Opinió

Compromís, hi ha vida més enllà de la Sénia

Els grans canvis polítics que es van produir el 22-M amb la desfeta socialista, la victòria municipalista sense precedents que va obtenir CiU a Catalunya i el major poder mai acumulat pel PP en el conjunt de l'Estat –sobretot en cas que es compleixin les enquestes relatives a les eleccions generals– no han permès analitzar com cal alguns fenòmens interessantíssims, com és el cas de Compromís pel País Valencià.

Els resultats de Compromís van molt més enllà de la conjuntura. De fet, aquesta era més aviat dolenta, ja que la coalició havia passat per la crisi de la legislatura passada a les Corts Valencianes i res predeia els magnífics resultats que va obtenir la formació liderada per Mònica Oltra, expulsada en el seu dia d'Esquerra Unida. Cal tenir clara la complexitat interna de Compromís i les dificultats que això pot generar en el seu desenvolupament. Però a hores d'ara s'entreveu com una força il·lusionadora i de futur. Està lluny de ser l'alternativa al PP però m'atreveixo a augurar que, per poc que les coses es facin ben fetes, serà d'aquí a uns anys un digne adversari del decrèpit PSPV. No pels bons resultats obtinguts a les Corts Valencianes, que, sumats als d'EU, paradoxalment, donen un millor resultat que la legislatura passada quan anaven junts en bloc, sinó per l'entrada de molts regidors i regidores a pobles i ciutats –inclosa València–; molts dels quals, històrics de l'esquerra més popular, que havien quedat desmobilitzats per la decadència de l'esquerra tradicional encarnada pel PSPV.

Amb un PP de Camps eufòric que el fa encara més prepotent si pot ser i que provoca l'asfíxia social de qualsevol dissidència, acorralat per la corrupció i amb episodis tan tristos com el de l'absència de cap representant del seu govern en els actes de record a les 43 víctimes mortals de l'accident del metro, el recorregut d'una força d'esquerres popular que connecta amb la indignació ciutadana encarnada en el moviment del 15-M i que planta cara, pot ser molt important. Si a més la cara visible, Oltra, és intel·ligent i fallera, més punts a la bossa. Que ja era hora que l'esquerra fos fallera! Perquè deixar aquest espai a la dreta va posar en el seu dia els fonaments de les majories absolutes del PP més ranci.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.