Opinió

Ítaca i Grècia

Els pobles, com les persones, necessiten confiança i autoestima per lluitar contra les dificultats de l'avui amb l'esperança d'un demà millor

El més impor­tant de Cefalònia, illa jònica al sud de Corfú, és que està sepa­rada per un canal de dues milles d' Ítaca. Un té la sen­sació quan visita aques­tes ter­res que el mateix mar, el mateix cel, les matei­xes pedres que un veu són les que va con­tem­plar Ulis­ses, nom romà, el grec és Odi­seus, ara fa tres mil anys quan va retor­nar a casa després d'un viatge de vint anys per anar a la guerra de Troia i va retro­bar Penélope, que va espe­rar amb la fe que ell tor­na­ria, des­tei­xint de nit el que tei­xia de dia amb l'excusa que quan la peça estigués aca­bada accep­ta­ria el matri­moni d'aquells que l'hi pro­po­sa­ven dient-li que mai Ulis­ses no tor­na­ria... És aquesta indes­truc­ti­ble espe­rança en el futur i con­fiança en l'home la que ha for­jat el mite d'Ítaca per a tots aquells que, medi­ter­ra­nis o no, delim per un futur millor que el nos­tre pre­sent i avan­cem len­ta­ment, en ver­sos de Kava­fis, amb l'espe­rança d'arri­bar al destí.

El pri­mer que un cons­tata en nave­gar a vela entre les illes gre­gues és que o hi ha molt vent o no n'hi ha gens, que el temps can­via de manera caprit­xosa i que el mar està ple de pedres i esculls. Un comprèn de sobte per què el grecs clàssics nau­fra­ga­ven tan sovint i que l'Ate­nes de Pèricles era el pri­mer imperi del món cone­gut al segle V aC, cons­truït sobre el comerç i les colònies perquè domi­nava l'art de la nave­gació. La paraula art apli­cada a la nave­gació i a la cons­trucció de vai­xells era lla­vors ajus­tada a la rea­li­tat. El prin­cipi d'Arquímedes estava tot just for­mu­lat, i l'astro­no­mia per situar-se era apro­xi­mada, conei­xien els grecs l'estre­lla polar que marca el nord, però la manca de mesura pre­cisa del temps i de l'altura dels astres sobre l'horitzó feia el sol inútil per situar-se en lon­gi­tud i lati­tud. Es varen haver d'espe­rar 17 segles per des­co­brir que la Terra era rodona i girava al vol­tant del sol i 22 segles per començar a enten­dre la hidro­dinàmica, l'aero­dinàmica i la resistència de mate­ri­als. Allò era doncs art i no ciència, i per tant era del tot neces­sari pin­tar ulls als vai­xells perquè tro­bes­sin el camí, con­sul­tar els ora­cles i pre­gar als déus per arri­bar al destí sense per­dre-hi la vida.

Les illes jòniques, contrària­ment a les Cícla­des situ­a­des a sud del Pireu, a les del nord del mar Egeu o les del Dode­ca­nes a tocar de Tur­quia, tenen molta aigua, hi plou molt a l'hivern, la neu s'aguanta mesos al cim de l'Aenos, la mun­ta­nya de 1.600 m més alta de Cefalònia, i tenen abun­dants llacs i cor­rents sub­ter­ra­nis que recor­ren l'illa en totes direc­ci­ons. Hi creix una vege­tació abun­dant sem­blant a la nos­tra, amb tres sig­ni­fi­ca­des diferències: hi ha pocs pins, mol­tes més oli­ve­res, l'oli i el vi a Grècia són essen­ci­als per a la vida, i hi ha molts xiprers dels que, tret d'alguns arren­gle­rats a l'Empordà per pro­te­gir els cul­tius del vent, resulta un arbre escàs, sin­gu­lar, quasi exclu­si­va­ment fune­rari, a casa nos­tra. Aquesta bar­reja del gris verd de les oli­ve­res i del verd fosc i intens del xiprers, del volum arro­do­nit en un cas i ver­ti­cal en l'altre, dóna al pai­satge de les illes Jòniques una bellesa i ori­gi­na­li­tat úniques en con­trast amb la Grècia con­ti­nen­tal seca i arra­sada pel mel­temi, vent del nord que bufa amb força la major part del any. Però sobre­tot a l'estiu a las Cícla­des i al Dode­canès.

