Opinió

Pensar en l'endemà

Qui vulgui avançar
de veritat vers el dret
de decidir ha de pensar que abans és necessari arreplegar el suport de
la majoria a casa. I això només s'aconsegueix amb partits nacionalistes forts i hegemònics políticament

Un parell de dies més i s'haurà aca­bat la cam­pa­nya elec­to­ral. A Espa­nya, tots els son­de­jos pre­ve­uen que el PP escom­brarà el PSOE, com l'any 1982 el PSOE va escom­brar la UCD. No serà exac­ta­ment el mateix, perquè els soci­a­lis­tes espa­nyols no patei­xen, almenys de moment, la crisi de cavall que patien els cen­tris­tes —que va anar acom­pa­nyada de traïcions majúscu­les—, ni la crisi poli­ti­co­mi­li­tar d'ales­ho­res té res a veure amb la crisi eco­no­mi­co­fi­nan­cera actual. La sem­blança que pugui haver-hi entre una situ­ació i l'altra és con­seqüència, sobre­tot, de la debi­li­tat política del par­tit gover­nant en tots dos casos, per bé que ara el PSOE s'ha estim­bat per la lleu­ge­resa del zapa­te­risme i la retòrica una mica vàcua dels frame i els ele­fants de George Lakoff. El can­di­dat actual soci­a­lista ha vol­gut rec­ti­fi­car la deriva cap al des­as­tre amb grans dosis de demagògia esquer­rana, que és difícil de creure quan surt de la boca d'exmi­nis­tres de Rodríguez Zapa­tero. La cam­pa­nya elec­to­ral de PP és, a més, gai­rebé una còpia de la d'aquell PSOE que el 1982 va acon­se­guir una majo­ria acla­pa­ra­dora apel·lant al canvi i amb la cara de Felipe González com a únic argu­ment. Si després de l'intent de cop d'estat del 23-F la crisi política va acce­le­rar-se fins al punt que la direcció del govern no la sos­te­nia ningú, en aquests moments la mag­ni­tud de la crisi econòmica i el tedi que sent la gent davant un govern de fireta també han pre­ci­pi­tat un final dràstic del soci­a­lisme més pre­o­cu­pat per l'estètica que per l'ètica.

La gestió de l'endemà de les elec­ci­ons no serà fàcil. La ines­ta­bi­li­tat econòmica és greu i no s'atura. A més, el nom­bre de parats a Espa­nya és des­co­mu­nal res­pecte dels índexs d'atur en la zona euro. Si a Grècia i a Itàlia el tàndem fran­co­a­le­many s'ha car­re­gat els pri­mers minis­tres ele­gits democràtica­ment (sí, sí, també Ber­lus­coni!) perquè no se'n refi­a­ven, què passa amb Rajoy? Cal molta valen­tia política per anun­ciar els ajus­ta­ments econòmics abans de les elec­ci­ons, però encara se n'ha de ser més, de valent, per apli­car-les sense vacil·lar quan és pos­si­ble que el prin­ci­pal par­tit de l'opo­sició intenti recu­pe­rar-se tirant de veta de la demagògia que ja fa ser­vir ara mateix. Hi ha un munt d'indi­ca­dors que ho pre­sa­gien, començant per una pro­pa­ganda elec­to­ral soci­a­lista que és més pròpia d'un grup extra­par­la­men­tari que no pas del par­tit que ha estat en el govern fins avui. Con­tra una manera de ser no s'hi pot fer res. I els soci­a­lis­tes, no tan sols cata­lans o espa­nyols sinó d'arreu, no han sabut esde­ve­nir l'esquerra libe­ral i res­pon­sa­ble que reclama el segle XXI. Quan els ha fallat el relat, com es diu ara, perquè els mer­cats s'han apro­fi­tat de les feble­ses d'aquell que gasta més del que té, els soci­a­lis­tes han fet figa. I l'únic que han sabut fer és retor­nar a la vella retòrica més o menys mar­xista del segle XIX, la qual, per cert, no lliga gens, per dir-ho a la manera d'Antoni Puig­verd, amb els valors que s'han fomen­tat en l'última dècada: l'indi­vi­du­a­lisme exa­cer­bat i el menys­preu a la cul­tura com a conei­xe­ment i com a ètica, subs­tituïda per un hedo­nisme abra­sa­dor.

I tan­ma­teix, a Cata­lu­nya els son­de­jos pre­ve­uen que el PSC pot man­te­nir-se com a pri­mer par­tit en unes elec­ci­ons gene­rals. Em sem­bla increïble, sobre­tot després de la des­as­trosa gestió del pre­si­dent José Mon­ti­lla al cap­da­vant del govern tri­par­tit i dels enganys del PSOE cap a Cata­lu­nya. Carme Chacón ho nega i diu que el PSOE ha estat lle­ial al país i que si el PSC no ha hagut de votar mai dife­rent del PSOE al Congrés és perquè no calia. Que Santa Llúcia li con­servi la vista i la pers­picàcia! I com és que el PSC, tot i que pro­ba­ble­ment perdrà més de deu dipu­tats, pot que­dar en pri­mer lloc? Doncs perquè CiU encara no ha sabut fer-se seves les clas­ses popu­lars perifèriques que tra­di­ci­o­nal­ment vota­ven soci­a­lista. Tot­hom s'exclama que el PP pugui esca­lar posi­ci­ons a Cata­lu­nya. Però ho farà, si de cas, tal com ja ha que­dat pro­vat a Bada­lona o a Cas­tell­de­fels, a costa dels soci­a­lis­tes. CiU hau­ria de poten­ciar d'una manera clara i sense ver­go­nya el que és una evidència: que si ha esde­vin­gut el prin­ci­pal par­tit cata­la­nista d'aquest país és perquè ha acon­se­guit aple­gar al seu vol­tant per­so­nes d'ide­o­lo­gia libe­ral, demo­cra­ta­cris­ti­ana i soci­al­demòcrata. La clàssica con­fron­tació dreta/esquerra pot­ser ser­veix per expli­car el sis­tema de par­tits espa­nyols, però resulta força defi­citària per expli­car el català. És lògic que ni el PSC ni el PPC no vul­guin adme­tre-ho, perquè el seu frame, per tor­nar a Lakoff, és espa­nyol. El que ja resulta més inqui­e­tant és que aquesta espa­nyo­lit­zació de la política cata­lana impregni la retòrica ofi­cial d'ERC i no cal dir d'ICV-EUiA, que és l'únic argu­ment que té. En l'últim tram de la cam­pa­nya han tor­nat a la càrrega, com si encara fos­sin ali­ats.

A Cata­lu­nya, la gestió de l'endemà de les elec­ci­ons no serà fàcil si els par­tits gua­nya­dors són el PSC i el PP. Amb el xàfec que ha cai­gut damunt nos­tre des del 2006 fins ara, seria irònic i dece­be­dor que els par­tits de l'statu quo espa­nyol copes­sin les pri­me­res posi­ci­ons. S'ima­gi­nen els titu­lars dels dia­ris de l'endemà? Jo, sí. I em pro­du­eix una gran esgar­ri­fança. Per tant, que­den dos dies per madu­rar què ens convé més com a país. Qui vul­gui avançar de veri­tat vers el dret de deci­dir ha de pen­sar que abans és neces­sari arre­ple­gar el suport de la majo­ria a casa. I això només s'acon­se­gueix amb par­tits naci­o­na­lis­tes forts i hegemònics política­ment. D'una altra manera només es fa soroll i no pas política. Una fri­vo­li­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.