Opinió

Precarietat de ser català

La riquesa de Catalunya
no rau en la capacitat de fer diners
ni de guardar-los, sinó més aviat en
la creativitat per somiar-se en tradicions antigues o noves, tot seguint un líder

L'arqui­tec­tura d'aquest arti­cle se sus­tenta en dos his­to­ri­a­dors, un de britànic: Eric J.E. Hobs­bawm, figura intel·lec­tual de pri­mera mag­ni­tud, mar­xista fins al moll de l'os i una de les ments més pre­cla­res en l'evo­lució del pen­sa­ment polític euro­peu, dins de la seva cele­brada tri­lo­gia: The Age of Revo­lu­tion, The Age of Capi­tal i The Age of Empire; cone­gut, sobre­tot, per un con­cepte: el de tra­di­ci­ons inven­ta­des, o sigui, aque­lles inven­ci­ons tra­di­ci­o­nals a les quals donen suport, majo­ritària­ment, par­tits polítics de caràcter naci­o­na­lista, men­tre dibui­xen fal­ses rea­li­tats històriques sobre una dis­minuïda iden­ti­tat naci­o­nal. Per exem­ple, el dar­rer Sant Jordi, dia del lli­bre i la rosa, seria, per Hobs­bawm, una tra­dició inven­tada.

L'altre his­to­ri­a­dor és el Pare Hilari Raguer, monjo bene­dictí, ara a Mont­ser­rat. Si bé cal­dria aten­dre l'àmplia diver­si­tat de la seva obra, vol­dria rumiar sobre un arti­cle que publicà fa un temps i que, en l'aspecte per­so­nal, ha fet res­so­nar una vella i cone­guda música sobre la pre­ca­ri­e­tat de ser català, en aquest temps mate­ri­a­lista i rela­tiu a la Pas­qua.

El títol de l'arti­cle: Pri­mer mis­teri de glòria, on amb la seva habi­tual pre­cisió cata­loga l'ava­tar d'aquest mis­teri que com­me­mora la resur­recció de Jesu­crist i que és para­digma de tot el Rosari Monu­men­tal de Mont­ser­rat. Els per­so­nat­ges són reals i mítics alhora. Ens assa­ben­tem que, en la dis­tri­bució, aquest mis­teri va ser assig­nat a l'Orde dels Cava­llers del Sant Sepul­cre i als mili­tars cata­lans, i que va que­dar poste­ri­or­ment a les mans de la junta de la Lliga la decisió d'assig­nar la feina. Varen esco­llir l'arqui­tecte Antoni Gaudí, que el 15 de maig de 1903 exposà la seva genial idea: un monu­ment enca­rat a l'ori­ent, signe de renai­xe­ment diari, el qual con­sis­ti­ria en una cova exca­vada a la paret de la roca, on hi hau­ria un con­junt escultòric amb el sepul­cre, les san­tes dones i l'àngel que anun­ci­ava la resur­recció. La imatge del Crist res­sus­ci­tat que­da­ria enlai­rada, tot recol­zant el con­cepte de l'Ascensió, i aquesta imatge seria de bronze dau­rat per tal que, en l'equi­nocci de pri­ma­vera, coin­ci­dint amb la cele­bració de la Pas­qua; la pri­mera llum, en tren­car l'alba, il·luminés l'escul­tura sig­ni­fi­cant l'ascensió de Crist. El pro­jecte no va pros­pe­rar. Tant per pro­ble­mes estètics com econòmics va que­dar al calaix, fins tretze anys després que l'enllestí l'arqui­tecte Jeroni Mar­to­rell. Va ser el dar­rer mis­teri del Rosari Monu­men­tal.

Em per­meto citar l'arti­cle: “El que ara vol­dria remar­car és el sim­bo­lisme patriòtic que la Lliga, d'acord amb el seu ideal fun­da­ci­o­nal, li volgué con­fe­rir, més enllà del sen­tit estric­ta­ment religiós, però arre­lat en ell. Encara es pot veure, damunt l'exca­vació de la cova i com pre­si­dint el con­junt, un escut de Cata­lu­nya, con­fec­ci­o­nat amb la tècnica gau­di­ni­ana del tren­cadís i, més avall, la placa d'ofrena, de bronze, amb aquesta dedi­catòria: “La Lliga Espi­ri­tual de Nos­tra Senyora de Mont­ser­rat, en nom de la pie­tat de Cata­lu­nya, fa ofrena d'aquest mis­teri, signe de tota resur­recció” (el subrat­llat de les dar­re­res parau­les del pare Hilari). Deu anys abans, el 1906, Prat de la Riba havia expli­ci­tat aquest sim­bo­lisme quan va escriure que aquell monu­ment vol­dria ser “l'home­natge dels homes nous de la política cata­lana”, i hi afe­gia que “el mis­teri radi­ant de la resur­recció de Jesu­crist és l'humil home­natge del nos­tre renai­xe­ment, de la nos­tra resur­recció naci­o­nal, a la resur­recció suprema de la Suprema Vida”. Aquesta apa­rent dico­to­mia entre resur­recció per­so­nal i naci­o­nal és el mis­satge que m'ha sotra­gat, i no perquè sigui una apo­lo­gia del naci­o­nal­ca­to­li­cisme, sinó més aviat del naci­o­nal­cris­ti­a­nisme, que em porta a ser un fer­vent advo­cat d'inven­tar i recu­pe­rar tra­di­ci­ons, noves o anti­gues que ens por­tin a sor­tir de la pre­ca­ri­e­tat espi­ri­tual que, avui dia, vol dir ser cata­lans. Cons­ci­ent que la riquesa de Cata­lu­nya no rau en la capa­ci­tat de fer diners ni de guar­dar-los, sinó més aviat en la cre­a­ti­vi­tat per somiar-se en tra­di­ci­ons anti­gues o noves, tot seguint un líder.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.