Opinió

Cal una consulta

Consultem al poble quins canvis estructurals
vol prioritzar i quines reformes de l'estat del benestar creu necessàries

L'esce­nari del 2012 i els anys que segui­ran es pre­sen­ten com a temps de grans sacri­fi­cis per a la majo­ria de la població que viu a Cata­lu­nya, es con­si­de­rin a les enques­tes, cata­lans o espa­nyols. Oimés si es con­ti­nua sense abor­dar els grans pro­ble­mes estruc­tu­rals que tenim a dins del país i en relació amb Espa­nya. Després del tri­plet elec­to­ral de CiU, mai com ara cap par­tit havia tin­gut tant de poder con­cen­trat a Cata­lu­nya. I mai com ara, tanta res­pon­sa­bi­li­tat. Aquest poder abso­lut pot fer creure a qui el té que ha rebut un xec en blanc de la ciu­ta­da­nia. Error comès sovint per les grans for­ces del règim de la Segona Res­tau­ració borbònica que han ocu­pat quasi tot l'espec­tre polític, siguin soci­a­lis­tes, popu­lars o con­ver­gents. En els temps de la xarxa i en l'Europa més avançada ja fa temps que la democràcia avança en un sen­tit par­ti­ci­pa­tiu. I els ciu­ta­dans són con­sul­tats en referèndums diver­sos sobre mul­ti­tuds de deci­si­ons de relleu.

Doncs bé, crec que hem arri­bat al punt que des d'aquesta quasi abso­luta posició de poder no es pot traçar uni­la­te­ral­ment una pos­si­ble sor­tida de l'atzu­cac econòmic i social, recla­mant sim­ple­ment a l'opo­sició que doni el seu plàcet silenciós. Con­sul­tem el poble sobre quins camins de canvi estruc­tu­ral vol pri­o­rit­zar i sobre qui­nes refor­mes de l'estat del benes­tar creu real­ment necessàries. I que no se'm doni per excusa la invi­a­bi­li­tat d'un referèndum. Estic par­lant d'un macro­son­deig d'opinió que es fa amb urnes i amb la base demoscòpica que coin­ci­deix amb el cens elec­to­ral, amb col·labo­ració voluntària d'enti­tats civils i suport logístic de les admi­nis­tra­ci­ons locals, i diri­git, perquè no quedi cap lla­cuna legal, pel CEO, enti­tat legi­ti­mada per llei per deter­mi­nar l'opinió pública a Cata­lu­nya.

I qui­nes pre­gun­tes podria incloure que interes­sin a tot­hom? Si fem cas dels pro­gra­mes elec­to­rals de tots els par­tits i no només d'aquells, per ara mino­ri­ta­ris en 5a posició, que defen­sen el dret a deci­dir i la inde­pendència, estem d'acord que hi ha un pro­blema estruc­tu­ral bàsic de finançament injust. En temps de vaques gras­ses ens feia viure per sota les nos­tres pos­si­bi­li­tats, en vaques magres ens con­demna a la misèria i a la rup­tura naci­o­nal i social. 1) Pre­fe­reix la con­tinuïtat i extensió de pla d'ajus­ta­ments dels pres­su­pos­tos públics o la pri­o­rit­zació de l'apro­vació d'un nou sis­tema de finançament de la Gene­ra­li­tat, ins­pi­rat en el con­cert econòmic, que sig­ni­fi­qui la recap­tació i la capa­ci­tat nor­ma­tiva sobre tots els impos­tos gene­rats a Cata­lu­nya? 2) Men­tre es pro­du­eix l'ajus­ta­ment pres­su­pos­tari, vol que aquest ajus­ta­ment afecti pri­o­ritària­ment orga­nis­mes d'inter­me­di­ació i gestió, o ser­veis públics? 3) En el marc de les inver­si­ons creu que s'ha de con­te­nir amb pri­o­ri­tat la des­pesa en vies de trans­port pri­va­des i edi­fi­ca­ci­ons, o les inver­si­ons en cen­tres d'inno­vació i recerca i suports a la pime? 4) En quins àmbits està dis­po­sat que s'intro­du­ei­xin mesu­res de copa­ga­ment: salut, ense­nya­ment, ser­veis soci­als o en cap? 5) Per vostè, quina política és pri­o­ritària, la de salut o la d'edu­cació?

La con­sulta tin­dria una doble vir­tut: seria una immensa cam­pa­nya pedagògica que faria créixer els nos­tres elec­tors de l'estadi de cli­ents polítics a ciu­ta­dans
lliu­res, i una immensa potència per legi­ti­mar tant la nego­ci­ació del con­cert econòmic i con­següent plan­tada, si és el cas,
per part del govern català, com les polítiques d'ajus­ta­ment que men­tres­tant tocarà fer.

Si no hi ha una vin­cu­lació directa entre con­sulta popu­lar per superar el model injust de finançament i assumpció d'ajus­ta­ments, altra­ment dits reta­lla­des, que no dema­nin fe i segui­disme a unes polítiques i acti­tuds que serien com la dels guar­di­ans del gueto.

La frase de Duran l'endemà d'haver arra­sat a les urnes, “si no s'obté el pacte fis­cal, no passa res”, és molt simp­tomàtica. Passa que con­ti­nu­a­ran les reta­lla­des indis­cri­mi­na­des, sense refor­mes, i es tren­carà la cohesió naci­o­nal cata­lana



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.