a quatre mans

Informe al Comitè Central

La presentació de llibres ha estat un motiu de trobada d'antics companys de viatge

De tot allò quasi han pas­sat trenta-cinc anys, un temps que ha anat mode­lant figu­res dis­tin­tes de les que ales­ho­res lluïen joven­tut i ide­a­ris. Érem joves arris­cats que crèiem que quasi tot era pos­si­ble, fins que ens encallàrem en el debat entre reforma o rup­tura, segurs que teníem raó o, almenys, argu­ments de futur. La rea­li­tat, impla­ca­ble, espe­rava a la can­to­nada i ens féu des­per­tar del somni. Després, deser­ci­ons, traïcions, bifur­ca­ci­ons de camins, can­sa­ment i la recerca de noves fron­te­res en parat­ges inex­plo­rats. Es tren­ca­ren les cèl·lules i no ens férem lloc en les agru­pa­ci­ons. De tot, han pas­sat molts anys.

No fa gaire, la lli­bre­ria Sal­ta­martí con­vo­cava a l'Espai Betúlia per par­lar del nou lli­bre d'Enric Juli­ana, un dels joves dei­xe­bles de Moreno Mau­ri­cio que mama­ren leni­nisme en èpoques tur­bu­len­tes i que ara viu a Madrid i ana­litza el dia a dia de la política amb els ulls de qui en sap un niu de tot el que l'envolta. La pre­sen­tació de La deriva de España fou una ocasió de retro­ba­ment de vells mili­tants, d'antics com­panys de viatge, d'amics de vivències i d'algun des­pis­tat, dels que sem­pre hi ha a les pre­sen­ta­ci­ons de lli­bres amb autors d'una certa aura. L'agru­pació local feia temps que no es mos­trava tan con­cor­re­guda i els records dels bons temps fins feren sal­tar alguna lla­gri­meta. Per moments, la cèl·lula Cis­ne­ros es reac­tivà i algu­nes con­fes­si­ons pri­va­des es feren públi­ques, per les indis­cre­ci­ons de qui escriu aquesta crònica i pel cor obert de Juli­ana. Els que pensàvem can­viar el món, o almenys sac­se­jar Bada­lona, fèiem, a l'Espai Betúlia, reco­nei­xe­ment explícit que ja ha arri­bat l'hora d'expli­car bata­lle­tes.

Però no hi ha pri­mera part sense segona ni pic sense repicó, i, nova­ment, en Gerard i la Sílvia, els lli­bre­ters del Sal­ta­martí, ens con­vo­ca­ren al seu cau a la pre­sen­tació d'Un llac en fla­mes, la pri­mera novel·la del poeta Hilari de Cara, veri­ta­ble iden­ti­tat de Fred, aquell jove comu­nista que a les dar­re­ries del fran­quisme s'aixecà en una atapeïda sala del museu i per pri­mera vegada pro­nuncià un saluda públic en nom del PSUC, davant una con­currència boca­ba­dada i una militància a la qual tre­mo­la­ven les cames. El 1980 Fred es féu fonedís a Bada­lona i va ater­rar a l'ambai­xada de Nova York, i anys després esta­bi­litzà la vida a les Illes, al petit nucli des Llom­bards i en altres racons mallor­quins.

Al Sal­ta­martí, a l'entorn de Fred no es reuní l'agru­pació bada­lo­nina; dime­cres pas­sat, amb l'excusa d'un llac en fla­mes, s'aplegà la cèl·lula, el nucli dur del comitè cen­tral, la fracció intel·lec­tual del comitè psu­quero que dirigí, amb encert, la política alter­na­tiva a la ciu­tat en temps del traspàs del dic­ta­dor. Homes i dones de dura militància con­fi­gu­ra­ven un públic mono­co­lor, només tren­cat per un libe­ral exre­gi­dor con­ver­gent, amic d'amics, i un pre­sumpte aristòcrata que mai no ha estat gaire res. Pel que fa a la resta, comu­nis­tes con­vençuts i com­panys de viatge s'abraçaren fra­ter­nal­ment o només se salu­da­ren man­te­nint les distàncies que mar­quen la cor­te­sia però que recor­den la història.

Fred i el cama­rada Simón –o era l'Enric Juli­ana?– dei­xa­ren constància que seguei­xen ela­bo­rant els infor­mes per al comitè cen­tral, mal­grat que aquest ja no hi és ni se l'espera. I amb un públic ren­dit a l'evidència es feren con­fes­si­ons incon­fes­sa­bles i fins i tot el poeta reco­negué que, a es Llom­bards, havia fet de con­tra­ban­dista. Per camins natu­rals, la con­versa portà a Sicília, a la màfia, a la política i a Bada­lona. La història, diuen, és cíclica i sem­pre torna al lloc de sor­tida. Con­tra tota intuïció, no es parlà del Roam ni de les rela­ci­ons d'amor i desa­mor dels comu­nis­tes i els anar­cos de l'època, una crònica de la qual es man­te­nen algu­nes con­seqüències.

Final­ment, la pre­sen­tació del lli­bre es con­vertí en un agra­da­ble pas­seig lite­rari, men­tre, amb els ulls humits, tots recordàvem Miquel Stro­goff, amb les mira­des fixes a les pla­nu­res sibe­ri­a­nes i els tàrtars con­ver­tint el llac en fla­mes. Vençut i des­ar­mat l'Exèrcit Roig i amb els libe­rals asso­lint els dar­rers objec­tius, els últims post­co­mu­nis­tes es dedi­quen a la lite­ra­tura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.