Articles

La gràcia de la desgràcia

“Val a dir en tot cas que les retallades que sofreix
el sistema sanitari català
són innecessàries”

Cir­cu­len ja amb molt enginy dife­rents acu­dits rela­tius a les reta­lla­des dels ser­veis públics, i dels sani­ta­ris en par­ti­cu­lar. Em va fer espe­ci­al­ment som­riure per la seva manca de sen­tit sani­ta­rista aquell en què la infer­mera crida els malalts amun­te­gats amb un “Atents, que estem a punt de sor­te­jar la pas­ti­lla”. Un altre fa posar al paci­ent a qui es fa una placa radiològica una moneda quan s'encén el llu­met ver­mell. És el raci­o­na­ment, via quan­ti­tat (la pas­ti­lla), o via preus (la moneda). N'hi ha d'altres també d'acu­dits que fan també gràcia de la desgràcia, d'un sis­tema que ha gas­tat per sobre de les seves pos­si­bi­li­tats, a un estat que pen­sava que era més ric del que real­ment era, amb tota una tropa d'entu­si­as­tes de la des­pesa, que han dei­xat avui en greu perill la con­tinuïtat d'aquesta pres­tació tan impor­tant per al benes­tar dels ciu­ta­dans.

Pre­o­cupa així del sis­tema sani­tari actual no tan sols la seva poten­cial sos­te­ni­bi­li­tat (el que és sos­te­ni­ble finan­ce­ra­ment o no depèn de volun­tats polítiques més o menys fun­da­des, insen­sa­tes o ingènues), sinó la seva manca de solvència: és a dir, la capa­ci­tat de donar res­pos­tes, solu­ci­o­nar nous rep­tes, resol­dre nous dile­mes, vist el seu ele­vat nivell de con­so­li­dació, cor­po­ra­ti­vit­zació, anqui­lo­sa­ment que pateix. Drets adqui­rits que refor­cen sem­pre l'statu quo: manca de fle­xi­bi­li­tat per fer la recon­versió de llits d'aguts a semi­a­guts i crònics; absència d'edu­cació ciu­ta­dana en l'accep­tació de la pri­o­rit­zació democràtica enfront de la pre­tesa barra lliure, de fomen­tar la cul­tura que res no és gratuït, de capa­ci­tació tècnica de molts pro­fes­si­o­nals a qui costa sepa­rar l'interès públic que ser­vei­xen amb el de la seva but­xaca, i d'experts que con­fo­nen la política sanitària amb la política a seques, àdhuc la poli­ti­que­ria.

Val a dir en tot cas que les reta­lla­des que sofreix el sis­tema sani­tari català són inne­cessàries. El nos­tre sos­tre de des­pesa sanitària pública en ter­mes de PIB no és més alt, sinó més baix que el que cor­res­pon a una bona com­pa­ra­tiva inter­na­ci­o­nal, és fins i tot menor que la mit­jana espa­nyola en què s'ins­criu el nos­tre finançament. Un finançament, és clar, i aquesta és la mare dels ous, que no està lli­gat als recur­sos pro­pis de Cata­lu­nya (el seu PIB), sinó, en el millor dels casos, als valors mit­jans de l'Estat espa­nyol.

Cata­lu­nya pateix per manca nova­ment de solvència, política en aquest cas! No haver asso­lit un bon sis­tema de finançament autonòmic llas­tra avui la sani­tat a Cata­lu­nya amb uns recur­sos per càpita de 1.292 euros per­sona/any. Si Cata­lu­nya dis­posés del finançament que atorga el con­cert foral podria dis­po­sar, com el País Basc, d'una des­pesa de 1.563 euros per­sona/any. Mul­ti­pli­quem la diferència per 7 mili­ons i escaig d'habi­tants i com­pro­va­rem que la nos­tra sani­tat no esta­ria en dèficit, sinó en superàvit! La reta­llada que es veu així obli­gat a fer el govern català, entre 700 i 900 mili­ons d'euros, és poc més de la mei­tat de l'excés de finançament que per­me­tria el con­cert econòmic (quasi dos mil mili­ons addi­ci­o­nals!). Ah! Si ens volem con­so­lar mirant-ne d'altres que estan pit­jor (agafo xifres ofi­ci­als del mateix govern basc publi­ca­des recent­ment), basta com­pro­var que els recur­sos per càpita de Bale­ars són encara infe­ri­ors (1.003 euros per­sona/ any!). És a dir, un 35% infe­ri­ors als dels bas­cos.

Tot això que comen­tem no és una excusa per no ento­mar la difi­cul­tat del moment, però sí un recor­da­tori d'on és real­ment la clau del pro­blema ana­lit­zat. Tots els països gas­ten en salut el que es poden per­me­tre per la renda i riquesa que gene­ren. Espa­nya ha vis­cut en des­pesa social per sobre, indis­cu­ti­ble­ment, de les seves pos­si­bi­li­tats. Contrària­ment, Cata­lu­nya ha vis­cut i està vivint per sota. Ho comen­tava amb aques­tes parau­les el pre­si­dent Mas en un esmor­zar a l'hotel Ritz. Fins que va dir aques­tes parau­les, havia enci­sat entre l'audiència, en espe­ci­al­ment dels de la meva taula, el seu plan­te­ja­ment libe­ral. Però amb aquell reco­nei­xe­ment vaig sen­tir algun mur­muri i algun altre impro­peri.

D'aques­tes insu­ficiències de finançament i d'altres coses callen els qui esta­ven con­tra el con­cert a l'opo­sició i ara se'n bene­fi­cien en el govern basc, sense cap pro­posta de la soli­da­ri­tat abans recla­mada; miren cap a una altra banda els pre­si­dents antics i recents de Cas­te­lla-la Manxa davant de la dis­bauxa de les pèrdues de l'AVE per ter­res man­xe­gues, men­tre que aquesta infra­es­truc­tura que no es poden per­me­tre els ame­ri­cans, tal com varen afir­mar, es pre­para per a un reguit­zell de pèrdues a Galícia i a Extre­ma­dura encara... Ben cert que algú ha de dir aques­tes coses, de fet alguns les hem denun­ci­a­des des de l'acadèmia quan hem pogut. Però el valor el dóna avui que ho faci el mateix pre­si­dent de Cata­lu­nya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.