Opinió

la CRÒNICA

Cap de setmana al Trueta

Els meus caps de set­mana han estat molt vari­ats. Me'n fal­tava un, però. Per algun fami­liar o per mi mateix, he pas­sat diver­ses vega­des uns dies a hos­pi­tals i clíniques, però mai un cap de set­mana. Un fami­liar tingué una greu afecció vas­cu­lar –ara ictus– i ingressà el matí del dimarts 6 d'abril a urgències de l'hos­pi­tal Tru­eta. Li van fer pro­ves durant tot el dia i, ja de nit, li assig­na­ren una habi­tació com­par­tida a la setena planta. Recu­pe­rada en bona part, l'acció hos­pi­talària –dinàmica a urgències– entrà en ralentí a planta. Així, diven­dres a la tarda encara no hi havia diagnòstic i digue­ren que dilluns segui­rien. Ens reco­ma­na­ren res­tar allí. Superada la gra­ve­tat ini­cial, el malalt penetrà en la len­ti­tud del sis­tema: “Li faran les pro­ves quan toqui”. Res a veure amb urgències.

Els caps de set­mana del Tru­eta són dife­rents. El doc­tor Diven­dres és el millor facul­ta­tiu de l'hos­pi­tal. Les altes pro­li­fe­ren per on passa i molts malalts es recu­pe­ren i sur­ten de l'hos­pi­tal cor­rent: és el mira­cle set­ma­nal. La sobre­sa­tu­ració des­a­pa­reix i sols a urgències tre­ba­llen al mateix ritme. Les ambulàncies i l'helicòpter por­ten menys malalts però més acci­den­tats. Gent magnífica, a les dota­ci­ons d'aquests ser­veis. Es neces­sita ofici i vocació. Penso que els retri­bu­ei­xen l'ofici i no pas les aten­ci­ons que pro­di­guen.

Si un acom­pa­nya un parent amb un pro­blema greu, lla­vors s'adona de la dimensió humana de l'exèrcit que atén els malalts. És alliçona­dor obser­var la paciència i ama­bi­li­tat amb què rode­gen la tasca, supor­tant els capri­cis dels malalts i les exigències d'alguns acom­pa­nyants sabuts i superbs. “Per això els paguen!”, diuen.

Són les set del matí de dis­sabte i trobo apar­ca­ment per­tot. Els altres dies he dei­xat el cotxe més a prop de Girona que de l'hos­pi­tal. Ningú als ascen­sors, i el pas­sadís de la setena planta desert. Es veu algun llit buit, cosa inver­sem­blant els altres dies. He de dir que hem com­par­tit habi­tació amb una cen­tenària. El dijous morí plàcida­ment donant la mà a la gen­til i afec­tu­osa néta. Diven­dres i dis­sabte res­tem sols. Al reducte de les infer­me­res hi ha movi­ment: és el canvi de torn. No s'hi veuen met­ges. D'haver-n'hi, n'hi ha d'haver, però, on són? Dinant a la cafe­te­ria, dos ama­bles joves doc­tors m'acla­rei­xen dub­tes. A urgències hi ha la dotació habi­tual, però, i a les plan­tes? Hi ha, segons diuen, com a mínim a l'hos­pi­tal o dis­po­ni­ble a casa, un metge per cada espe­ci­a­li­tat: uns qua­ranta, les 48 hores del cap de set­mana. La res­pon­sa­bi­li­tat és gran, perquè la resta d'hos­pi­tals de la regió sanitària de Girona no cobrei­xen totes les espe­ci­a­li­tats i tras­lla­den els paci­ents al Tru­eta. El per­so­nal de les plan­tes sosté que les incidències dels paci­ents són ate­ses pun­tu­al­ment. L'atenció mèdica als malalts de la setena planta, per exem­ple, la cobrei­xen un neu­ro­ci­rurgià i un cirurgià vas­cu­lar. Vist per un profà, sem­bla prou ben dotat.

És poc cone­guda la xifra de per­so­nal de l'hos­pi­tal: 1.650 tre­ba­lla­dors. Ostres!, és un autèntic poble en movi­ment con­tinu. Són prou? Són massa? L'estruc­tura de l'edi­fici està superada i no res­pon a l'actu­a­li­tat hos­pi­talària? L'hos­pi­tal pro­jec­tat arri­barà a cons­truir-se? Vés a saber! No tinc dades ni conei­xe­ments per opi­nar-hi. És evi­dent que el per­so­nal, en tots els àmbits, pro­diga les aten­ci­ons amb natu­ra­li­tat, sense ser­vi­lisme, amb dig­ni­tat i pro­fessió. Els met­ges –lle­vat dels caps de set­mana– infor­men els fami­li­ars del curs de la malal­tia. Ni molt, ni poc: el just. Hi ha una xacra. Els lla­dre­gots senyo­re­gen per les plan­tes i dis­tre­uen tot el que queda a mà dels acom­pa­nyants i els malalts. Dos vigi­lants són insu­fi­ci­ents, a ulls veients.

El cap de set­mana és fami­li­a­rit­zant. La coha­bi­tació –si hi ha sort amb el lot– esti­mula les rela­ci­ons. Una simpàtica família hon­du­re­nya, amb un nen super­do­tat, ens fa les hores més cur­tes. A la saleta es fan reco­ma­na­ci­ons: “A mi em va anar de conya tal medi­ca­ment i tal altre; provi-ho, cre­gui'm!”. Es parla de met­ges: “En tal és un mane­tes”. Els caps de set­mana a les plan­tes del Tru­eta són de tran­sició. Sols una incidència. Cregué que una infer­mera posava injec­ci­ons als paci­ents i digué: “Ve a pun­xar-la?”. Li degué rebai­xar la cate­go­ria, perquè va dir seca­ment: “Jo no punxo!”. I seguí cami­nant altiva.

El dimarts dia 12 una ambulància ens deixà a casa. El paci­ent està molt millor i jo he vis­cut una experiència interes­santíssima: he pal­pat les entra­nyes d'un mons­tre!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.