Però si les pedres, les mun­ta­nyes i el mar són els matei­xos que van veure Pèricles i Sòcra­tes i Ale­xan­dre o els que des­criu Tucídides a la Història de la guerra del Pelo­ponès, que igual era la Grècia clàssica a l'Europa actual, amb contínues guer­res i dis­pu­tes entre peti­tes ciu­tats i estats!, la que té poc a veure amb la Grècia dels clàssics és la d'ara. Després de ser província romana, esdevé part de l'imperi d'ori­ent, és par­ci­al­ment colo­nit­zada, les illes Jòniques, pels nor­mands pri­mer i per Venècia a par­tir del segle XVI, i neix com a nació quan al segle XIX es revela con­tra l'Imperi Otomà en ràpida decadència que domina el ter­ri­tori, l'eco­no­mia, els cos­tums i la cul­tura. La guerra al turc té èxit ini­cial fins que la Grècia de Veni­ze­los, el somni de recons­truir l'imperi de dos con­ti­nents i cinc mars, de retro­bar la glòria del pas­sat, enso­pega al 1923 amb el cre­a­dor de la Tur­quia moderna, Kemal Ata­turk, que recon­quista Àsia Menor i part de Tràcia i gua­nya una guerra que deixa feri­des al naci­o­na­lisme grec encara no del tot cura­des.

Va patir Grècia l'ocu­pació ale­ma­nya de 1941 a 1944 que va divi­dir el país entre naci­o­na­lis­tes i col·labo­ra­ci­o­nis­tes i va ser l'ori­gen d'una guerra civil, dre­tes con­tra esquer­res, que va durar fins al 1949 i va fer més de 250.000 morts en un país de set mili­ons d'habi­tants.

Quan el miratge d'Europa es va fer rea­li­tat amb forca, es va ini­ciar als vui­tanta amb l'entrada de Grècia al mer­cat comú i es va reforçar amb l'adopció de l'euro com a moneda al 2002 i l'èxit dels Jocs Olímpics al 2004, totes aque­lles angoi­xes i fra­cas­sos del pas­sat, la colo­nit­zació pri­mer i l'oblit després de Franca i d'Angla­terra en aca­bar la pri­mera guerra als Bal­cans, l'aco­lli­ment d'un milió de grecs que van haver de mar­xar de Tur­quia al final de la guerra per­duda, l'ocu­pació ale­ma­nya i la guerra civil, l'emi­gració forçada per la fam i la misèria, els errors pro­pis del grecs en política exte­rior a l'illa de Xipre, que de ser un estat grec asso­ciat es veu par­tida amb Tur­quia, sem­blava que eren històries del pas­sat que podien ser obli­da­des per sem­pre. És per això que la crisi és ara tan dura per a un país que torna a ser con­di­ci­o­nat i forçat a rea­lit­zar polítiques a les quals no veu ni fi ni sor­tida. S'ha con­tret l'eco­no­mia grega el 10% des del 2009, i és objec­ti­va­ment cert que aquesta política és difícil visu­a­lit­zar on porta Grècia i també Europa. Que sigui ara la mateixa Ale­ma­nya que els va envair fa 70 anys la que obli­gui Grècia a la política de reducció de des­pesa, d'estalvi i d'empo­bri­ment a curt ter­mini no ajuda a l'opti­misme. Hi ha hagut 1.725 suïcidis en els últims dos anys i això demos­tra una pro­funda manca de con­fiança en un mateix i d'espe­rança en un futur millor. Fa palès el pati­ment d'un país que es con­si­dera l'ori­gen i el cen­tre del pen­sa­ment i de la cul­tura d'occi­dent però no se sent ni reco­ne­gut ni valo­rat ni esti­mat. Els pobles, com les per­so­nes, neces­si­ten con­fiança i auto­es­tima per llui­tar con­tra les difi­cul­tats de l'avui amb l'espe­rança d'un demà millor... És una para­doxa, però Grècia neces­sita Ítaca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.