Opinió

llegir i Escriure

La plaga dels especialistes

Experts en una sola matèria es desentenen de la marxa del món

La vice­pre­si­denta de l'Ins­ti­tut d'Estu­dis Cata­lans, Mariàngela Vila­llonga, en unes decla­ra­ci­ons a la Revista de Girona, lamenta que en els estu­dis uni­ver­si­ta­ris d'avui s'esmi­co­lin algu­nes de les facul­tats tra­di­ci­o­nals en múlti­ples bran­ques: “Com que la física pura, la química pura, les lle­tres pures no venen el que fem, són moti­va­ci­ons: es can­vien els noms de les coses i es fan assig­na­tu­res que són para-química, parafísica...” És la plaga de l'espe­ci­a­lit­zació, denun­ci­ada pel pro­fes­sor Jordi Llo­vet en el lli­bre Adéu a la uni­ver­si­tat: són molts els alum­nes que estu­dien unes quan­tes dis­ci­pli­nes com­ple­ta­ment esquei­xa­des del saber gene­ral, i així es dóna el cas d'estu­di­ants de filo­lo­gia cata­lana que no han lle­git mai Mac­hado i de futurs filòlegs espa­nyols que no conei­xen Riba, i d'alguns uni­ver­si­ta­ris que, després d'apro­var mol­tes assig­na­tu­res específiques, resulta que no saben res de res.

Per demos­trar que el pro­blema ve de lluny, Llo­vet cita l'huma­nista ale­many Fri­e­drich Sche­lling. Tot just ence­tat el segle XIX, ja deia que “en la pre­o­cu­pació pels estu­dis espe­ci­a­lit­zats es des­cura la cul­tura gene­ral” i que “per dedi­car-se a sabers deter­mi­nats s'ha per­dut el saber per ell mateix”. O Ber­trand Rus­sell, per al qual l'edu­cació supe­rior del seu temps ja s'havia con­ver­tit “en un pur entre­te­ni­ment per adqui­rir més habi­li­tats”. O Scho­pen­ha­uer, autor d'una frase lapidària: “Els talents de pri­mer ordre mai no seran espe­ci­a­lis­tes.”

Amb talent o sense, ara són els espe­ci­a­lis­tes els qui tallen el bacallà, experts en una sola matèria i desen­te­sos de la marxa del món. Quan els met­ges de capçalera van començar a anar de baixa en bene­fici dels espe­ci­a­lis­tes, s'expli­cava l'acu­dit d'aquell paci­ent que anava a l'oto­ri­no­la­ringòleg perquè li feia mal l'ore­lla esquerra i no el podia aten­dre perquè només era espe­ci­a­lista de l'ore­lla dreta. Doncs bé: ara lle­geixo, en un titu­lar d'un diari, que l'espe­ci­a­li­tat mèdica de la trau­ma­to­lo­gia “neces­sita una subes­pe­ci­a­lit­zació”. Oscar Wilde ja deia que la natu­ra­lesa imita l'art, però encara no sabia que la rea­li­tat pot imi­tar l'acu­dit i superar la cari­ca­tura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.