Opinió

Els altres catalans (3)


El somni de forjar una Catalunya unida i diversa
es va estroncar
de sobte per raons polítiques

Durant els dar­rers 1.000 anys, tres migra­ci­ons han gai­rebé doblat la població autòctona cata­lana. La pri­mera és l'occi­tana. El 1500 s'esta­blei­xen a Cata­lu­nya grans con­tin­gents de per­so­nes de l'altra part del Piri­neu, més enllà dels com­tats cata­lans. El feno­men dobla la població autòctona, com ens expli­quen estu­di­o­sos tan sig­ni­fi­ca­tius com els his­to­ri­a­dors Gar­cia Espuche, Jordi Nadal i d'altres. Cognoms com Aubert, Vidal, Corbí són alguns records onomàstics d'aquesta immi­gració. Serà, però, durant el XX que Cata­lu­nya assu­mirà dues ton­ga­des de població hispànica: la dels ini­cis de segle i la dels anys sei­xanta-setanta.

De la pri­mera immi­gració espa­nyola, sobre­tot mur­ci­ana, ens en res­ten molts Pérez i Martínez pro­vi­nents de pares abso­lu­ta­ment cata­lans, ja que amb els anys la població es va inte­grar dins la cul­tura i llen­gua cata­la­nes i va assu­mir un indis­cu­ti­ble sen­tit de per­ti­nença. Només un sec­tor resi­dual de la ciu­tat de Bar­ce­lona va per­du­rar en un escan­dalós bar­ra­quisme en què va man­te­nir la seva llen­gua d'ori­gen i en unes con­di­ci­ons de vida pròpies dels règims dic­ta­to­ri­als com el que vivíem. Les per­so­nes que van arri­bar als anys sei­xanta van repre­sen­tar un altre fort con­tin­gent demogràfic: es va incre­men­tar el 40% la població autòctona cata­lana, segons diver­sos estu­dis.

Assu­mir de sobte un pes demogràfic sem­blant va poten­ciar, d'entrada, el pro­blema de bar­ra­quisme i l'esta­bli­ment a les zones depau­pe­ra­des dels ravals de les grans ciu­tats. Bar­ce­lona és el para­digma de l'etapa següent: el bar­ra­quisme va ser subs­tituït per l'ope­ració espe­cu­la­tiva dels gra­ta­cels de maó de can­tell edi­fi­cats als cin­tu­rons este­sos cap a les viles cir­cum­dants. Amb pocs anys, els cin­tu­rons van con­ver­tir-se en un nou lloc esta­ble, envol­tat d'una mura­lla invi­si­ble.

Amb quina llen­gua i cul­tura havien arri­bat els nou­vin­guts? Essen­ci­al­ment amb la vari­ant anda­lusa de la llen­gua cas­te­llana i amb tot un cos­tu­mari cul­tu­ral propi que acabà esta­blint, dins aquests bar­ris, fes­tes tra­di­ci­o­nals d'Anda­lu­sia com és el cas de la Feria de Abril i la fiesta del Rocío. Això, a part de les recor­re­gu­des de la nit de Nadal al so de pan­de­re­tes pels car­rers d'aques­tes neo­ciu­tats cata­la­nes for­ma­des per anda­lu­sos. Era pos­si­ble un apro­pa­ment de les per­so­nes autòcto­nes cap a les per­so­nes de la immi­gració o a l'inrevés?

Un relle­vant fet polític pro­pi­ciarà una situ­ació d'espe­rança con­cre­tat en la lluita per la democràcia i la rei­vin­di­cació obrera, sobre­tot dins de CCOO. És així com s'aglu­tina en un pro­jecte comú tota la soci­e­tat de Cata­lu­nya. Al crit de “lli­ber­tat, amnis­tia, Esta­tut d'Auto­no­mia”, els homes i dones dels cin­tu­rons s'aga­fen de la mà amb els cata­lans del cen­tre. Arri­bada la democràcia, la volun­tat d'impe­dir la frag­men­tació de la soci­e­tat cata­lana es fa explícita fins a gene­rar un pro­jecte ofert per emi­nents peda­gogs i poten­ciat tot seguit per la Gene­ra­li­tat: la immersió lingüística de tota la població esco­lar de Cata­lu­nya.

La immersió té una fina­li­tat ben expli­ci­tada en els texts: tots els estu­di­ants sor­ti­ran sabent escriure i par­lar les dues llengües ofi­ci­als a Cata­lu­nya. La cata­lana, com a pròpia del país, i la cas­te­llana com a llen­gua ofi­cial a tot l'Estat. Sense fis­su­res a causa de la llen­gua, s'espera acon­se­guir l' ambi­ci­osa fita: una sola soci­e­tat, que com­par­tirà, alhora, un sol pro­jecte ciu­tadà, enllaçat, dinàmic. Mai la llen­gua serà una rasa divisòria que tra­vessa el país de dalt a baix, sinó la casa de tots.

Fran­cesc Can­del, escrip­tor vin­gut de fora de Cata­lu­nya, visu­a­litza el pos­si­ble paradís en un assaig magnífic i emo­tiu titu­lat Els altres cata­lans. En els fulls finals de l'obra, el nar­ra­dor explica com un bon dia es des­perta i mira el cel, tre­pitja el fang del seu barri i, tot d'una, s'adona que aquell micro­cos­mos pro­per, que ja estima, és una part de Cata­lu­nya. I se sap for­mant part del país. Sap que és un altre català. Encarna el model. Aquest altre català s'eri­geix com a símbol de l'ideal que es tenia en aquells moments: la “nova gent” sap la llen­gua cata­lana, la parla o, en tot cas, l'entén, i es dis­posa a for­jar la Cata­lu­nya unida i diversa, amb l'assi­mi­lació d'una bona dosi de cul­tura pro­ce­dent d'Anda­lu­sia. Els nous cata­lans. Un gran somni només en part resolt. El perquè el somni es va estron­car de sobte va lli­gat amb la política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.