Opinió

Ull de peix

No saben què fer

La primera reacció, la més primària, ha estat l'insult

He estat lle­gint i escol­tant la reacció d'Espa­nya davant el con­tenciós català, i ho he fet no per gust sinó per legítima curi­o­si­tat. El cas és que plumífers i gar­lai­res s'han ocu­pat pro­fu­sa­ment de nosal­tres i han pre­sen­tat diver­ses reac­ci­ons.

La pri­mera, la més primària, ha estat l'insult. Crida l'atenció que ens acu­sin de nazis i de comu­nis­tes, tot ple­gat (tenen
el reflex con­di­ci­o­nat d'acu­sar de nazis tots aquells que dis­sen­tei­xen d'ells; l'acu­sació de comu­nista com a sinònim de per­vers és pròpia).

La segona, la bèl·lica. Però els dei­xarà fer-ho Europa? Us en recor­deu de Rep­sol? Van dir que Europa fre­na­ria els peus d'Argen­tina, i ja veus. I és que a Europa
no tenen ali­ats sinó cre­di­tors.

La ter­cera ha estat l'econòmica. Ens diuen que Cata­lu­nya, sense Espa­nya, no podria sobre­viure. El cas més infan­til ha estat el d'Espe­ranza Aguirre que ha dit que Cata­lu­nya és un braç i Espa­nya un cos; si arren­quem el braç, el cos pateix, però el braç mor. Quan t'ense­nyen números, però, mai no citen fonts, i mai no res­po­nen a la pre­gunta: i com pot sobre­viure Andorra? O Malta? O Dina­marca? O Por­tu­gal –que abans era de Cas­te­lla–? Tam­poc no diuen què li pas­sa­ria a Espa­nya (i que consti que no els desitjo cap mal, ans al con­trari).

La quarta és la que apel·la a la Cons­ti­tució. I aquí tenen raó: la Cons­ti­tució espa­nyola no pre­veu la inde­pendència de Cata­lu­nya. Ara bé, la Cons­ti­tució diu, en el seu arti­cle 35, que “els espa­nyols tenen el deure de tre­ba­llar i el dret al tre­ball”; em pre­gunto doncs com poden con­sen­tir aquesta fla­grant con­tra­dicció; i encara: quan per sort es va eli­mi­nar el ser­vei mili­tar, que consta a la santa Cons­ti­tució, no va haver-hi dis­so­lució del Par­la­ment, ni referèndum ni res del que esta­bleix la llei: els dos par­tits espa­nyols es van posar d'acord i ja està. I quan Espa­nya va entrar a la Unió Euro­pea? La lliure cir­cu­lació de per­so­nes de tota la Unió ¿no està en con­tra­dicció amb la lliure cir­cu­lació “només” d'espa­nyols, que diu el text sagrat? I encara més: ¿com poden par­lar de recen­tra­lit­zar Espa­nya car­re­gant-se l'auto­no­misme que és una de les colum­nes ver­te­brals de tan magne text legal?

Parole, parole, parole...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.