Opinió

Adéu-siau, senyor Zapatero

La gestió de Zapatero ha estat funesta, i passarà a la història com el president que gestionà la crisi tard i malament. Pels catalans, però, ha estat molt més que funest

Quan el dia 2 d'aquest mes d'abril Zapa­tero va anun­ciar que no es pre­sen­ta­ria a la ree­lecció en les legis­la­ti­ves del 2012, la notícia va pro­vo­car un alleu­ja­ment gene­ra­lit­zat en la major part de la ciu­ta­da­nia del país. Una decisió que, donat el seu tarannà dubi­ta­tiu, impru­dent i gens refle­xiu, ha estat més la con­seqüència de les pres­si­ons del propi par­tit que de la volun­tat de no ser nova­ment can­di­dat. En qual­se­vol cas, sigui quina sigui la raó, la decisió estava més que can­tada, perquè encara que pels indi­ca­dors euro­peus Espa­nya està fent els deu­res i la seva eco­no­mia s'allu­nya de ser res­ca­tada, com ha cal­gut ser-ho la por­tu­guesa, les enques­tes d'opinió con­ti­nuen asse­nya­lant una cai­guda en picat en la intenció de vot al PSOE, en relació amb el PP, tot i que els popu­lars no hagin pre­sen­tat un pro­grama alter­na­tiu que, mínima­ment, pugui fer il·lusi­o­nar els ciu­ta­dans.

La gestió de Zapa­tero, en gene­ral, ha estat funesta, i pas­sarà a la història com el pre­si­dent que ges­tionà la crisi tard i mala­ment. Pels cata­lans, però, ha estat molt més que funest. De pre­sen­tar-se davant dels cata­lans pro­cla­mant l'Espa­nya plu­ral i pro­me­tent que apro­va­ria l'Esta­tut que sorgís del Par­la­ment de Cata­lu­nya, a ser el gran artífex del retorn a l'Espa­nya cen­tra­lit­zada de sem­pre i ser qui liderà les pro­pos­tes del PSOE per reta­llar l'Esta­tut català. La seva incom­petència és tan gran, que amb ell de pre­si­dent del govern cen­tral les rela­ci­ons amb Espa­nya han asso­lit els nivells més bai­xos des de la tran­sició, amb la con­següent des­a­fecció crei­xent dels cata­lans, la qual s'ha incre­men­tat molt més del que es va pro­duir en època del seu ante­ces­sor en el càrrec, avui esde­vin­gut pare espi­ri­tual dels fei­xis­tes resi­du­als de la caverna hispànica.

Zapa­tero ha aca­bat sent rebut­jat pels seus pro­pis core­li­gi­o­na­ris i, a diferència de Felipe González, ell no perdrà les pro­pe­res elec­ci­ons enfront del PP però serà perquè no s'hi pre­sen­tarà. Tot i haver bas­tit els seus dife­rents governs amb homes i dones de dis­cu­ti­ble i fins i tot de nega­tiva vàlua, ha estat ell i les seves deci­si­ons el que ha deses­ta­bi­lit­zat la democràcia (rebut­jant la lega­lit­zació de Sortu, men­tre no feia res per il·lega­lit­zar la Falange). Ell ha aca­bat d'ensor­rar l'eco­no­mia i és el gran res­pon­sa­ble de com patim aquesta crisi, així com de les nefas­tes con­seqüències que reper­cu­tei­xen en la classe tre­ba­lla­dora i els sec­tors més empo­brits de la soci­e­tat.

L'esde­ve­ni­dor que ens espera, ja sigui amb Rajoy o amb qui sigui el can­di­dat del PSOE (el vice­pre­si­dent Rubal­caba o la minis­tra Chacón, tots ells d'un espa­nyo­lisme recal­ci­trant), és real­ment poc engres­ca­dor. Pot­ser pels cata­lans, ser­vint-me d'aquell adagi: “no hi ha mal que per bé no vin­gui”, pot ser la gran opor­tu­ni­tat de sal­tar el mur i d'alli­be­rar-nos de l'escla­vatge a què, des de fa tres-cents anys, ens sot­met Espa­nya, car sigui qui sigui, dels can­di­dats esmen­tats, qui esde­vin­gui pre­si­dent del govern espa­nyol, és evi­dent que tenim garan­tida la mateixa hos­ti­li­tat dels dar­rers temps. Ana­lit­zant el per­fil de Rajoy, com el de Rubal­caba o de Chacón, són sem­blants al de Zapa­tero. Són, com ho és el pre­si­dent, per­so­nes molt escla­ves dels vai­vens de les enques­tes d'opinió, sense per­so­na­li­tat des­ta­ca­ble i, totes tres, amb un con­cepte quasi idèntic del model d'Espa­nya on, per damunt d'altres con­si­de­ra­ci­ons més ideològiques, des­taca la con­cepció borbònica de l'Estat (aque­lla pro­mo­guda per Felip V i el seu braç exe­cu­tor Gas­par de Guzmán, comte duc d'Oli­va­res), la que va donar lloc, tres-cents anys enrere, al dis­sor­tat Decret de Nova Planta, que amb tanta efec­ti­vi­tat apli­quen els dos grans par­tits de l'altiplà cas­tellà, PSOE i PP, i els seus polítics. Decret de Nova Planta –per cert– ben aplau­dit per una bona part dels ciu­ta­dans espa­nyols, que veuen amb bons ulls que avui també con­tinuï apli­cant-se a Cata­lu­nya i Euskadi.

(*) Sin­di­ca­lista



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.