Articles

El coll de Banyuls

“La intensíssima mediterraneïtat dels nus femenins de Maillol
beu de les fonts d'aquests paisatges”

Un vell camí, ara asfal­tat, deixa Espo­lla i s'endinsa en les pro­fun­di­tats suaus de les dar­re­res ondu­la­ci­ons dels Piri­neus, més local­ment les Albe­res. Algu­nes vinyes i oli­vars prop del poble mar­quen el final de la terra con­re­ada, camí del coll de Banyuls. Després, pel terme de Rabós d'Empordà, seguint el camí de Mas Pils i la vall ampla de l'Orlina, domina un bosc baix arbus­tiu amb alguns suros i alzi­nes i pre­do­mini d'arge­la­gues, gines­te­res, llen­tis­cles, brucs i arboços. Els vells camps són ara pas­tu­res per a alguns ramats de vaques de l'Albera. Mas Pils és una vella casa aban­do­nada i en risc de ruïna, alçada en un turó en el punt de coin­cidència amb el camí fins a Sant Quirze de Colera. En el dar­rer gual, abans de la pujada suau al coll, un pas­sallís reté una bassa impor­tant d'aigua, que recull la que baixa pel rec de Banyuls i que tra­vessa el camí amb un filet líquid per repren­dre després el curs d'algun ramal de l'Orlina. Aquest bas­sal vore­jat de joncs en plena pri­ma­vera té la superfície esmal­tada de peti­tes flors blan­ques. Després, el camí, amb pro­jec­tes d'arbres prims i aja­guts, batuts i encor­bats per la tra­mun­tana, s'enfila fins als 357 metres d'altura que els atles i les fites geodèsiques ator­guen al coll de Banyuls.

A par­tir del coll, amb una visió esplèndida del mar al fons de la vall, la car­re­tera baixa molt ràpid fins a asso­lir la cota de recor­re­gut pla­ner fins al poble de Banyuls de la Marenda. El camí deixa aviat el bosc amb alguns exem­plars potents d'alzi­nes i alguns frui­ters plan­tats a les fei­xes més escar­pa­des per entrar en una zona de vinyes excep­ci­o­nals. Els des­guas­sos cons­truïts amb intel·ligència dibui­xen una geo­me­tria sin­gu­lar que recull i tri­an­gula les aigües fins a bai­xar-les per canals de pedra seca fins al riu mateix tot pro­te­gint les fei­xes que aguan­ten la terra des de temps secu­lars. L'hivern mos­tra la nuesa dels ceps. Aques­tes vinyes viuen, ara, una esplen­dor sin­gu­lar. El tre­ball de la vinya és laboriós i minuciós. Podar, llau­rar, ensul­fa­tar, vere­mar, segons els temps i les èpoques, les esta­ci­ons. Camí de Banyuls i amb edi­fi­ca­ci­ons a banda i banda del camí, la finca Bertha Mai­llol anun­cia la pro­xi­mi­tat de les vinyes que havien sigut del pare d'Aris­ti­des Mai­llol, i ens acosta al tren­cant que con­du­eix a la masia i taller que l'escul­tor havia triat com a refugi de silenci, con­nexió directa amb la natura, i que ofe­ri­ria com a ama­ga­tall dis­cret per al pas de la fron­tera. És en aques­tes ter­res feréste­gues i ten­dres alhora, hos­tils sovint i enllu­er­na­do­res per una bellesa sin­gu­lar que devien tenir Mai­llol sem­pre cap­ti­vat, on topa­ria amb un plàtan de car­re­tera, el 15 de setem­bre de 1944, en un acci­dent de cotxe en un intent d'anar a veure Raoul Dufy a Ver­net. Mai­llol, que havia nas­cut a Banyuls l'any 1861, mori­ria el 27 de setem­bre, uns dies després del seu mala­gua­nyat acci­dent. Les seves des­pu­lles repo­sen en una de les fei­xes dels patis del mas, a sota de La Medi­terrània, una de les escul­tu­res que l'havien fet més famós.

