso­leixi quinze minuts de fama com pas­sava a l'era de la tele­visió, sinó que a la xarxa tot­hom hi és per­ma­nent­ment famós i ja no hi ha cap artista que pugui des­ta­car sobre els altres.

En aquest con­text, no sem­bla gaire pro­duc­tiu con­ti­nuar apel·lant, com fa Llo­vet, a l'alta cul­tura ni a un huma­nisme que, d'altra banda, ha esde­vin­gut molt pro­blemàtic a causa de les seves impli­ca­ci­ons clas­sis­tes i eurocèntri­ques. Pot­ser cal pen­sar noves mane­res de trans­me­tre els tex­tos del pas­sat sense refu­gis nostàlgics ni pro­pos­tes de resistència. Les huma­ni­tats des­hu­ma­nit­za­des pot­ser aca­ba­ran sub­su­mi­des al mer­cat, però també ens per­me­tran enten­dre l'emergència d'allò nou. Com va dir Brecht, segons cita Ben­ja­min en un frag­ment de die­tari de l'any 1938, “no hem de par­tir de les coses bones del pas­sat, sinó de les coses dolen­tes del pre­sent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.