Opinió

OPINIÓ

Hi ha raons per al progrés?

No són els recursos naturals o la ubicació idònia dels territoris per al comerç els que generen la riquesa de les nacions en les societats desenvolupades, sinó les seves persones a través dels seus coneixement, llibertat, intel·ligència i organització social

És un debat vell i par­ci­al­ment esgo­tat iden­ti­fi­car qui­nes han estat les raons del progrés de cer­tes civi­lit­za­ci­ons per sobre d'altres. Va ser Joseph Need­ham als anys qua­ranta un dels pri­mers a plan­te­jar aquesta qüestió en relació al desen­vo­lu­pa­ment de la Xina i d'Occi­dent. Divi­deix Need­ham el món entre l'oest, és a dir Europa i Ori­ent Mitjà fins a l'Iran i l'Iraq, i l'est, és a dir la civi­lit­zació que es desen­vo­lupa entre el riu Groc i el Iang-Tsé i després s'estén fins al Japó i el sud-est asiàtic. Les civi­lit­za­ci­ons meso­potàmiques i els per­ses són con­si­de­rats occi­den­tals.

És cert que les raons per al desen­vo­lu­pa­ment econòmic, mili­tar i social dels pobles pri­mi­tius rauen ini­ci­al­ment en la geo­gra­fia, és a dir en la flora i la fauna que per­me­ten a través de l'explo­tació d'aquests recur­sos fer créixer l'eco­no­mia basada en el sec­tor pri­mari. Són el con­trol de les plan­tes, els cul­tius, i dels ani­mals, la rama­de­ria, els que donen una capa­ci­tat econòmica als pobles que ini­ci­al­ment limi­ta­ven els seus ingres­sos a la caça, la pesca i la trans­humància quan s'esgo­ten els recur­sos del ter­ri­tori que ocu­pen. Seria aquesta la raó del més ràpid desen­vo­lu­pa­ment de l'oest, començat l'any 9000 aC, que no va ser superat per l'est fins a la crisi i l'endar­re­ri­ment que va supo­sar la cai­guda de l'imperi romà.

Si el desen­vo­lu­pa­ment es mesura per un índex que com­puta les calo­ries inge­ri­des per per­sona, la com­ple­xi­tat social que es pot rela­ci­o­nar amb la dimensió de les ciu­tats, la capa­ci­tat mili­tar que mesu­ra­ria el grau d'avenç de la tec­no­lo­gia i el nivell de comu­ni­cació i d'accés a la infor­mació lli­gada al grau de lli­ber­tat dels indi­vi­dus i famílies, és clar que l'oest va ser per davant de l'est durant 10.000 anys, fins al segle V. Després de l'any 1300, quan s'ini­cia el Renai­xe­ment a Occi­dent és quan la soci­e­tat esta­ble i tra­di­ci­o­nal de la Xina, que lide­rava el món sota la dinas­tia Song, comença a per­dre aquest avan­tatge fins que és clara­ment superada per Occi­dent a par­tir del segle XVII. Però en aquests 1.200 anys, la Xina, que inventa la pólvora, cons­tru­eix la mura­lla per defen­sar-se dels pobles inva­sors del nord, inventa el tea­tre, desen­vo­lupa una poe­sia d'una deli­ca­desa fins ara no igua­lada, con­trola la nave­gació i colo­nitza l'Àfrica ori­en­tal; és clara­ment la civi­lit­zació més avançada. Hi ha dues raons que supor­ten el més gran desen­vo­lu­pa­ment d'Occi­dent a l'edat moderna: una és la importància del comerç, que crea una nova font de riquesa que supera l'agri­cul­tura, i l'altra, l'apa­rició del con­cepte d'empresa, que con­cen­tra recur­sos, crea massa crítica i els orga­nitza amb l'objec­tiu de gene­rar riquesa. La Itàlia del Renai­xe­ment és on es pro­du­eix aquesta eclosió econòmica que final­ment acaba poten­ci­ant Occi­dent de manera impa­ra­ble. Sens dubte el casual des­co­bri­ment d'Amèrica i la dinàmica dels des­co­bri­ments que per mime­tisme es genera, creen la base per al colo­ni­a­lisme que poten­cia la supe­ri­o­ri­tat de l'oest, que arriba a sot­me­tre els pobles d'ori­ent per obte­nir l'accés a cos­tos bai­xos de matèries pri­me­res per supor­tar el seu desen­vo­lu­pa­ment i més tard la revo­lució indus­trial.

Cal­dria pre­gun­tar-se si després d'aquests dotze segles de supe­rior desen­vo­lu­pa­ment de la civi­lit­zació de l'est, fins al 1700, aquesta hau­ria pogut man­te­nir el seu avenç si la colo­nit­zació no hagués anul·lat aquesta dife­ren­cia pel sot­me­ti­ment de l'est res­pecte de l'oest. És pro­ba­ble que la situ­ació no hagués estat dife­rent donat el dina­misme de la soci­e­tat occi­den­tal, que es plan­teja el progrés científic, econòmic, social i polític sense excloure la revo­lució que per­met avenços sob­tats i sig­ni­fi­ca­tius: la impremta, la física de New­ton, la filo­so­fia social anglesa del segle XVII i la revo­lució fran­cesa, que no són pos­si­bles en les cul­tu­res de l'est impreg­na­des pel budisme, el con­fu­ci­a­nisme i el tao­isme que no per­me­ten més que avenços evo­lu­tius i pro­jec­tius pels prin­ci­pis que es deri­ven d'aques­tes reli­gi­ons essen­ci­al­ment estàtiques i con­tem­pla­ti­ves.

La revo­lució indus­trial en el segle XIX i la revo­lució del conei­xe­ment en els segles XX i XXI, supo­sen avui un avenç tan sig­ni­fi­ca­tiu d'Occi­dent que les civi­lit­za­ci­ons de l'est només es poden plan­te­jar recu­pe­rar-se del seu endar­re­ri­ment a par­tir de l'adopció i adap­tació de la tec­no­lo­gia, el conei­xe­ment científic d'Occi­dent i el mime­tisme res­pecte de la seva cul­tura i les seves pràcti­ques soci­als, cer­ta­ment amb diferències i mati­sos, però simi­lars en les essències.

Això plan­te­ja­ria la res­posta a la pre­gunta de com com­pe­tir per Occi­dent en el món glo­bal inter­con­nec­tat i trans­pa­rent d'avui. Aquesta no és altra que en base a la ciència i al conei­xe­ment ara que la diferència entre els nivells sala­ri­als de l'est i de l'oest són encara grans i la pro­duc­ti­vi­tat de les empre­ses de l'est creix ràpida­ment i s'apro­xima a les de l'oest.

S'hau­ria, doncs, de reconèixer que no són els recur­sos natu­rals o la ubi­cació idònia dels ter­ri­to­ris per al comerç els que gene­ren la riquesa de les naci­ons en les soci­e­tats desen­vo­lu­pa­des, sinó les seves per­so­nes a través del seus conei­xe­ment, lli­ber­tat, intel·ligència i orga­nit­zació social. Aquest és el plan­te­ja­ment que va fer el pre­si­dent Obama en el seu dis­curs sobre l'estat de la nació que senyala sense dub­tes i mati­sos el camí cap al futur. A vega­des les evidències han de ser recor­da­des.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.