Res­se­gueixo la vida d'Aris­ti­des Mai­llol amb l'ABC­daire de Mai­llol (Flam­ma­rion, 1996 i 2009) i, molt espe­ci­al­ment, el lli­bre-entre­vista de Dina Vierny. His­toire de ma vie racontée à Alain Jau­bert (Galli­mard, 2009), la per­sona que l'acom­pa­nya­ria com a model durant deu anys de 1934 a 1944. Retinc, sobre­tot, tres imat­ges que Vierny explica. La pri­mera, la ger­mana de Mai­llol, Maria, arre­man­gant-se les fal­di­lles per damunt els genolls i entrant al mar a la platja de Banyuls. Després la figura feme­nina en el tre­ball de la vinya amb el cos encor­bat accen­tu­ant for­mes i vin­cla­ments. I, final­ment, Mai­llol a la platja, reco­llint la fer­ra­lla abo­cada pel mar. Aquest joc escultòric de rovells amun­te­gats, sovint suport i estruc­tura de les seves escul­tu­res, esta­bli­ria un lli­gam estret entre el rebuig ele­men­tal de la natura abo­cada a la platja i una recerca de for­mes gens afec­ta­des en el nu femení, sense movi­ment, que en lloc de defor­mar, com hau­rien fet els escul­tors pre­ce­dents, Rodin, per exem­ple, accen­tua les for­mes. És la recerca d'una visió intan­gi­ble del cos femení que Mai­llol uti­litza per a qual­se­vol sim­bo­lisme escultòric, ja sigui l'home­natge als revo­lu­ci­o­na­ris (monu­ment a Auguste Blan­qui), o el reco­nei­xe­ment als morts de la gran guerra (Monu­ments de Ceret, Port­ven­dres i Banyuls).

Tor­nem, però, al camí de Banyuls. Els cinc quilòmetres que sepa­ren el poble del mas són part de l'ano­me­nada ruta Mai­llol, un dels camins per pas­sar la fron­tera. Pel coll de Banyuls o per altres camins en una doble direcció. Pri­mer, el 1939, Mai­llol resta corprès per la imatge dels repu­bli­cans camí de l'exili, l'exèrcit i els civils, l'api­lo­na­ment a la platja, el fred i la fam, i imme­di­a­ta­ment, els ine­vi­ta­bles camps de con­cen­tració en els dies següents. Després, a par­tir de 1940, el camí a l'inrevés. Mai­llol, mal­grat les reticències d'alguns, hi col·labo­ra­ria en tots dos casos. Exili de refu­gi­ats ale­manys, jueus o no, que pas­sa­rien la fron­tera, bus­ca­rien el camí de Port­bou i, a peu o amb tren, des­fi­la­rien per tota la Península fins a Lis­boa en un intent d'embar­car cap als Estats Units. La bio­gra­fia de Dina Vierny afe­geix ingre­di­ents sin­gu­lars a aquesta peripècia per la seva relació amb Rússia i els movi­ments polítics poste­ri­ors a la Revo­lució Russa, vis­cuts de forma sin­gu­lar per la seva família, part de la qual tenia arrels jue­ves sefar­di­tes.

L'extrema sua­vi­tat d'ara, el con­fort radi­cal, no pot esvair les imat­ges potents d'aquells moments històrics i de les cir­cumstàncies per­so­nals i col·lec­ti­ves d'uns anys mar­cats pro­fun­da­ment per la lluita con­tra el fei­xisme i les con­tra­dic­ci­ons soci­als que des­en­ca­de­nava el perill i el risc.

Però, ara, el camí del coll és només un recurs per a la memòria històrica, una eina d'evo­cació per­ma­nent, un vehi­cle per des­vet­llar emo­ci­ons. Podem refer, en el pai­satge, una lec­tura culta de la peripècia humana que ha dei­xat en la pro­fun­di­tat d'aques­tes valls pet­ja­des mil·lenàries, com el mones­tir de Sant Quirze de Colera, feliçment en fase de recu­pe­ració per al patri­moni de Rabós, i pas­sos fei­xucs d'homes i dones can­sats, afer­mant el peu a la terra en el tre­ball de la vinya, que fruc­ti­fica sem­pre, o esca­pant de les dic­ta­du­res dei­xant les arrels i gua­nyant la lli­ber­tat.

La intensíssima medi­ter­raneïtat dels nus feme­nins de Mai­llol beu de les fonts d'aquests pai­sat­ges i d'aques­tes pet­ja­des, cru­els a vega­des i font de feli­ci­tat d'altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.