Opinió

Incontestable

Des del 1980 la superfície gelada de l'Àrtic es redueix un 9% cada dècada.
Al ritme actual l'Àrtic podria esdevenir pràcticament lliure de gel entre el
2030 i el 2050. El planeta s'escalfa

El 19 de setem­bre pas­sat es va comu­ni­car una notícia que, pel que sé, a l'Estat espa­nyol, només va ser coberta pel diari ABC. Aquest dia, el NSIDC (Nati­o­nal Snow and Ice Data Cen­ter), la ins­ti­tució nord-ame­ri­cana encar­re­gada de fer el segui­ment de l'estat del gel de l'Àrtic, va publi­car que al final de la tem­po­rada de des­gel la superfície gelada havia arri­bat al seu valor mínim des que aquesta es con­trola per satèl·lit. El valor de referència es cal­cula com la mit­jana de superfície gelada al pic del des­gel entre els anys 1979 i 2000. L'ante­rior mínim (4,2 mili­ons de km²) es va pro­duir el 2007, quan vàrem arri­bar a un 40% menys d'aquest valor de referència. Ara gai­rebé arri­ba­rem a un 50% per sota (a 3,4 mili­ons de km²).

Òbvi­a­ment, És pos­si­ble que l'any que ve l'Àrtic no es des­geli tant com aquest, tal com el 2008 va tenir més gel que el 2007. Però això no és cap motiu de cele­bració, perquè només forma part de la vari­a­bi­li­tat natu­ral d'aquests pro­ces­sos, i no altera dos fets molt més impor­tants. El pri­mer, que la cai­guda real obser­vada des del 1980 és d'un 9% cada dècada. I el segon, que, con­sis­tent­ment també des del 1980, tal com explica Juli­enne Stro­eve a l'arti­cle Arc­tic sea ice decline, pràcti­ca­ment totes les mesu­res reals d'aquest mínim de gel anual han estat fora, i per sota, de la banda de pre­dic­ci­ons efec­tu­a­des pels millors models climàtics emprats per l'IPCC, el panel d'experts de l'ONU que fa un informe glo­bal sobre el canvi climàtic cada 6-7 anys, a l'any 2007 (el pro­per informe serà pel 2014).

Els científics fa temps que pre­di­uen que els pri­mers i més pro­nun­ci­ats impac­tes de l'escal­fa­ment glo­bal es veu­ran als pols. No obs­tant això, segons va adme­tre Mark Ser­reze, el direc­tor de l'NSIDC, “pocs de nosal­tres estàvem pre­pa­rats per a la rapi­desa amb què els can­vis estan ocor­rent”. A causa d'aquest paper d'avançada dels pols en expe­ri­men­tar l'escal­fa­ment, molt sovint s'ha par­lat de l'Àrtic com l'equi­va­lent climàtic de l'arquetípic “canari a la mina de carbó”, aquell que por­ta­ven anti­ga­ment els miners perquè, amb la seva mort en esde­ve­nir l'aire de la mina gra­du­al­ment irres­pi­ra­ble per a ell, els miners
pogues­sin tenir temps sufi­ci­ent per sor­tir-ne abans que esde­vingués mor­tal també per a ells. I així Jay Zwally, científic de la NASA espe­ci­a­lit­zat en gla­ci­o­lo­gia, va dir ja el 2007: “En el sen­tit d'aquesta com­pa­rança, podem dir que el canari ja és mort. Ens cal començar a sor­tir de la mina.”

Com a con­seqüÈncia de tot
això, al dar­rer informe de l'IPCC es pen­sava que l'Àrtic podria esde­ve­nir pràcti­ca­ment lliure de gel durant la segona mei­tat d'aquest segle. Ara mateix, amb les velo­ci­tats de reducció dels mínims que s'estan obser­vant, alguns pen­sen que s'hi podria arri­bar tan aviat com el 2030. I quan això passi, què repre­sen­tarà? D'una banda, que ens tro­ba­rem en una situ­ació en què el pla­neta no s'havia tro­bat des de l'època inter­gla­cial de Riss-Würm, ara fa uns 125.000 anys. A pesar que no tindrà cap impacte sobre el
nivell del mar, car tot aquest gel actu­al­ment hi flota a sobre, tenint en compte que la nos­tra espècie fa només uns 60.000 anys que va començar una tra­jectòria dis­tin­gida de la de tots els altres homínids, ja es veu que es tracta d'un ter­ri­tori total­ment des­co­ne­gut.

No hi ha cap dubte que els interes­sats a crear con­fusió podran seguir dis­cu­tint mol­tes coses, però el que no podran dis­cu­tir, davant d'aquesta evidència incon­tes­ta­ble, és que el pla­neta s'està escal­fant. I molt més de pressa del que pro­nos­ti­ca­ven tots els models.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.