Opinió

OPINIÓ

Qualificar la independència

Si volem consens en les demandes i els objectius de la negociació entre la ciutadania i els partits polítics, cal definir què es vol, primer per aconseguir l'acord i després per identificar en què no estan d'acord els que discrepen

La paraula inde­pendència ha estat pre­sent en l'ima­gi­nari polític català des de finals del segle XIX, quan es plan­teja per pri­mera vegada com a alter­na­tiva l'auto­no­mia de Cata­lu­nya din­tre d'un Estat espa­nyol únic que el govern cen­tral de la monar­quia no accepta.

La volun­tat d'auto­no­mia i la con­vergència dels movi­ments cata­la­nis­tes de dre­tes i tra­di­ci­o­na­lis­tes i els d'esquer­res i obre­ris­tes al vol­tant del 1900 plan­teja una orga­nit­zació de l'estat en què Cata­lu­nya podria admi­nis­trar-se en aspec­tes de la vida política, social i econòmica. Quan això és refu­sat pel govern cen­tral –i mal­grat la rup­tura que plan­teja a la política cata­lana entre els mode­rats, la Lliga, i els més radi­cals, la Unió Cata­la­nista–, la inde­pendència –és a dir, la sepa­ració total– esdevé la solució política per a aquells que pen­sen que la invi­a­bi­li­tat de la solució auto­no­mista neces­sita una alter­na­tiva més sen­zi­lla con­cep­tu­al­ment però que resulta molt difícil política­ment. Mal­grat tot, i amb l'excepció dels anys de la República, aquest és un plan­te­ja­ment social mino­ri­tari i insu­fi­ci­ent­ment estruc­tu­rat.

Les difi­cul­tats gira­ven al vol­tant de les con­seqüències de crear un estat inde­pen­dent per tres raons: la moneda, la defensa naci­o­nal i l'asso­ci­ació política din­tre d'una fede­ració d'estats o d'una aliança diplomàtica esta­ble. Aques­tes qüesti­ons eren per a Cata­lu­nya pro­ble­mes de dimensió i massa crítica i, per tant, de cost i esta­bi­li­tat. La demos­tració pràctica de la difi­cul­tat era que no hi havia a Europa estats de petita dimensió esta­bles i no sub­or­di­nats.

Des de l'entrada d'Espa­nya a la UE el 1986, la seva extensió a 27 estats i la cre­ació de l'euro, aquests pro­ble­mes han esde­vin­gut econòmica­ment i política­ment irre­lle­vants. For­mar part de la UE resol el pro­blema de la defensa naci­o­nal, l'euro resol el de la moneda pròpia i la per­ti­nença a la Unió redu­eix el de la diplomàcia inde­pen­dent, perquè en part es delega a la mateixa Unió. És, per tant, evi­dent que la dis­cussió (que s'ha accen­tuat en els dar­rers anys) sobre la inte­gració autònoma de Cata­lu­nya a Espa­nya i en el seu defecte l'opció per la inde­pendència es plan­teja avui per a Cata­lu­nya de manera dife­rent a com es plan­te­java en la pri­mera mei­tat del segle XX; i això reque­reix qua­li­fi­car el que avui pot repre­sen­tar la inde­pendència i també el que, alter­na­ti­va­ment, és essen­cial que es pre­servi d'auto­no­mia de Cata­lu­nya din­tre d'Espa­nya. És inclús pos­si­ble sense per­dre valor per a Cata­lu­nya com­par­tir amb Espa­nya la política de defensa que després s'inte­gri en la de la Unió Euro­pea o fins i tot la repre­sen­tació de l'estat en la figura d'un rei únic, perquè ben aco­tat això no pre­sen­ta­ria incon­ve­ni­ents. Reg­nar no és gover­nar i la coor­di­nació de Cata­lu­nya i d'Espa­nya feta des de la no dependència és posi­tiva per a amb­dues.

La política fis­cal dels estats euro­peus és dife­rent i dis­persa i això és un greu incon­ve­ni­ent per a la Unió, que farà con­ver­gir, a mig ter­mini, en impos­tos i taxes comu­nes els estats mem­bres. Les taxes con­cre­tes, com ara l'impost de suc­ces­si­ons, són un pro­blema si són dife­rents en ter­ri­to­ris pro­pers i això pro­du­eixi una fuga de capi­tals a la recerca d'impos­tos més bai­xos. Per tant, la inde­pendència fis­cal ha de ser rela­tiva si hem de com­par­tir un únic mer­cat i un únic entorn econòmic, però el que sí que és radi­cal­ment impor­tant és limi­tar el trans­va­sa­ment exces­siu fora de Cata­lu­nya de la recap­tació fis­cal (avui del 9,5 % del PIB) i sobre­tot tenir la potes­tat de recap­tar i modu­lar els pro­pis impos­tos amb les limi­ta­ci­ons d'homo­lo­gació i coherència abans men­ci­o­nats.

El mateix es pot dir res­pecte de la política d'infra­es­truc­tu­res, que s'ha de desen­vo­lu­par en base a les grans vies de comu­ni­cació euro­pees però amb una gestió i pri­o­rit­zació, que no defi­nició, que ha de ser decisió pròpia i no ali­ena. Qui pot dub­tar que la política d'infra­es­truc­tu­res ha d'estar necessària­ment coor­di­nada amb el nos­tre entorn geogràfic? En el fons es tracta de poder com­pe­tir en igual­tat de con­di­ci­ons sense estar sot­me­sos a objec­tius polítics (no pas econòmics), com ara la xarxa radial de comu­ni­ca­ci­ons a Espa­nya o el con­trol cen­tra­lit­zat d'aero­ports i ports, que per ser radial i cen­tra­lit­zat res­pec­ti­va­ment poden anar con­tra el desen­vo­lu­pa­ment econòmic de Cata­lu­nya.

Con­ver­gei­xen totes aques­tes polítiques en una que es tra­du­eix en la reducció del dèficit fis­cal. És lògic que hi hagi trans­ferències de fons públics per als ser­veis comuns i les regi­ons més pobres –n'hi ha a la UE i n'hi ha a Espa­nya–, però no es pot man­te­nir un nivell de trans­fe­ri­ment que no té equi­va­lent ni a la UE ni als EUA. De fet, s'hau­ria de reduir al vol­tant d'un 50% per ser inter­na­ci­o­nal­ment homo­lo­ga­ble.

Cal­dria tro­bar una paraula que designés la rees­truc­tu­ració de la nos­tra dependència res­pecte d'Espa­nya i defi­nir quin és l'objec­tiu, perquè si volem que hi hagi con­sens en les deman­des i els objec­tius de la nego­ci­ació entre la ciu­ta­da­nia i els par­tits polítics, cal defi­nir què es vol, pri­mer per acon­se­guir l'acord i després per iden­ti­fi­car en què no estan d'acord els que dis­cre­pen. Si les deman­des són lògiques això farà més difícil la dis­crepància d'aquells par­tits i grups soci­als que en el fons s'opo­sen a l'auto­no­mia però que no ho volen expli­ci­tar perquè tin­dria per a ells un efecte nega­tiu en suport social i elec­to­ral.

Només cal estar con­vençuts que si una majo­ria del país demanés un nou plan­te­ja­ment d'inte­gració de Cata­lu­nya a Espa­nya, aquesta s'acon­se­gui­ria o en el seu defecte s'arri­ba­ria a una inde­pendència que, en estar en un entorn comú de moneda, mer­cats i regu­lació, ha de tenir limi­ta­ci­ons. No es tracta de ser irra­ci­o­nals i dema­nar l'impos­si­ble. Al con­trari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.