Opinió

Cultura sense cultura (1)

Algunes entrades del ‘Diccionari biogràfic' de la Reial Acadèmia d'Història poden irritar no només els experts, sinó també la població

Avui, m'agra­da­ria omplir el meu espai en aquest diari amb un assumpte relle­vant del saber, però que té, com veu­ran, també impli­ca­ci­ons econòmiques. Trac­taré un tema que con­si­dero sig­ni­fi­ca­tiu no tant pel fet que, sens dubte, la publi­cació d'un dic­ci­o­nari biogràfic, embol­ca­llat en l'aura d'auto­ri­tat que emana de la Reial Acadèmia de la Història, cons­ti­tu­eixi un èxit en el vademècum del conei­xe­ment, sinó pel seu ele­vat cost enfront dels seus resul­tats finals. Per­me­tin-me que, com a eco­no­mista expe­ri­men­tat, rei­teri que, com ja vaig sen­ten­ciar en altres oca­si­ons, la relació qua­li­tat-preu de l'espe­rat fruit no és pro­por­ci­o­nada.

El 1735, el direc­tor de lA LLA­VORS aca­bada de crear Acadèmia de la Història, D. Agustín Gabriel de Mon­ti­ano i Luyando, va pro­po­sar a la resta d'acadèmics que es comencés a ela­bo­rar un dic­ci­o­nari his­to­ri­cocrític d'Espa­nya, per acon­se­guir “des­ter­rar les fic­ci­ons de les fau­les introduïdes per la ignorància o per la malícia” i que, als esde­ve­ni­ments, se'ls donés “la més exacta cro­no­lo­gia”. Els pròcers his­to­ri­a­dors van començar a tre­ba­llar i, així, sepa­rar la fal­se­dat de la veri­tat (objec­tiu molt llo­a­ble, però que l'edició actual no com­pleix ple­na­ment).

Com QUE tot el QUE ÉS cul­tu­ral té una vida curta, per cau­ses de finançament, aquest colos­sal pro­jecte va ser reta­llat i els acadèmics van haver de reo­ri­en­tar la seva tasca cap a una empresa més modesta: l'exe­cució d'un dic­ci­o­nari geogràfic d'Espa­nya, en què va posar tota la seva tena­ci­tat Pedro Rodríguez Cam­po­ma­nes men­tre va ser direc­tor de la ins­ti­tució. S'augu­rava que, en pocs anys, els acadèmics havien de poder com­ple­tar i publi­car l'obra, però, amb els escas­sos recur­sos i els rudi­men­ta­ris mit­jans dis­po­ni­bles (paper i ploma, sim­ple­ment), tam­poc va ser pos­si­ble aca­bar el dic­ci­o­nari.

Així doncs, aquesta antiga aspi­ració dels homes il·lus­tres que el segle XVIII van for­mar part de la Reial Acadèmia de la Història, va haver d'espe­rar a con­cre­tar-se en aquest segle XXI en el Dic­ci­o­nari biogràfic. El 21 de juliol de 1999, la Reial Acadèmia va sig­nar un con­veni amb el Minis­teri d'Edu­cació, Cul­tura i Esport per tal d'ela­bo­rar l'enyo­rat com­pendi d'eru­dició, en un ter­mini de vuit anys i pel mòdic cost de 6,5 mili­ons d'euros (cèntim amunt, cèntim avall...). El dic­ci­o­nari inclou­ria unes qua­ranta mil bio­gra­fies de per­so­nat­ges des­ta­cats en tots els àmbits i en totes les èpoques (des del segle III abans de Crist fins a l'actu­a­li­tat) de la història d'Espa­nya i de les anti­gues pos­ses­si­ons d'ultra­mar. A més de finançament, es van apli­car eines tec­nològiques efi­ca­ces per emma­gat­ze­mar i edi­tar tota la infor­mació reco­pi­lada.

S'ha dis­po­sat, doncs, de col·labo­ra­dors com­pe­tents, de mit­jans mate­ri­als i de la tècnica ade­quada per haver pogut asso­lir un èxit rotund. No obs­tant això, són mol­tes les veus que s'alcen per repro­var alguns con­tin­guts, més que dis­cu­ti­bles, d'aquest pro­jecte que, mal­grat tot, no dub­tem que sig­ni­fi­carà un gran pas en la soci­e­tat del conei­xe­ment. Vull dei­xar clar, doncs, que com a pri­vi­le­giat conei­xe­dor de bona part del con­tin­gut d'aquest com­pendi biogràfic i com a expert i pro­ta­go­nista de la història recent del nos­tre país, m'uneixo a tots aquells que, legítima­ment, han cri­ti­cat i pole­mit­zat sobre certs aspec­tes d'algu­nes de les entra­des inclo­ses al dic­ci­o­nari, que poden arri­bar a irri­tar no només els cer­cles intel·lec­tu­als i els experts, sinó també, sens dubte, la població en gene­ral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.