el defensor del lector
Cultura tornarà i millor
En Francesc Pasqual, de Vilanova i la Geltrú, m'envia un correu preocupat per la desaparició del suplement Cultura, de l'antic Avui. “S'ha d'apostar fort per la cultura precisament en els moments de crisi”, diu, “ja que només la consciència col·lectiva, no pas la informació quantitativa, excessiva i anihiladora, ens farà sortir del sot”. En Francesc aposta per un suplement com el que s'editava fins ara i no veu clar que formi part de Presència. En parlem amb la direcció del diari. En primer lloc, el suplement Cultura no ha desaparegut, abans tampoc sortia durant el mes d'agost. Cert que al setembre s'havia d'haver reincorporat i no s'ha fet. Les editorials, sobretot les petites, s'han queixat de la desaparició del suplement. Tots els canvis porten problemes, en som conscients. La unió d'El Punt i l'Avui preocupava i ningú no sabia ben bé cap on aniria tot plegat. Sembla que ha estat un èxit, almenys per les cartes que m'arriben. Ara cal anar resolent els problemes que han quedat penjats. La idea, segons m'informen, és que Presència faci un salt de qualitat en continguts. Sortirà amb format diari –un problema purament econòmic– amb el suplement de Cultura, que tindrà 20 planes –en tenia 16–, el format serà diferent i es distingirà clarament de la resta de la revista. Per mi el més important és que el podran llegir també els lectors d'El Punt Avui de les comarques gironines i també els que llegeixen Presència a les Illes, Andorra i els lectors d'El 9 Nou. Entenc que els que s'han acostumat al suplement de Cultura des de fa anys i panys pateixin pel nou producte. Només els puc dir que la direcció del diari hi creu de debò, en aquest suplement i que, per tant, es farà l'impossible no perquè sigui igual sinó perquè millori. Temps al temps.
Anuncis de contacte
No diré que aquest tema sigui tan antic com la mateixa prostitució –tots sabem que dura des que el món és món–, però sí que és recurrent. En els consells editorials des de fa anys se n'ha parlat periòdicament. S'han o no s'han de publicar? L'Avui no els publicava, tot i que tinc entès que la decisió va ser fàcil perquè pràcticament no n'arribava cap. Ara, amb la unió El Punt Avui, els anuncis de contacte surten en les dues edicions, la gironina i la nacional. En aquesta darrera, s'ha de dir, n'hi ha molt pocs. La direcció creu que s'ha de prendre una resolució i aviat. Però cal analitzar-ho bé. Si filem prim veurem que certament hi ha anuncis que són clarament de prostitució, però n'hi ha d'altres més confusos. Algú m'ha dit: “Com podem afirmar que inciten al sexe? També poden ser anuncis informatius.” Tot és discutible. Ja sabem que el tema de la prostitució és d'aquells als quals mai es donarà una resposta definitiva. Deixeu-me ser sincer i dir que hi ha molta hipocresia. Durant el franquisme era un dels negocis més productius tot i que oficialment i legalment la prostitució estava prohibida. I ara no som ni capaços de treure de les carreteres aquestes pobres noies, moltes sense papers, exposades al sol més dur de l'estiu, a les pluges, els vents i el fred. Certament s'hauria de perseguir els proxenetes, que moltes vegades porten aquestes noies enganyades des dels seus països, però sempre hi haurà noies que lliurement vendran el seu cos. I, és una opinió molt personal, el millor per a elles i per a la societat és que es legalitzessin, que almenys cotitzarien i assegurarien el seu futur. Ja està dit. Confiem que la direcció prengui una solució definitiva.
I acabo. En Xavier Gutiérrez, de Terrassa, lamenta que de vegades el diari s'esgota i no el pot comprar. En passo nota. També voldria un paper de més qualitat; nosaltres, també. Però els que fan els números, em consta, tenen molta feina. Esperem temps millors. Tinc més cartes, les aniré contestant. Una vegada més, gràcies per les vostres aportacions.