Opinió

FLORS I VIOLES

L'exposició i els alcaldes

L'espectacular edició de les orquídies del 1982 la possibilità la compra directa a Madeira
Del 82 al 90 van ser anys gloriosos. S'afegiren els claustres de la catedral i Sant Domènec

L'expo­sició de flors ha tin­gut sem­pre un lli­gam amb els alcal­des. Uns perquè un fami­liar pròxim hi par­ti­ci­pava, altres perquè els agra­da­ven les flors i tots perquè era interes­sant per a la ciu­tat. L'espec­ta­cle, ves­tit de cul­tura i amb ressò català, al sud de l'Estat francès i a les províncies veïnes, té molts valor afe­gits. Fins al 1957, però, va ser una anècdota ciu­ta­dana. En ini­ciar el 1958 l'expansió a Sant Pere de Galli­gants, l'alcalde Pere Ordis i Llach la veié amb interès i inicià l'ajuda amb la uni­tat d'obres i ser­veis de l'Ajun­ta­ment. El cap, l'apa­re­lla­dor Eulogi Bor­das, entu­si­asta col·labo­ra­dor, faria història.

El 1967, l'alcal­dia passà a Josep Bonet i Cufí, el qual seguí la línia de l'ante­rior. El 1972 va ser relle­vat per Ignasi de Ribot i de Balle. En aquest període s'incor­porà la plaça dels Jurats. L'Asso­ci­ació Amics de les Flors tre­ballà a par­tir del 1976 incor­po­rant els jar­dins
de la Fran­cesa i del Doc­tor Figue­ras, el claus­tre de la cate­dral i Sant Nico­lau.

El 1979 assolí l'alcal­dia Joa­quim Nadal i Far­re­ras. Seguí l'ajuda dels equips d'obres, impres­cin­di­ble per a l'expansió de l'expo­sició. Nasqué, però, un pro­blema. La direc­tora del Museu d'Arque­o­lo­gia de Sant Pere, Aurora Mar­tin, digué que l'edi­fici no era res­pec­tat. Amb el suport del pre­si­dent de la Dipu­tació, Arcadi Cal­zada, el 1981 ens aco­mi­a­da­ren de Sant Pere, d'on sortírem amb el pres­tigi per senyera. L'alcalde no mogué fitxa. Ens digue­ren que Sant Domènec podria aco­llir l'expo­sició.

L'església, con­ver­tida en quar­ter i qua­dra el 1835, va ser deni­grada tot un segle, fins a la Guerra Civil del 1936. El 1939 va ser camp de con­cen­tració. Després passà a quar­ter d'infan­te­ria fins al tras­llat a la nova caserna d'Emili Gra­hit, als anys cin­quanta. Els domi­nics, el 1957, cele­bra­ren el res­cat, però en no reco­brar el con­vent ocu­pat pel govern mili­tar, ho dei­xa­ren estar. A tres metres d'altura s'hi havia cons­truït un sos­tre per a la tropa que havia malmès les colum­nes i a sota, l'esta­ble on hi havia hagut les mules, era ara habi­ta­cle de sense sos­tre i dro­go­ad­dic­tes i res­tava ple de jaços de cartró i sem­brat de xerin­gues. Un exèrcit de rates ens dis­putà la pro­pi­e­tat. La major part del pavi­ment de pedra havia des­a­pa­re­gut, no hi havia esco­mesa d'aigua i llum i hi plo­via com al car­rer. Recor­dava un capítol d'Els mise­ra­bles de Vic­tor Hugo, als soter­ra­nis de París. Era l'hivern del 1981.

Temerària­ment, decidírem envair-lo i afron­tar la neteja de l'edi­fici i la repa­ració de pavi­ment i teu­lada per poder rea­lit­zar l'expo­sició. Un pro­blema aterrà a Sant Domènec: per emple­nar-ho eren necessàries tres vega­des més de flors. Una gestió al mer­cat de flors de Vilas­sar ens per­meté com­prar a preus molt reduïts. L'espec­ta­cu­lar edició de les orquídies del 1982 la pos­si­bi­lità la com­pra directa a un cul­tiu de l'illa de Madeira. Por­ta­des a l'aero­port del Prat, van cos­tar la quarta part d'un majo­rista de Mer­ca­barna.

