Articles

Pakistan. La bomba i els talibans

Hi ha esdeveniments de l'actualitat internacional que fan pensar en la trama d'un llibre de política-ficció o en el guió d'alguna pel·lícula d'espies o de catàstrofes. Aquest va ser el cas de la incursió nord-americana al Pakistan el primer de maig, que va conduir a l'eliminació d'Ussama ben Laden. En aquell mateix país, el 22 de maig, un escamot dels talibans va atacar una base naval pakistanesa a prop de la ciutat de Karachi, suposadament amb la intenció de robar una de les armes nuclears de l'arsenal pakistanès, que inclou més d'un centenar d'aquests enginys. De fet, els atacants es van equivocar d'objectiu, perquè el dipòsit nuclear pakistanès està situat en una base aèria a 20 quilòmetres del lloc atacat.

Tot i així, el fet va despertar algun dels temors més estesos del panorama asiàtic. ¿Qui controla l'arsenal atòmic pakistanès? ¿Quins efectes tindria la captura d'una d'aquestes armes per part dels radicals islàmics vinculats a Al-Qaida?

La possibilitat que els talibans tinguin la possessió d'una arma nuclear és més que una hipòtesi i té més versemblança que el temut perill de robatori d'una peça de l'arsenal nuclear soviètic durant el període de descomposició de l'URSS. Malgrat la seva condició de potència nuclear, el Pakistan és un país notòriament inestable i hi ha raons per témer la complicitat de les seves autoritats amb els radicals islàmics. Si una bomba atòmica caigués a les mans dels successors de Ben Laden, les seves possibilitats de xantatge al món augmentarien significativament. L'argument del llibre de política-ficció està servit.

La hipòtesi de la “bomba dels talibans” adquirida mitjançant un cop de força al Pakistan és un dels malsons dels planificadors estratègics de Washington i d'altres capitals occidentals. Una amenaça nuclear d'aquesta mena, tot i que sigui difícilment concebible i que tingués un caràcter local i limitat, no només desestabilitzaria irreversiblement el feble govern pakistanès, sinó que suposaria el risc d'una catastròfica reacció en cadena a l'Afganistan i a tota la regió centreasiàtica.

L'atac del 22 de maig a la base naval propera a Karachi, i l'augment de l'ofensiva terrorista dels talibans al Pakistan i a l'Afganistan, que aquest any és particularment intensa com a represàlia per la mort de Ben Laden, donen una mesura de la seriositat de l'amenaça. El problema d'alguns escenaris de ficció és que poden esdevenir realitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.