Opinió

Apunts

Fumeral

Plego, i de camí cap a casa passo pel passeig de Colom de Barcelona. Observo com el conductor d'un automòbil, davant meu, llença una burilla al terra. Cau damunt de l'asfalt i no passa res. El conductor no ha matat la burilla al cendrer de l'automòbil perquè deu voler conservar-lo net. Per si vénen visites, crec. Potser el conductor ha fet el gest automàticament, sense adonar-se'n, perquè l'ha repetit centenars de cops. Qui sap si algun dia ho ha fet en una carretera i és al darrere d'algun dels incendis que han castigat i castiguen Catalunya.

Ara es demana un càstig exemplar per als conductors que van causant incendis, alguns dels quals es cobren vides humanes. Per cert, no tinc cap esperança que el conductor –o l'acompanyant, més probablement–, que va provocar el foc de Portbou se senti gaire culpable per la seva negligència. A hores d'ara ja haurà fet les racionalitzacions oportunes. Sí, ja saben: les racionalitzacions són les mentides que ens expliquem per tranquil·litzar la nostra consciència.

Com ara dir que si el bosc estigués net no hi hauria hagut cap incendi. Com ara dir que sense retallades el foc no hauria tingut conseqüències fatals. Totes aquestes explicacions i d'altres, que alguns estan repetint amb la millor de les intencions, són veritat en part. Però el fet substancial és que si qui va llençar la burilla hagués estat una persona responsable, l'incident no hauria ocorregut. No hi ha res que pugui substituir la nostra responsabilitat amb els altres i l'entorn. Però quan la irresponsabilitat és norma de vida, ja poden anar endurint les sancions, ja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.