Opinió

La contraportada

Les propietats de l'aire

Hi ha gent afectada d'una curiosa variant de l'anorèxia que segueix veient greixos en una societat del benestar que ens està quedant amb la pell i l'os

No tot­hom troba el mateix oxi­gen quan obre la boca. Ara, per exem­ple, els que davant les cla­mo­ro­ses escas­se­tats de la hisenda pública són par­ti­da­ris de reta­llar sense pie­tat, quan ins­pi­ren, aga­fen molt més aire que els que sug­ge­rei­xen que pot­ser con­vin­dria incre­men­tar els ingres­sos amb una fis­ca­li­tat pro­gres­siva i un com­bat deci­dit con­tra el frau fis­cal. Que, per cert, es veu que pro­ce­deix majo­ritària­ment de les grans for­tu­nes, les grans empre­ses i la banca, com en una teo­ria cons­pi­ra­tiva. En l'actu­a­li­tat, els que denun­cien les rigi­de­ses de la burocràcia pública, una certa indolència en el fun­ci­o­na­riat o les dila­ci­ons que esca­nyen la vita­li­tat de les ini­ci­a­ti­ves pri­va­des, tro­ben un aire molt més net i trans­pa­rent per pro­pa­gar les seves cer­te­ses i rei­vin­di­car l'apri­ma­ment de l'admi­nis­tració, que els que man­te­nen que enlloc està escrit que l'Estat no hagi de ser eficaç, o que la recerca del bene­fici no acos­tuma a garan­tir bons ser­veis públics, o que algú ha de vet­llar pels interes­sos col·lec­tius, o que la presència de l'Estat és essen­cial per cohe­si­o­nar, redis­tri­buir i apai­va­gar les desi­gual­tats.

La com­po­sició actual de l'atmos­fera és la que és i fins i tot hi ha qui, com si estigués afec­tat d'una curi­osa vari­ant de l'anorèxia, segueix veient grei­xos i sac­sons en una soci­e­tat del benes­tar que ens està que­dant amb la pell i l'os, i en una admi­nis­tració abso­lu­ta­ment des­bor­dada i per tant ine­fi­ci­ent. Massa sec­tor públic i massa fun­ci­o­na­ris diuen, sense saber o sabent per­fec­ta­ment, que vivim en un dels països d'Europa on menys hi ha d'una i altra cosa. Massa sin­di­cats i massa bel·ligerància caïnita, diuen, on només hi ha les feble­ses i les doci­li­tats pròpies d'un país amb un petitíssim índex d'afi­li­ació, i així ens va. El con­tin­gut de l'aire que, segons aquell vers que fa uns anys va esde­ve­nir cèlebre, exi­gim tretze vega­des per minut, ha can­viat molt en els dar­rers temps, espe­ci­al­ment a aquesta banda del món. Ha can­viat tant, hem donat tanta pri­o­ri­tat a les com­pli­ci­tats situ­a­des en les lògiques naci­o­nals i les ten­si­ons de les for­ces centrípetes i centrífugues, que no sé si hem de començar a patir pel model social que cons­trui­rem si mai aquest país esdevé final­ment sobirà i acon­se­guim la clau de la caixa i la caixa sen­cera. De moment, però, ens hem situat com a líders des­ta­cats en la des­trucció de l'estat pro­tec­tor que ens ha d'allu­nyar de la selva i en la coar­ta­des ideològiques que ho sus­ten­ten. Si després de cada ender­roc les vícti­mes alcen la veu, un dit situa sem­pre la res­pon­sa­bi­li­tat ter­res endins, i et que­des amb la des­a­gra­da­ble per­cepció que els que ho denun­cien, encara que tin­guin raó, encara que invo­quin argu­ments incon­tes­ta­bles i prin­ci­pis sagrats, que­den imme­di­a­ta­ment sense alè. I és que aquí, l'oxi­gen, com tan­tes altres coses, està mal repar­tit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.