Opinió

opinió

Girona, decorat de la comèdia

José María Forqué va rodar la pel·lícula ‘Estudio amueblado 2-P' (1969) a Girona

La pel·lícula no ha pas pas­sat a la història del cinema, amb raó. Volia ser una come­di­eta comer­cial, una mica picant –pot­ser molt per a l'època– per omplir una hora i mitja en un pro­grama doble de qual­se­vol tarda de diu­menge a finals dels anys sei­xanta. La diri­gia José María Forqué i tenia un repar­ti­ment de garan­tia: Fer­nando Fernán Gómez, José Luis López Vázquez, Espe­ranza Roy i Amparo Soler Leal. Duia el títol d'Estu­dio amu­e­blado 2-P i no va pas pas­sar del que pre­te­nia ser. Es va estre­nar el dia de cap d'any del 1969.

Però pas­sava a Girona i la van eme­tre fa pocs dies per la 2 de TVE. No sé pas com es podria tro­bar, però entenc que l'Arxiu Històric de la ciu­tat n'hau­ria de tenir una còpia per posar-la a l'abast de tots aquells que tin­gues­sin interès a veure com era la ciu­tat l'any 1968, abans que la democràcia muni­ci­pal iniciés la trans­for­mació mira­cu­losa d'aque­lla ruïna mise­ra­ble en la joia que és avui i que ense­nyem amb orgull als nos­tres visi­tants. Les diver­ses loca­lit­za­ci­ons que va triar Forqué ens tor­nen la plaça de Sant Agustí, l'Onyar, la Ram­bla (que ja llu­eix la pri­mera trans­for­mació, quan es va dei­xar amb una sola direcció), la pla­ceta del Cor­reu Vell (al peu de la Força) i d'altres car­rers prou entra­nya­bles.

Tor­nem a veure aque­lla Girona escros­to­nada, bruta, pobra, ate­mo­rida, vençuda, res­clo­sida, inhòspita que ens va dei­xar la ina­ca­ba­ble post­guerra. Sen­tim retru­nyir entre els murs decrèpits els anys de raci­o­na­ment, la pudor de
la col bullida, el record de les ine­vi­ta­bles inun­da­ci­ons, les cues del pa o del carbó, el fred negre de Girona amb les mans car­re­ga­des de pene­llons. No, a la pel·lícula no hi
surt tot això, que és una comèdia sense més pre­ten­si­ons. Però el pas dels anys i de les per­so­nes ha que­dat dibui­xat a les parets gri­ses, a la pedra rove­llada. Es res­pira ine­vi­ta­ble­ment.

La història parla d'uns emple­ats de banca que usen l'ordi­na­dor –ja us podeu ima­gi­nar l'ordi­na­dor– per saber qui­nes noies poden ser vícti­mes fàcils dels seus delers de con­questa. Una broma, és clar. Però jo vagi conèixer, i us en podria dir els noms, dos emple­ats simi­lars que bus­ca­ven entre els comp­tes del seu banc els més lla­mi­ners dels poblets del vol­tant per inten­tar tro­bar-se'ls en forma de pubi­lla casa­dora al ball del diu­menge. Us puc asse­gu­rar que van tenir sort i de l'aven­tura finan­cera en va néixer fes­teig i casa­ment, amb resul­tats prou dis­cu­ti­bles, tot sigui dit.

De manera que la Girona trista de la post­guerra no és només el deco­rat urbà que trià Forqué. En el fons, pot­ser sense saber-ho, encer­tava fins i tot quan va pen­sar que aque­lla història absurda en què basava l'argu­ment del film s'havia de situar en un lloc just, plau­si­ble: va ser Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.