Opinió

La fatiga

Si estem, com sembla, cansats els uns dels altres, no hi ha altra sortida que partir peres, civilitzadament, cadascú a casa seva i amb voluntat de bon veïnatge

La llu­nya­nia espi­ri­tual entre Cata­lu­nya i Espa­nya té una llarga història i s'enfonsa en la nit del temps. La distància s'ha anat engran­dint i ha cone­gut noms dife­rents, en boca de per­so­nes no sos­pi­to­ses de ser, en prin­cipi, inde­pen­den­tis­tes. “Des­a­fecció”, n'han dit uns, “des­a­pego”, els altres, per fer referència al pro­gres­siu des­plaçament de posi­ci­ons que, cada dia que passa, es va pro­duint. Els dar­rers anys el ritme s'ha acce­le­rat i ha dei­xat pas a una situ­ació nova, arri­bada gai­rebé de forma imper­cep­ti­ble, que no ha estat d'un dia per l'altre, ni resul­tat d'un canvi brusc: la fatiga. Cada cop hi ha més gent que n'està can­sada, d'aquesta situ­ació, gent de totes les edats, clas­ses soci­als, ide­o­lo­gies, orígens geogràfics i sen­ti­ments naci­o­nals diver­sos, gent unida, però, per una sen­sació com­par­tida: la fatiga d'Espa­nya. I va impo­sant-se un cert estat d'ànim, una consciència més majo­ritària, d'escassa ela­bo­ració política, però de fàcil cons­ta­tació pràctica: amb Espa­nya no hi ha res a fer. A aquesta con­clusió hi arriba molta gent a con­tra­cor, perquè són molts els que s'han pas­sat la vida pre­di­cant i cre­ient just el con­trari. En rea­li­tat, no és més que la demos­tració del fracàs d'una idea con­ci­li­a­dora i, alhora, ingènua per impos­si­ble: la con­cepció d'Espa­nya com un estat on poder viure, en igual­tat de con­di­ci­ons, diver­ses naci­ons, cul­tu­res i llengües, sense hege­mo­nies ni dis­cri­mi­na­ci­ons. La invi­a­bi­li­tat d'un estat espa­nyol plu­ri­na­ci­o­nal i plu­ri­lingüístic de debò ja era evi­dent, però no sem­blava moles­tar gaire, mal­grat que hi hagués qui s'entestés a tirar per car­re­rons sense sor­tida com el fede­ra­lisme o simi­lars.

Ara, però, la reacció es pro­du­eix davant un doble esce­nari simul­tani. D'una banda, la cata­la­nofòbia fas­ti­gosa, obses­siva, malal­tissa, “racista”, diríem si fóssim una raça, cosa que feliçment no som. Una acti­tud d'odi a Cata­lu­nya i als cata­lans, amb una vis­ce­ra­li­tat irra­ci­o­nal pre­sent en mit­jans de comu­ni­cació públics i pri­vats, en comen­ta­ris espon­ta­nis de polítics i jut­ges, poli­cies i mili­tars, en cançons i acu­dits, en mil històries i mun­tat­ges d'inter­net. Una cata­la­nofòbia que es fa també insu­por­ta­ble a tants cata­lans amb orígens fami­li­ars a Espa­nya, no tan sols, doncs, als autòctons amb lli­natge nos­trat de Jaume I ençà. L'altre és menys de pell i més de but­xaca, de cap, de sen­tit comú. Parlo de la ruïna econòmica que sig­ni­fica Espa­nya per a la soci­e­tat cata­lana, a l'obs­ta­cle al crei­xe­ment econòmic, al fre al benes­tar, a l'impe­di­ment a la moder­nit­zació, a l'empo­bri­ment com a país i a la pèrdua per­ma­nent d'opor­tu­ni­tats, amb gran dila­pi­dació de diners públics en llocs impro­duc­tius, com ara grans infra­es­truc­tu­res, men­tre hem d'anar pel món lli­gats a una mala marca com és “Espa­nya”.

Simultània­ment, però, a aquesta fatiga, se n'està pro­duint una altra, no per més nova, menys impor­tant: la fatiga espa­nyola de Cata­lu­nya. No són pocs els cer­cles en què comen­ta­ris del tipus “si no están cómodos en España, pues que se vayan”, hi sovin­te­gen, i com més va més. Per a alguns sec­tors de la soci­e­tat espa­nyola, Cata­lu­nya ha esde­vin­gut un país antipàtic, ina­guan­ta­ble i, sobre­tot, incom­pren­si­ble i inas­si­mi­la­ble. No els cap al cap l'existència d'una cul­tura cata­lana inde­pen­dent, d'una llen­gua naci­o­nal emprada per totes les clas­ses soci­als i amb gran capa­ci­tat d'incor­po­rar-hi nous par­lants pro­ce­dents de la immi­gració, així com un neguit empre­sa­rial i intel·lec­tual per ser pre­sents, amb natu­ra­li­tat, en l'àmbit inter­na­ci­o­nal. Si estem, com sem­bla, can­sats els uns dels altres, si ells no ens han fet des­a­parèixer com a poble i nosal­tres no ens hem des­em­pa­lle­gat de l'estat, no hi ha altra sor­tida que par­tir peres, civi­lit­za­da­ment, cadascú a casa seva i amb volun­tat de bon veïnatge. Com diria Amos Oz, par­lant d'Israel-Pales­tina, “Aju­deu-nos a divor­ciar-nos”. Doncs, això.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.