Opinió

Batuts de cacau i nutrició

És aliment de fàcil consum i digestió, amb valor nutritiu, una opció per promoure
el consum de productes lactis, en el marc d'una dieta correcta en què la set s'ha de fer passar fonamentalment amb aigua

Que en temps de crisi una empresa se salvi i es quedi a Catalunya és una bona notícia. Però alguna cosa més hi ha quan, en el cas de Cacaolat, aquest fet té una gran ressonància mediàtica. És significatiu que el proppassat 9 de novembre aquest diari li dediqués un destacat a la portada i un article d'Isabel Martínez, corresponsal a Santa Coloma de Gramenet, població on anirà la producció de Cacaolat, amb el títol Un batut per revifar l'economia. Les ciutats del Barcelonès nord (Badalona, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma), amb una situació socioeconòmica força difícil, necessiten fets com aquest. A Santa Coloma fins i tot hi ha hagut un cert rebombori polític perquè es volia celebrar una cacaolatada amb motiu de l'arribada del producte a la ciutat. Ha estat notable que, a diferència d'altres empreses en situació crítica, en aquest cas hi havia competència per salvar-la.

El grup integrat per Cobega- Damm-Victory ha estat el beneficiari de l'adjudicació per part del jutge que porta el procés de desballestament de l'imperi perdut de Nueva Rumasa. Però hi havia altres candidats, també importants i solvents en l'àmbit alimentari, per fer-se càrrec de seguir elaborant el batut de cacau: Central Lechera Asturiana i Vichy Catalan, la qual cosa indica el prestigi de la marca Cacaolat. Una de les empreses derrotades, Central Lechera Asturiana-Ato, dirigida amb intel·ligència per un català que coneix bé el nostre mercat i el món alimentari, després de la decisió, va publicar anuncis a tota plana a diversos diaris per manifestar que seguiran treballant i confiant en Catalunya, com van fer fa uns anys en incorporar en el seu grup la coneguda marca de llet Ato.

Quin és el secret de l'èxit comercial de Cacaolat? Haver aconseguit identificar un producte amb una marca. No crec que siguin moltes les persones que a casa nostra demanen en un bar un batut de cacau o una llet amb cacau, quan amb una sola paraula ja es diu tot. I això que hi ha altres batuts o llets enriquides amb cacau també ben bons i elaborats per empreses amb marques de gran prestigi, però per moltes raons, històriques i de màrqueting, no és el mateix.

El consorci a qui s'ha adjudicat el Cacaolat completa d'aquesta manera la seva oferta d'aigües, begudes refrescants (Cobega) i cerveses (Damm). Si la seva producció contribueix a revifar l'economia de Santa Coloma, el seu consum també contribueix a revifar el nostre organisme. Els ingredients bàsics són llet, component majoritari, sucre i cacau. Això vol dir que es tracta d'una beguda interessant que reuneix el valor nutritiu de la llet, els efectes estimulants suaus del cacau i el gust dolç i les calories del sucre. El valor energètic no és gaire alt. Cent mil·lilitres aporten unes 75 quilocalories, aproximadament el doble que una beguda refrescant normal.

A més, contenen un 3% de proteïnes de bona qualitat nutritiva, uns 100 mil·ligrams de calci i de fòsfor, altres minerals i una certa quantitat d'algunes vitamines, tot procedent fonamentalment de la llet. El contingut en greixos és baix (entorn d'un 1,5 %) i el de colesterol, procedent de la llet, com que ha estat parcialment desnatada, també és molt baix. A més de proporcionar un gust agradable, el cacau hi contribueix amb antioxidants i estimulants suaus. La proporció de sucres és d'un 13%, pràcticament del mateix ordre que la dels sucs de fruites o les begudes refrescants normals. No convé abusar dels sucres, però si no som obesos, diabètics o massa sedentaris, en podem ingerir una certa quantitat al dia, i la que porta un batut de cacau és ben adient.

Es tracta d'un aliment de fàcil consum i digestió, amb un interessant valor nutritiu, que constitueix una proposta agradable per promoure el consum de productes lactis, sempre en el marc d'una dieta correcta en què la set s'ha de fer passar fonamentalment amb aigua. A més, els batuts de cacau tenen un efecte interessant per als que fan esport: la barreja de sucres i proteïnes que aporten facilita la recuperació després de l'exercici, tant o més que les begudes que només porten fonamentalment sucres. Benvinguts siguin, sobretot els que s'elaboren a casa nostra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.