Opinió

LA COLUMNA

Nascuts a la biblioteca

Un petit mira­cle: mal­grat la crisi, les obres de la nova bibli­o­teca de Girona no s'han atu­rat i avan­cen a bon ritme. No sé si la notícia té relació amb aquesta altra: les bibli­o­te­ques giro­ni­nes has cres­cut enguany, en usu­a­ris i ser­veis, per damunt de la mit­jana naci­o­nal.

Són mol­tes les voca­ci­ons d'escrip­tor que, segons con­fessió pròpia, van néixer en una bibli­o­teca, la de Joa­quim Ruyra, a la del seu pare; la de Gra­ham Gre­ene, a la d'un oncle; la de Jean-Paul Sar­tre, a la de l'avi. Tots tres van tenir des de sem­pre una bona fami­li­a­ri­tat amb els lli­bres sense moure's de casa. Són també molt nom­bro­sos els qui, orfes d'una bibli­o­teca domèstica, van arri­bar a ser grans escrip­tors uni­ver­sals sense haver tin­gut, de petits, cap lli­bre a la mà. La mare d'Albert Camus era anal­fa­beta i no tenia lli­bres a la casa de Bel­court, al barri pobre d'Alger. Els pares de José Sara­mago també eren anal­fa­bets i només guar­da­ven a casa un estrany volum d'un autor francès de ter­cera fila. Camus va superar el dèficit fami­liar gràcies a la bibli­o­teca muni­ci­pal del barri; quan anava pas­sant, fas­ci­nat, les pàgines dels vells lli­bres gas­tats sem­blava que se li obrien les fines­tres del món. I Sara­mago, usu­ari precoç de la gran Bibli­o­teca de Lis­boa, va dei­xar dit: “Sé, sense cap mena de dubte, que si no fos per aquell antic, fosc i quasi trist recinte, jo no seria l'escrip­tor que sóc”. Igual­ment Jacint Ver­da­guer, que havia vist ben pocs lli­bres al mas natal de Fol­gue­ro­les, va néixer com a poeta a la bibli­o­teca de Vic: en des­co­brir les obres escri­tes en un català vacil·lant pels autors de la Renai­xença, es va deci­dir a com­pon­dre L'Atlàntida i va donar a la llen­gua l'impuls defi­ni­tiu.

Tots podríem afe­gir a aquests casos sin­gu­lars la nos­tra experiència per­so­nal: el record par­ti­cu­lar d'aque­lla bibli­o­teca –de ciu­tat o de poble– on vam començar a fer-nos les pri­mers pre­gun­tes i on vam apren­dre a tro­bar les últi­mes i defi­ni­ti­ves res­pos­tes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.