L'asso­ci­ació i l'expo­sició, des de l'inici del seu mari­datge, es por­ta­ren empre­sa­ri­al­ment. Els “Què et sem­bla?” i els “Com anem?” foren subs­tituïts pel pres­su­post i una comp­ta­bi­li­tat rigo­rosa. La veri­tat és que es movien molts diners. Una ben pla­ni­fi­cada cam­pa­nya de màrque­ting de tres anys tri­plicà el nom­bre de visi­tants.

Del 1982 al 1990 van ser anys glo­ri­o­sos. S'afe­gi­ren els claus­tres de la cate­dral i Sant Domènec, els banys àrabs i les Sarraïnes. S'ins­tal·là la il·lumi­nació del recinte i els qua­dres elèctrics. Cobega oferí motors, bom­bes i maquinària per mun­tar un espec­ta­cle de llum, aigua i so, rea­lit­zat pels tècnics de la seva planta de Sarrià de Ter, diri­gits per Miquel Tous i Ricard Baró. El cap tècnic de la cadena d'emis­so­res Ona Cata­lana, David Marca fill, es féu càrrec del so. Va ser espec­ta­cu­lar i total­ment dife­rent cada any.

L'alcalde Nadal visqué una experiència única. Citat al cap­ves­pre, tan­cada i neta l'expo­sició, es pre­sentà intri­gat. Ben sol, situat al mig del recinte, s'ini­ci­a­ren els jocs d'aigua. Seguí la llum i el so d'un cant gre­gorià dels mon­jos de Santo Domingo de Silos. Nadal restà immòbil, en silenci, corprès, gau­dint d'uns moments irre­pe­ti­bles, ino­bli­da­bles. El pla psi­cològic fallà, ja que ens retirà l'assig­nació en metàl·lic i retallà l'ajuda de les bri­ga­des d'obres. Tot i així, l'èxit crei­xent acom­panyà l'expo­sició. A menys escala, el màrque­ting seguí i la xifra de visi­tants es mul­ti­plicà. Però vet aquí que el rec­tor de la uni­ver­si­tat, Josep M. Nadal, ens mani­festà per carta, poc abans d'obrir l'expo­sició del 1990, que una set­mana després de tan­car havíem de dei­xar lliure el recinte. No hi val­gue­ren precs. “Hem d'ini­ciar les obres de l'aula magna”, va dir. L'alcalde “no podia fer-hi res”, tot i que les obres tri­ga­ren anys a fer-se. Allí van que­dar les repa­ra­ci­ons de teu­lada, colum­nes, pavi­ment, por­tes i fines­trals. De les ins­tal·laci­ons elèctri­ques, d'aigua i so, ho deixàrem tot. A part d'un gra­pat de mili­ons, hi que­da­ren les il·lusi­ons i la cer­tesa d'haver fet quel­com valuós per Girona. L'empresa que jo diri­gia, Cobega, recu­perà motors
i bom­bes. La resta d'equip dels sor­ti­dors, regu­la­dors, vàlvu­les i tem­po­rit­za­dors, de gran pressió i pre­cisió, fets a mida cada any, cos­ta­ren entre dos i tres mili­ons de pes­se­tes cadas­cun dels nou anys que durà. Sols ser­vien per a un lloc sem­blant. Ana­ren a les escom­bra­ries.

L'any 1991 no hi hagué expo­sició i el 1992 fórem reque­rits per con­ti­nuar sense Sant Domènec. Pre­si­dent fun­da­dor de l'asso­ci­ació, per dig­ni­tat vaig dimi­tir, que crec que és el que s'espe­rava que fes. El pro­ta­go­nisme el volia l'Ajun­ta­ment. Els altres –ho entenguí– s'incor­po­ra­ren al nou lide­ratge. Cap alcalde m'ha donat mai les gràcies. Tan sols l'alcal­dessa –tocada per algú– em dedicà una lito­gra­fia, amb dades errònies. No han tin­gut temps, és clar, perquè sols he estat 10 anys col·labo­ra­dor, 17 pre­si­dent de l'Asso­ci­ació Amics de les Flors, rea­lit­za­dors de l'expo­sició, i 22 cro­nista de la mateixa a El Punt. Total res! “On va ara aquest? De què parla?”, diran alguns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.