Opinió

“Què deixaré als meus fills?”

És aquesta transferència de deute
entre generacions, de la qual ningú, absolutament ningú, en parla,
llevat del senyor Basté...

Adam Smith, filòsof i eco­no­mista, escri­via el 1770 que la raó per la qual la Xina patia un “atu­rat estat de crei­xe­ment” era con­seqüència de les seves pròpies “lleis i ins­ti­tu­ci­ons”. Ara en tin­dria una opinió ben dife­rent, del crei­xe­ment de la Xina i l'atu­ra­ment de la soci­e­tat occi­den­tal. Però les raons serien les matei­xes: el fun­ci­o­na­ment, o no, de lleis i ins­ti­tu­ci­ons.

La pre­gunta del titu­lar la for­mulà, si no estic mal­fi­xat, Jordi Basté a RAC1 i té un abast excep­ci­o­nal. Vol­dria esbri­nar per què aquesta sim­ple pre­gunta, lli­gada amb el calen­dari de la vida i la manca de reflexió per part d'aquells que tenen la clau de la caixa, no està en l'agenda, ni en el debat naci­o­nal. Els crítics de la democràcia, com a sis­tema mone­tari i social d'occi­dent, fa temps que apun­ten a una pèrdua de con­fiança en els polítics, la política i les ins­ti­tu­ci­ons que aquesta admi­nis­tra. Recordo el cas del senyor Dívar, la senyora Munar, el de Bankia, o que Bunga Bunga Ber­lus­coni vul­gui tor­nar a pre­sen­tar-se, per esfe­reir-me en pri­vat. Tot i que és més greu la malal­tia ter­mi­nal del deute sobirà, que diver­sos països han anat acu­mu­lant i sobre el qual no es pot pas­sar la res­pon­sa­bi­li­tat a una guerra, la bom­bo­lla del totxo en exclu­siva, o una epidèmia de pesta bubònica, com a causa uni­la­te­ral de la seva existència. D'acord amb les xifres dona­des pel Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal, a finals d'any el deute de Grècia serà del 153% del seu PIB. El d'Itàlia, del 123%; el d'Irlanda, del 113; el de Por­tu­gal, del 112, i el dels Estats Units, del 107 –nota­ran que no reflec­teixo la xifra d'Espa­nya, perquè estic segur que sant Mon­toro la millo­rarà–. La Gran Bre­ta­nya arriba al 88% i la para­doxa és el Japó, pri­mer país ori­en­tal a adop­tar sis­tema polític i ins­ti­tu­ci­ons democràtiques occi­den­tals: el seu deute aquest any s'apro­parà al 236%.

No ens cal Rous­seau per recor­dar que la soci­e­tat, com a entre­llat de vides huma­nes és, intrínse­ca­ment, un con­tracte i que l'estat, sigui el naci­o­nal o l'euro­peu, és una soci­e­tat limi­tada pels usos que faci de les seves prer­ro­ga­ti­ves –sota l'aixo­pluc de les lleis i les ins­ti­tu­ci­ons–, però no tan sols amb els que viuen i el gau­dei­xen o patei­xen, sinó també amb aquells que han mort i amb els que encara han de néixer. És aquesta trans­ferència de deute entre gene­ra­ci­ons, de la qual ningú, abso­lu­ta­ment ningú, en parla, lle­vat del senyor Basté quan pre­gunta: “Què dei­xaré als meus fills?”. Aquest deute gegantí, mai no expli­cat i menys resolt, és el cul­pa­ble d'aquest tren­ca­ment entre gene­ra­ci­ons, d'un efecte no cal­cu­lat, ni menys entès i, pit­jor, mai no pre­vist. El deute públic –sobirà o menys– per­met a la gene­ració actual viure a expen­ses d'aquells que encara són massa joves per votar o que, de fet, encara no han nas­cut. És a dir: com poden influir, mit­jançant el seu vot, en unes lleis o ins­ti­tu­ci­ons que els tin­guin en compte?

Les estadísti­ques que acos­tuma a citar qual­se­vol govern són pro­fun­da­ment arren­ga­des o “ama­ni­des”, perquè només tenen en compte les sumes de què el govern és deu­tor, en forma de bonds; sense com­pu­tar les pre­fe­rents, les hipo­te­ques no paga­des, totes les pro­me­ses elec­to­rals no com­pler­tes o les desi­gual­tats de la des­pesa pública entre una comu­ni­tat o una altra, sota l'aigua­bar­reig de la soli­da­ri­tat.

El ràpid crei­xe­ment de l'índex de ren­di­bi­li­tat d'aquests bonds, cer­ta­ment implica una càrrega crei­xent en aquells que estan sota con­tracte labo­ral, ara i en el futur; ja que la quan­ti­tat de diners que es neces­sita per eixu­gar els interes­sos del deute creix de manera expo­nen­cial i sem­bla impa­ra­ble. Fins ara, l'estat, sigui el que sigui, no ha tin­gut ni lleis, ni ins­ti­tu­ci­ons per fer front a aquesta nova con­tingència i la majo­ria s'han dedi­cat a allò que saben: els ale­manys, a estal­viar o tre­ba­llar dis­sab­tes i diu­men­ges; els del sud, a veure fut­bol i espo­liar a qui es deixi. Demagògia, dirà el lec­tor: sí però a prop de la ferida. Per tant, senyor Basté, i tota la resta (excepte uns quants), el que dei­xa­rem als fills seran només deu­tes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.