Opinió

de set en set

Més enllà del final

La visió ater­ra­dora de la bibli­o­teca m'ense­nya, a través dels lloms, el que és un enorme cemen­tiri d'amics i mes­tres, que vaig conèixer quan era jove. Col·locats així en ordre em recor­den les peti­tes làpides dels cemen­ti­ris immen­sos de la Segona Guerra Mun­dial, que he visi­tat a Ale­ma­nya i França. Sem­pre tinc por d'obrir els lli­bres que m'havien con­vençut per si han cadu­cat o el seu estil resulta acla­pa­ra­dor després de tants flu­xos estètics durant els dar­rers anys. L'antídot són els poe­tes, que no escri­uen per a la imme­di­a­tesa sinó per a un temps més intan­gi­ble, eteri, no sepul­cral.

Dels lli­bres que han pas­sat defi­ni­ti­va­ment de moda tinc dub­tes sobre el seu destí. Pot­ser els con­te­ni­dors blaus de paper del car­rer són una cru­el­tat, però el reci­clatge és una de les ide­o­lo­gies pragmàtiques del futur. No sé en què es podrien reci­clar els vati­ci­nis de guru Fran­cis Fukuyama a El final de la His­to­ria y el último hom­bre. Datat el 1992, l'assaig va encer­tar en les anàlisis, però va fra­cas­sar estre­pi­to­sa­ment en el final de tot ple­gat. El col·lapse final del comu­nisme, l'extinció de les dic­ta­du­res de l'extrema dreta sud-ame­ri­cana i la incon­tes­ta­ble victòria de la democràcia libe­ral li van ser­vir per pro­nos­ti­car que ja no hi havia ene­mic en el pla polític i econòmic.

Fukuyama tenia dis­curs i una experiència sol­vent en Hegel i Marx. Ell mateix dub­tava de les seves con­clu­si­ons, però no s'espe­rava l'esclat de l'11 de setem­bre, l'apa­rició de l'ano­me­nat eix del mal i tot el reguit­zell de guer­res de l'Iraq i l'Afga­nis­tan, on es van ofe­gar els soviètics i on aca­ba­ran ofe­gats els nord-ame­ri­cans. El con­flicte s'ha trans­for­mat en les revo­lu­ci­ons en què s'escuda la neces­si­tat de fer-se amb el con­trol dels recur­sos de petroli, gas i aigua de Líbia. Un roba­tori en tota regla amb la bene­dicció de les Naci­ons Uni­des i el suport logístic de l'OTAN. El declivi de l'imperi davant la Xina és una rea­li­tat tan evi­dent com cons­ta­tar que el lli­bre de Fukuyama ja és pura arque­o­lo­gia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.