Opinió

Temps de cireres, vespes i pirateria digital

Aquest temps d'incoherència impressionant, enorme, majúscula,
invita a madurar –o verolar– com
les cireres

Les cire­res ja vero­len; el vent i les abe­lles han fet una bona feina de pol·linit­zació, tot i la presència d'una vespa asiàtica, una tal vetu­lina, que ataca els ani­mals més dis­ci­pli­nats del món. Deia Albert Ein­stein que si les abe­lles des­a­pa­re­gues­sin del pla­neta, als humans ens que­da­rien qua­tre anys de vida. Tot i la vespa made in China, la natura actua amb una coherència impe­ca­ble, amb meca­nis­mes com­pen­sa­to­ris. Quan un cire­rer està gamat –és a dir, fotut– i a punt de morir, fa més cire­res que mai. És una manera lògica de com­por­tar-se; com que me n'he d'anar, dei­xaré un record abun­dant i pro­duc­tiu.

Entre les per­so­nes, en canvi, el com­por­ta­ment cohe­rent és poc habi­tual. Aquests dies el món de la cul­tura ha gene­rat algu­nes de les poques bones notícies que podem escol­tar a diari: la situ­ació lec­tora al nos­tre país mos­tra que, per pri­mer cop, superem el milió de lec­tors de lli­bres en català, una dada que indi­ca­ria la nor­ma­li­tat edi­to­rial en la nos­tra llen­gua. Però el món dels lli­bres també té ves­pes ene­mi­gues que no pro­ve­nen d'Àsia sinó dels usu­a­ris d'aquí.

Una altra dada sor­pre­nent és que, mal­grat la xifra ante­rior, les ven­des de lli­bres han cai­gut per efecte de l'abe­got pira­te­ria. Ja arri­bem a un per­cen­tatge de 49,3% de taxa de pira­te­ria en lli­bres digi­tals. Les edi­to­ri­als han anun­ciat que aquesta tendència pot fer peri­llar més de vint mil llocs de tre­ball a Cata­lu­nya i recla­men una legis­lació eficaç que per­se­gueixi les descàrre­gues il·legals. Si la situ­ació els pre­o­cupa, també s'hau­rien de plan­te­jar seri­o­sa­ment crear un mer­cat legal basat en preus més bai­xos. Pel que fa als usu­a­ris, ja se sap, se'ls ha fet creure que amb l'ADSL ho tenien tot gra­tis i, tu diràs, qual­se­vol paga. És així. A vega­des, per jus­ti­fi­car-nos, al·leguem que una mica d'inco­herència és salu­da­ble, i pot­ser sí que ho és, si ens refe­rim a tenir una certa tolerància al desor­dre, la dis­tracció i la rauxa, que també for­men part de la nos­tra natu­ra­lesa. Però la coherència no es refe­reix a res d'això sinó a la capa­ci­tat d'actuar segons allò que con­si­de­rem els nos­tres prin­ci­pis, de manera que les nos­tres parau­les i les nos­tres acci­ons no esti­guin massa allu­nya­des entre si. I aquí sí que pun­xem sovint.

La diada extra­or­dinària que dei­xem enrere també va posar en evidència la inco­herència dels que escri­vim. Cer­ta­ment, és difícil saber estar al lloc que et per­toca, encara més quan el teu lli­bre no és a la llista dels més venuts o et toca com­par­tir taula de sig­na­tu­res amb algun per­so­natge famós. Tan­ma­teix, és aquí quan tens la pos­si­bi­li­tat d'apren­dre de la situ­ació. L'endemà de la diada vam saber que el direc­tor de la Càtedra d'Ethos de la URL, el pro­fes­sor Fran­cesc Tor­ralba, va mar­xar empi­pat perquè havia de sig­nar al cos­tat d'Ana Obregón, Mario Vaque­rizo i Risto Mejide. També hi ha autors que diuen sen­tir-se com per­nils expo­sats a l'apa­ra­dor, que per­den l'opor­tu­ni­tat magnífica de par­lar amb la gent, viure els rep­tes amb humor i apro­fi­tar per fer conei­xen­ces.

Escriure és un gran exer­cici d'humi­li­tat i de mesura, tant li fa quin lloc ocu­pis al rànquing. Sense coherència no es pot fer res de bo. La mani­pu­lació de xifres, les men­ti­des i l'engany des­ca­rat a què ens tenen acos­tu­mats alguns gover­nants és la pit­jor forma de pira­te­ria. Hi ha excep­ci­ons, per­so­nat­ges com Guar­di­ola. Diu el que sent, parla de bui­dar-se i d'omplir-se, ter­mes que uti­lit­zem també en el procés d'escrip­tura. Parla de tor­nar a reco­brar la il·lusió, fet que esta­ria bé apli­car a tots els àmbits de la nos­tra vida per­so­nal i col·lec­tiva. Aquest temps d'inco­herència impres­si­o­nant, enorme, majúscula, invita a madu­rar –o vero­lar– com les cire­res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.